Lieky na výnimku ešte nedostupnejšie ako doteraz?
24 | 10 | 2022 I Alica Kočišová

To, že lieky na výnimku budú ešte menej dostupné ako doteraz, nám reálne hrozí. Novela zákona o liekoch totiž poisťovniam určila, že na ne môžu minúť iba necelé 4 percentá z rozpočtu na lieky. Niektoré tento limit prekročili už teraz, pričom ešte nie je koniec roka. 

Od nového roka musia zdravotné poisťovne strážiť svoj rozpočet, nakoľko na drahé inovatívne lieky môžu minúť už len necelé 4 percentá svojho rozpočtu na lieky. Informáciu priniesla televízia TA3.

Ak sa limit vyčerpá, ďalšiu žiadosť nemôžu schváliť

"V momente, kedy sa vyčerpá tento rozpočet, nemôžu už schváliť ďalšiu žiadosť", uvádza Elena Marušáková, viceprezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov. A tak môžu mať problém nielen už "rozliečení" pacienti, ktorí výnimky už majú schválené ale aj tí, ktorí o ne len budú žiadať. Marušáková dodáva, že ak zdravotná poisťovňa vyčerpala rozpočet napríklad už v septembri, tak si chronickí pacienti v októbri, novembri a decembri budú musieť liečbu hradiť z vlastného.

Či to nebolo tak trochu účelové, sa pýta Jana Pifflová Španková, prezidentka pacientskej organizácie NIE RAKOVINE. Hovorí, že zákon o dostupnosti liekov bol síce zmenený, ale pridala sa tam pre poisťovne limitácia, ktorou sa celý dobrý úmysel stráca. 

Prekvapivé výsledky prieskumu! Dzurinda späť do politiky? TOTO asi nečakal
Prieskum agentúry FOCUS pre reláciu televízie Markíza Na telo, ktorý zisťoval dôveru opýtaných smerom k Mikulášovi Dzurindovi, priniesol zaujímavé výsledky. Expremiér by sa do politiky chcel vrátiť, výsledky prieskumu ho však určite... Čítať ďalej
23 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

Zdravotná poisťovňa Union hovorí, že limit už prečerpali. Členka predstavenstva zdravotnej posiťovne Union Elena Májeková sa pýta, ako majú riešiť takýchto pacientov: "Ako to myslel vlastne tvorca tohto zákona, čo má nastať potom, keď sa prekročia tieto limity? A čo my ako poisťovňa ho máme kde poslať, na ministerstvo? Alebo čo s ním?"

To, že táto legislatíva nie je dokonalá, je zrejmé aj podľa Mateja Štepianskeho, hovorcu zdravotnej poisťovne Dôvera, ktorý tiež tvrdí, že v praxi sa môže stať, že tieto obmedzenia narazia na iné povinnosti zdravotných poisťovní. 

Eva Peterová, hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne sa vyjadrila, že limitácia výdavkov na výnimky je schodná len za predpokladu, že presun liekov do kategorizácie, t.j. mimo výnimiek, bude rozpočtovo krytý.

Strelec navštevoval školu, ktorá čelí obžalobe. Je riaditeľka homofóbna?
Škola, ktorú navštevoval vrah, čelí žalobe. Bývalý zamestnanec tvrdí, že ho prepustili pre jeho orientáciu. Bola za tým homofóbia riaditeľky školy pre mimoriadne nadané deti? Bývalý ekonóm Ladislav Makó, ktorý pracoval a bol neskôr prepustený zo... Čítať ďalej
23 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

Pacientov vraj napriek tomu bez liekov nenechajú

Niektoré poisťovne tvrdia, že napriek tomu pacientov bez výnimkových liekov nenechajú. V takomto prípade však pôjde o porušenie zákona, za čo im Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou môže pri prvom porušení udeliť 165-tisícovú pokutu a pri druhom porušení už môže zdravotná poisťovňa prísť o licenciu.

"Zákon, ktorý zabraňuje poisťovni starať sa o pacientov a liečiť, by sa mal okamžite zrušiť," hovorí Jana Pifflová Španková

Petra Lániková, hovorkyňa ministerstva zdravotníctva tvrdí, že tento strop by mal úplne postačovať, nakoľko lieky, ktoré sú v súčasnosti schvaľované len ako výnimky, sa do kategorizácie postupne zaradzujú. Proces kategorizácie by sa preto nemal nijak brzdiť a ministerstvo zdravotníctva bude v týchto otázkach maximálne súčinné.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou potvrdil, že za prekročenie pokuty vyrubovať nebude.

Putinov vodca žoldnierov spustil náborovú kampaň
Putinov vodca žoldnierov sa verejne zapojil do vojny. Je koniec skrývaniu. Jevgenij Prigožin vystúpil z tieňa a priznal, že založil a prevádzkuje ruskú žoldniersku organizáciu Wagner Group. Jevgenij Prigožin sa doteraz verejnosti vyhýbal,... Čítať ďalej
23 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik