Generál si chce zabojovať?
22 | 10 | 2022 I Milan Laca

Bývalý šéf CIA Petraeus nevylúčil zapojenie síl pod vedením USA do konfliktu na Ukrajine.

Do konfliktu na Ukrajine môže byť zapojený mnohonárodný kontingent pod vedením Washingtonu, povedal bývalý riaditeľ CIA a bývalý veliteľ síl USA a NATO v Afganistane David Petraeus v rozhovore pre francúzske noviny Express .
Teórie?  
Patraeus vyhlásil, že útok na jedného z členov aliancie by sa s najväčšou pravdepodobnosťou stal pre NATO červenou čiarou, ktorej prekročenie by znamenalo aktívnejšiu intervenciu z jeho strany.
 
"Spojené štáty a ďalšie krajiny môžu reagovať tak či onak, ale ako mnohonárodná sila, vedená Spojenými štátmi a nie ako sila NATO," povedal bývalý šéf CIA. Petraeus  nevylúčil, že na Ukrajine by pôsobili  „mnohonárodné sily vedené Spojenými štátmi, a nie sily NATO“.
 
USA po prvý raz od druhej svetovej vojny nasadili v Európe svoju slávnu 101. výsadkovú divíziu. Velenie divízie, ktorú presunuli do Rumunska, zároveň deklarovalo pripravenosť brániť „každý centimeter územia NATO“ a v prípade potreby prekročiť hranice s Ukrajinou.
 
 
Irán varuje Západ: Neprovokujte tvrdeniami o dronoch na Ukrajine!
Teherán varoval v sobotu európske štáty pred "provokatívnym prístupom" po tom, čo vyzvali Organizáciu Spojených národov, aby prešetrila situáciu s iránskymi dronmi, o ktorých Západ tvrdí, že ich Rusko používa na Ukrajine. Francúzsko, Británia a... Čítať ďalej
22 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR
O koho ide
Podľa televízie CBS News   ide o  4.700 amerických vojakov, ktorých nasadili v Rumunsku. Novinári urobili rozhovor s brigádnym generálom Johnom Lubasom a plukovníkom Edwinom Mattaidessem, zástupcom veliteľa divízie. Niekoľkokrát zopakovali, že sú „pripravení na boj, aj nasledujúcu noc“. Povedali, že síce prišli chrániť „každý centimeter územia NATO“, no v prípade eskalácie nepriateľských akcií alebo akéhokoľvek útoku na NATO, „sú plne pripravení prekročiť hranice s Ukrajinou“.
Bez USA ani krok

Minister zahraničných vecí USA Anthony Blinken vyhlásil, že „svet nemôže zostať bez vedenia Spojených štátov“. Šéf americkej diplomacie si je istý, že „svet sa neorganizuje sám“ a v tomto potrebuje vedenie Spojených štátov. Vyslovil to v  prejave na Stanfordskej univerzite. Ministerstvo zahraničných vecí túto udalosť odvysielalo. 

Podľa Blinkena chcú USA a Čína poriadok vo svete, ale Peking obhajuje „antiliberálny svetový poriadok“, čo vysvetľuje konkurenciu medzi oboma krajinami. Blinken hovoril aj o potrebe postaviť sa Rusku a podporiť Ukrajinu. Podľa ministra zahraničia USA sa „inak otvorí Pandorina skrinka“ a v dôsledku toho môžu vzniknúť nové konflikty v iných častiach sveta.

Oficiálne - nie!

Vláda Spojených štátov opakovane zdôraznila, že americký vojenský personál sa nezúčastní na operáciách na území Ukrajiny. Veľvyslankyňa USA pri NATO Julianne Smithová už dávnejšie potvrdila, že aliancia by sa nemala priamo podieľať na konflikte a tento postoj zostáva nezmenený.

Rusko vystríha

Prezident Valdimir Putin opakovane varoval pred vážnymi následkami v prípade stretu síl NATO s ruskou armádou. Zdôraznil, že takýto vývoj udalostí by viedol ku globálnej katastrofe. Vyjadril tiež nádej, že západní lídri "sú dosť múdri", aby takéto kroky nepodnikli.

Ukrajina hlási: Rusko zasiahlo polovicu výrobnej kapacity teplární!
Ruské raketové útoky od 10. októbra zasiahli najmenej polovicu výrobnej kapacity ukrajinských teplární, avšak nie všetky prestali pracovať úplne, povedal v piatok ukrajinský minister pre energetiku Herman Haluščenko. TASR správu prevzala z... Čítať ďalej
22 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik