Kamoši za Dunajom nás zachránia
22 | 10 | 2022 I Milan Laca

Maďarsko tvrdí, že nepripustí nové sankcie EÚ proti ruskému plynu.

Maďarsko nedovolí EÚ uvaliť nové sankcie proti Rusku, ak ovplyvnia dodávky plynu miestnym spoločnostiam, vyhlásil  Gergely Gulyas, vedúci kancelárie predsedu vlády.
Nedáme sa!
Telex.hu  napísali, že Gulyas vyhlásil :  "Budeme naďalej vetovať akékoľvek sankcie EÚ, ovplyvňujúce dodávky ruského plynu".  Zdôraznil, že Maďarsko sa v tejto veci drží pragmatického prístupu a zmluva s Gazpromom nemá nič spoločné s postojom Budapešti  k ukrajinskej kríze.
Len škodia
Gulyas tiež povedal, že sankcie proti Rusku neprispievajú k riešeniu ukrajinského problému, ale poškodzujú samotných Európanov. Vyzval Spojené štáty a Európsku úniu, aby sa zúčastnili na rokovaniach medzi Moskvou a Kyjevom, s cieľom dosiahnuť urovnanie situácie.
 
„Ochraňovali sme to, čo bolo dôležité, akceptovali sme to, čo mohlo byť prospešné,“ zhodnotil  summit EÚ Gergely Gulyás. Dodal, že trhové ceny plynu v porovnaní s druhou polovicou leta o niečo klesli. Maďarsko dúfa, že rozhodnutia EÚ prispejú k priaznivému vývoju cien, preto považuje summit EÚ za produktívny.
 
Naša "drahá", "šialená" Ursula
Politik Filippo označil šéfku EK von der Leyenovú za blázna pre obrovskú pomoc Ukrajine. Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sa zbláznila, keď Ukrajine ponúkala obrovské dotácie. Napísal na svojom Twitteri francúzsky politik Florian... Čítať ďalej
22 | 10 | 2022 | Milan Laca
Európa po svojom
Napriek energetickej kríze, Európa naďalej diskutuje o možnostiach posilnenia sankcií, vrátane zavedenia stropu cien ropy a plynu.
A čo Rusko
Západ zvýšil sankčný tlak na Rusko kvôli Ukrajine, čo viedlo k vyšším cenám elektriny, paliva a potravín v Európe  a Spojených štátoch. Vladimir Putin vyhlásil, že lacné a spoľahlivé ruské energetické zdroje sú konkurenčnou výhodou Európy a aj ich čiastočné odmietnutie už má negatívny dopad na jej ekonomiku a obyvateľov. Kroky Spojených štátov, ktoré presadzujú úplné odmietnutie ruskej energie a iných zdrojov zo strany EÚ, podľa neho vedú k deindustrializácii Európy.
 
Kto má vlastne v rukách plyn?
Minimum plynu v európskych zásobníkoch je pod kontrolou vlád. Európa tvrdo pracovala na doplnení zásob zemného plynu na zimu, no národné vlády majú nad týmito dodávkami malú kontrolu, napísala agentúra Bloomberg. Štát je bezmocný Podľa agentúry... Čítať ďalej
22 | 10 | 2022 | Milan Laca
 
Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik