Matovičova ATÓMOFKA bude skôr ničivá, varujú podnikatelia
22 | 10 | 2022 I Eka Balaskova

Ministerstvo financií cez poslancov Andrejuvovú a Vetráka posunulo do druhého čítania v NR SR návrh zákona, o ktorom Matovič hovorí, ako o ďalšej atómofke. Mal by zlepšiť výber daní. Ale iba podľa OĽaNO...

Vrátia vám časť z nákupu

Minister financií návrh zákona obhajoval s tým, že by to malo pritiahnuť ľudí do reštaurácií v menej frekventovaných časoch. V reštaurácii sa najete, vypýtate si blok, QR kód z neho naskenujete do aplikácie a štát vám vráti istú čiastku z minutej sumy. Ešte síce nie je jasné, kde všade by to takto mohlo fungovať, už sa však vie cena, ktorú daňoví poplatníci zaplatia za vývoj a každoročnú prevádzku aplikácie.

„Primárnym cieľom predkladaného návrhu zákona je efektívne znižovanie daňovej medzery, zapojením širokej verejnosti do kontroly dodržiavania ustanovení zákona, čo bude mať vplyv na zvýšenie motivácie podnikateľov vydávať pokladničné doklady,“ uvádzajú predkladatelia.

SaSke sa to nepáči

Bývalý koaličný partner "atomofke" vyčíta, že zákon nie je poriadne dopracovaný. Má síce platiť najneskôr od začiatku decembra, ale zatiaľ nik nevie, kde všade by sa uplatňoval a drahá sa im zdá aj prevádzka aplikácie. Vyčítajú mu aj, že zákon nebol prerokovaný s odborníkmi.

"Atómofka najviac pomôže bohatým. Núdzni sa budú na ňu skladať. Tvoríme ju za pochodu v čase historického deficitu. To fakt nemá minister financií dôležitejšie veci na práci?" pýtajú sa v SaS.

Na obzore je ďalšia Matovičova ATÓMOFKA. SaS je zhrozená
Najsilnejšia koaličná strana OĽaNO do parlamentu predložila zákon, podľa ktorého by čoskoro malo začať fungovať pravidlo, že z nákupu v napríklad reštaurácii vám štát vráti nejakú čiastku. Veľmi zjednodušené vysvetlenie Vypýtate si v reštaurácii... Čítať ďalej
21 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Nesystémový zákon

„Štát by nemal suplovať súkromné spoločnosti a vytvárať akúsi formu „cashbacku“ pre obyvateľov, ako je to v uvedenom predkladanom návrhu, ktorý nemožno nazvať systémovým opatrením a ani pomocou pre podnikateľské prostredie. Takéto opatrenie nie je zárukou vyššej návštevnosť ľudí v reštauráciách počas večerov či počas obdobia kedy sú tržby najnižšie,“ myslí si o návrhu Marek Harbuľák, prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska.

Navyše to podľa neho nijako nepomôže ani návštevnosti - január a február sú v jeho sektore tradične najslabšie.

Peniaze vyhodené "do luftu"

„Aj na týchto príkladoch je jasné, že tu absentovala odborná komunikácia a ciele, ktoré si tento návrh dáva, budú jednoducho nenaplnené. Budú to len ďalšie neúčelne vynaložené náklady, ktoré neprinesú želaný účel. Alebo inak povedané, ak predkladatelia sú toho názoru, že doteraz zavedené nástroje na zvýšenie efektivity výberu dane nefungujú, resp. neprinášajú želený výsledok, tak nech ich zrušia,“ pokračuje Harbuľák.

Ten návrhu zákona vyčíta aj to, že nový návrh zákona zo štátnej kasy vezme namiesto toho, aby do nej priniesol, no nik nevie, aký ten dopad vlastne bude.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Taraba: Už vieme, že Slovensko je tolerantné, tak poďme konečne riešiť problémy
Coming-outy, prihlásenia sa k inej orientácii, "priznanie farby"... Nech to nazveme, ako chceme, za ostatných desať dní tieto informácie hýbu slovenským internetom. Zdá sa však, že poslanec Tomáš Taraba (Život-NS) už by sa rád venoval aj niečomu... Čítať ďalej
22 | 10 | 2022 | Eka Balaskova