Alžbeta II: Trápenia počas jej takmer 70 rokov trvajúceho panovania
22 | 10 | 2022 I Eka Balaskova

Byť hlavou Britskej monarchie, to znie tak vznešene, hrdo... Kráľovná Alžbeta II. ňou bola takmer sedem desaťročí a za ten čas sa musela popasovať s nejedným trápením.

Kráľovské rozvody

Rozprávkovú svadbu Charlesa s Dianou - "svadbu storočia" 29. júla 1981 sledovalo 750 miliónov ľudí po celom svete. Svadba sa zaradila k vôbec najdrahším obradom v histórii - stála podľa odhadov až 57 miliónov libier. Novomanželské šťastie netrvalo dlho. Charles zrejme nikdy úplne neprerušil svoj vzťah s Camillou Parker-Bowlesovou. Rozkol medzi manželmi prehĺbila Dianina vrodene nestabilná psychika. 

Chalan z Račka by dnes oslávil sedemdesiatku (FOTOGALÉRIA)
Pohoďák. Veľký fanúšik Chrobákov z Liverpoolu. Bratislavčan s humorom angličana. Hudobník a spevák Miroslav "Meky" Žbirka by sa dnes dožil 70. narodenín. Mama angličanka, otec Horehronec To sú gény, ktoré dali Mirovi, narodenému 21. októbra 1952... Čítať ďalej
21 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

1992 - annus horribilis

Na tento rok britská kráľovná rozhodne nemohla spomínať s potešením. 

V roku, kedy sa oficiálne skončilo manželstvo princeznej Anny a Phillipsa, tiež princovia Charles a Andrew oznámili odlúčenie od svojich manželiek. K tomu pripočítajte ničivý požiar, ktorý 20. novembra spustošil značnú časť hradu Windsor. V prejave k jubileu označila rok 1992 latinsky „annus horribilis“, desný rok.

Lady Diana / Fotobanka

Ukázala ľudskú tvár

Po Dianinej smrti v Paríži sa kráľovná prvotne rozhodla "trúchliť v súkromí" a utiahla sa do škótskeho Balmoral. Fakt, že tu zotrvala celý týždeň bez toho, aby akokoľvek na udalosť reagovala, spôsobili, že sa žiaľ a šok z Dianinej smrti zmenil na postupnú agresiu voči kráľovnej. Preto hlava britského impéria svoj prvotný postoj prehodnotila - úprimný prejav, v ktorom si uctila Dianinu pamiatku, predsa len ukázal svetu, že kráľovná má aj ľudskú tvár.

Svet sa zbláznil! Pozrite čo urobili aktivistky so známym obrazom (VIDEO)
Environmentálni aktivisti hodili v piatok plechovky s rajčinovou polievkou na zrejme najslávnejší obraz maliara Vincenta van Gogha s názvom Slnečnice, ktorý je vystavený v britskej Národnej galérii v centre Londýna. Na sociálnych sieťach sa... Čítať ďalej
14 | 10 | 2022 | Ivan Mihale

Keď Harry stretol Meghan

Zatiaľ čo princ William bol vzorným vnukom, s jeho mladším bratom to bolo ako na hojdačke. Po mladistvých škandáloch a žúroch, kde sa nechal odfotiť nahý alebo v uniforme SS, ale aj princ Harry nakoniec dospel a robil rodine i kráľovnej radosť. 

Dlho bol vnímaný ako najžiadanejší adept na ženbu Británie; nakoniec ho ulovila americká seriálová herečka Meghan Markleová. Zoznámili sa vďaka spoločným priateľom v roku 2016. Ešte toho istého roku na jeseň oznámil pár zásnuby a svadba 19. mája 2018 z nich urobila vojvodu a vojvodkyňu zo Sussexu. 

Syn Archie Harrison prišiel na svet 6. mája 2019, dcéra Lilibet Diana 4. júna 2021. Najskôr sa utiahli do ústrania, no v januári 2020 prišli s rozhodnutím odísť do Kanady a stiahnuť sa z úlohy aktívnych členov britskej kráľovskej rodiny. Alžbeta nakoniec rozhodla, že im ponechá titul vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu, ale nebudú už oslovovaní „kráľovská Výsosť“. 

Okrem toho museli vrátiť milióny za renováciu svojho sídla Frogmore Cottage a prestali poberať apanáž.

Harry a Meghan / TASR AP)

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik