Štedré, bojachtivé nemecké ministerky
22 | 10 | 2022 I Milan Laca

Nemecká ministerka financií požiadala o pridelenie 2,2 miliardy eur na vojenskú pomoc Ukrajine. Plánovanú vojenskú pomoc Kyjevu vo výške 697 miliónov eur v roku 2023 považujú šéfky nemeckého ministerstva zahraničia a obrany za nedostatočnú.

Dajte eurá!

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Berbocková a ministerka obrany Christine Lambrechtová sa obrátili na tamojšieho ministra financií Christiana Lindnera s požiadavkou vyčleniť 2,2 miliardy eur na vojenskú podporu Ukrajine v roku 2023 namiesto plánovaných 697 miliónov eur, píše Der Spiegel,  s odvolaním sa na list ministeriek.

Generál si chce zabojovať?
Bývalý šéf CIA Petraeus nevylúčil zapojenie síl pod vedením USA do konfliktu na Ukrajine. Do konfliktu na Ukrajine môže byť zapojený mnohonárodný kontingent pod vedením Washingtonu, povedal bývalý riaditeľ CIA a bývalý veliteľ síl USA a NATO v... Čítať ďalej
22 | 10 | 2022 | Milan Laca

Štedré dámy

Šéfky ministerstiev zahraničia a obrany v liste naznačujú, že iba s takýmto rozpočtom môže Berlín „konkrétne a jasne prevziať zodpovednosť, ktorú od nás naši medzinárodní partneri očakávajú“. Berbocková a Lambrechtová chcú, aby sa objem vojenskej pomoci pridelenej Kyjevu na budúci rok, zvýšil pri schvaľovaní rozpočtu v polovici novembra. Zdôrazňujú, že predtým plánovaný rozpočet zužuje manévrovací priestor "na minimum, ktoré už nie je politicky realizovateľné". Tento rok, podľa nich, ukázal, že na podporu Ukrajiny pri rozvoji "veľmi sofistikovanej vojenskej spôsobilosti" je potrebná "maximálna flexibilita".

Solidárni sú

Berbocková dávnejšie vyhlásila, že Nemecko dodáva zbrane Ukrajine nielen preto, aby "zachránilo životy", ale aj aby rozptýlilo pochybnosti o spoľahlivosti Berlína, ako partnera na medzinárodnej scéne. Bezpečnosť pobaltských krajín a východnej Európy ako celku, je podľa nej bezpečnosťou Nemecka. Šéfka ministerstva zahraničia tiež prisľúbila, že v prípade núdze bude chrániť „každý centimeter“ územia aliancie.

Berlín váha

Nemecko do konca vlaňajšieho februára odmietalo dodať Kyjevu ťažké  zbrane. Na Ukrajine a v niektorých západných krajinách, vrátane Poľska, kritizovali  Berlín za nedostatočnú vojenskú pomoc. Kancelár Olaf Scholz tieto tvrdenia poprel s tým, že jeho krajina dodáva Ukrajine také zbrane, ktoré nemá vo výzbroji ani nemecká armáda.

Ukrajina hlási: Rusko zasiahlo polovicu výrobnej kapacity teplární!
Ruské raketové útoky od 10. októbra zasiahli najmenej polovicu výrobnej kapacity ukrajinských teplární, avšak nie všetky prestali pracovať úplne, povedal v piatok ukrajinský minister pre energetiku Herman Haluščenko. TASR správu prevzala z... Čítať ďalej
22 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik