Naša "drahá", "šialená" Ursula
22 | 10 | 2022 I Milan Laca

Politik Filippo označil šéfku EK von der Leyenovú za blázna pre obrovskú pomoc Ukrajine.

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sa zbláznila, keď Ukrajine ponúkala obrovské dotácie. Napísal na svojom Twitteri francúzsky politik Florian Filippo.

Nedáva si obrúsok...

„Ursula je úplne šialená! Zamknite ju! Jeden a pol miliardy mesačne pre Ukrajinu... prezidenta Zelenského... To je 18 miliárd ročne, “ povedal Filippo. Von der Leyenovú označil za blázna, pretože zatiaľ čo Ukrajina dostáva veľa peňazí, Európa je nútená žiť v podmienkach deficitu a nezamestnanosti. Filippo dodal, že šialených európskych úradníkov treba zastaviť.

Štedré, bojachtivé nemecké ministerky
Nemecká ministerka financií požiadala o pridelenie 2,2 miliardy eur na vojenskú pomoc Ukrajine. Plánovanú vojenskú pomoc Kyjevu vo výške 697 miliónov eur v roku 2023 považujú šéfky nemeckého ministerstva zahraničia a obrany za nedostatočnú. Dajte... Čítať ďalej
22 | 10 | 2022 | Milan Laca

Ešte partička

Nemecké ministerky zahraničných vecí a obrany Annlena Berbocková a Cristina Lambrechtová tiež požiadali o  vyčlenenie 1,5 miliardy eur na dodávky zbraní do Kyjeva v budúcom roku. Je to  viac, ako Nemecko plánovalo. Rozpočet krajiny na rok 2023 poskytuje takmer 700 miliónov eur na vojenskú pomoc Kyjevu. Už dávnejšie sa objavila informácia, že Kongres USA by mohol do konca roka schváliť pridelenie nového balíka pomoci Ukrajine vo výške asi 50 miliárd dolárov.

Ukrajinci sú spokojní

Predseda ukrajinskej vlády Denys Šmyhaľ 18. októbra oznámil, že jeho krajina dostala ďalšiu tranžu finančnej pomoci od Európskej únieKyjev podľa neho dostal z Bruselu makrofinančnú pomoc vo výške dvoch miliárd eur. 

Európska komisia v máji oznámila, že  poskytne Ukrajine až deväť miliárd eur. Jednu miliardu z tejto sumy previedli  v auguste, v októbri bola dohodnutá tranža na ďalších päť miliárd. Zvyšné prostriedky je možné previesť v novembri a decembri.

Ukrajinský premiér varuje: Čakajte zimnú vlnu migrantov!
Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v rozhovore pre nedeľné vydanie novín Frankfurter Allgemeine Zeitung varoval v súvislosti s nedávnymi ruskými náletmi na územie jeho krajiny pred ďalším prílevom vojnových utečencov. "Ak už na Ukrajine nebude... Čítať ďalej
22 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik