Rusi chcú s nimi vybabrať!
24 | 10 | 2022 I Milan Laca

Rusko vytvára "tieňovú flotilu" ropných  tankerov, aby obišlo embargo EÚ. 

V záujme Ruska, sa v očakávaní sankcií EÚ, vytvára „tieňová flotila“ tankerov s neznámymi vlastníkmi, píše Bloomberg. Na prepravu ruskej ropy plánujú použiť lode, ktoré predtým dodávali iránsku a venezuelskú ropu, tvrdí agentúra.

Čo robia? 

Špedičný maklér Braemar odhaduje, že 240 lodí, vrátane 102 Aframaxov, 58 Suezmaxov a 80 „veľmi veľkých ropných prepravcov“, bude nasadených na dodávku 4 miliónov barelov ruskej ropy denne na východ. Minulý rok tieto plavidlá podľa agentúry Bloomberg prepravovali iránsku a venezuelskú ropu.

V Čechách obrovské straty. Hlavný vinník Putin!
Výpadky ruských dodávok spôsobili českému energetickému koncernu ČEZ obrovské straty. Uviedol to generálny riaditeľ ČEZ Daniel Beneš. ČEZ preto pripravuje medzinárodnú arbitráž proti ruskému koncernu Gazprom. Hlavným vinníkom, ktorý spôsobil... Čítať ďalej
23 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Nová flotila

„Ak sa pozriete na to, koľko plavidiel  za posledných šesť mesiacov predali neznámym kupcom, je úplne jasné, že sa buduje flotila,“ povedal Christian Ingerslev, generálny riaditeľ spoločnosti Maersk Tankers A/S. Anoop Singh, vedúci výskumu tankerov v Braemar, dodal, že od začiatku „špeciálnej operácie“* sa obchodovanie s tankermi s neznámymi organizáciami z Dubaja, Hongkongu, Singapuru a Cypru prudko zintenzívnilo. 

Čo sa deje s ropou

Okrem toho sa podľa Bloombergu „takmer určite“ prudko zvýši počet prípadov prekládky nákladu z jedného tankera na druhý priamo na mori. Je to spôsobené jednak sankciami, ktoré hrozia kupujúcim nákladu z ruských prístavov, ako aj potrebou preložiť malé náklady na väčšie tankery. To sa však môže stať logistickým problémom  Proces prekládky, ktorý zahŕňa manévrovanie dvoch lodí vedľa seba a prečerpávanie ropy potrubím, môže trvať až dva dni, je plný rizík a je závislý od poveternostných podmienok, zdôrazňuje Bloomberg. Agentúra tiež poznamenáva, že predtým lode najčastejšie posielali európskym kupcom, ale po 5. decembri, keď vstúpi do platnosti embargo, sa Ázia, najmä Čína a India, stanú hlavnými nákupcami ruskej ropy.

Obmedzenia 

Bloomberg tiež  napísal , že strop ceny ruskej ropy (ktorý vstúpi do platnosti od 5. decembra) bude nastavený na úroveň nad 60 dolárov za barel. 80 – 90 % ruského exportu ropy však nemusí spadať pod obmedzenie, keďže Rusko využije „tieňovú flotilu“ a preregistruje lode,  uviedli zdroje pre agentúru Reuters.

Kto má vlastne v rukách plyn?
Minimum plynu v európskych zásobníkoch je pod kontrolou vlád. Európa tvrdo pracovala na doplnení zásob zemného plynu na zimu, no národné vlády majú nad týmito dodávkami malú kontrolu, napísala agentúra Bloomberg. Štát je bezmocný Podľa agentúry... Čítať ďalej
22 | 10 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik