Na obzore je ďalšia Matovičova ATÓMOFKA. SaS je zhrozená
21 | 10 | 2022 I Eka Balaskova

Najsilnejšia koaličná strana OĽaNO do parlamentu predložila zákon, podľa ktorého by čoskoro malo začať fungovať pravidlo, že z nákupu v napríklad reštaurácii vám štát vráti nejakú čiastku. 

Veľmi zjednodušené vysvetlenie

Vypýtate si v reštaurácii blok a štát vám z neho pošle na účet nejakú časť z vašej "útraty". Zákon by mohol platiť najneskôr od 1. decembra. Zákon predložili poslaneckým návrhom Milan Vetrák a Anna Andrejuvová a jeho cieľom je lepší výber daní a priznávanie tržieb podnikateľov.

Ako má fungovať evidencia

Na tú bude vyvinutá mobilná aplikácia, ktorá bude stáť cca pol milióna eur a jej ročná prevádzka by mala stáť okolo tristotisíc eur. Nahráte do nej QR kód z vašej äčtenky a finančná správa vám pripíše odmenu na váš účet. 

„Primárnym cieľom predkladaného návrhu zákona je efektívne znižovanie daňovej medzery, zapojením širokej verejnosti do kontroly dodržiavania ustanovení zákona, čo bude mať vplyv na zvýšenie motivácie podnikateľov vydávať pokladničné doklady,“ uvádzajú predkladatelia, ktorí v dôvodovej správe argumentujú, že zákon bude mať „pozitívny vplyv na manželstvo, rodičovstvo a rodinu“.

Prežili dve svetové vojny, no drahú elektrinu už asi nezvládnu
Až 300 potravinám v obciach hrozí koniec! Najväčšia slovenská obchodná sieť COOP Jednota Slovensko netrpezlivo čaká na zastropovanie cien elektriny. Ročne platili malé obchodíky v obciach s 500 obyvateľmi za elektrinu tri tisíc eur, na budúci rok... Čítať ďalej
21 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

Vráti vám aj za autoservis, holiča, či lekáreň?

Táto informácia zatiaľ k dispozícii nie je. Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) však v diskusii priznal, že je to návrh ministerstva financií, ktorý predkladajú prostredníctvom poslancov.

„Predstava je taká, že napríklad vyhlási vláda Slovenskej republiky cez prijaté uznesenie, že každý zákazník v reštauráciách napríklad od januára do marca, keď príde do reštaurácie, tak z toho bločku, ktorý dostane za svoje služby, si po načítaní QR codu z toho, z toho bločku do svojho mobilu mobilného zariadenia mu automaticky príde na účet suma x,“ vysvetľoval podstatu návrhu Matovič.

„A tak ten predpoklad je alebo tá prvá idea je, že by sme vracali z bločku 20 %. Podotýkam, to nie je, aj keď sa to na prvý pohľad zdá, to nie je len výška DPH, je to viac ako DPH. Lebo DPH síce máme 20 %, ale aj keď teda veľmi zjednodušene poviem, keď máte účet v reštaurácii 10 eur k tomu plus 2 eurá DPH, ale tá DPH tvorí len 16,6 % periodického z 12 eur, lebo to sú 2 eurá z 12,“ pokračoval v rozprave ďalej minister financií.

Pýtajte si blok!

Toto pravidlo tiež nebude platiť "hocikedy", ministerstvo ním chce podporiť časy, ktoré sú pre reštaurácie slabšie. A teda skôr večerné hodiny, keďže napríklad počas obednej špičky reštaurácie väčšinou majú plno. 

„A áno, neskrývame aj teda v odôvodnení o tom hovoríme chceme takýmto spôsobom aj nabádať ľudí k tomu, a by si pýtali pokladničné bločky za poskytnuté služby v tomto prípade za tie reštauračné služby,“ vyhlásil Matovič. 

Gen. Viktorín: Nemáme kam dávať peniaze, tak budeme cvičiť Ukrajincov!
Generál vo výslužbe Jozef Viktorín (Republika) reaguje na stretnutie šéfov diplomacií, na ktorom aj náš minister prejavil radosť z miisie na výcvik ukrajinských ozbrojených síl, ktorá by mala prebiehať aj na Slovensku. K mieru to... Čítať ďalej
21 | 10 | 2022 | Eka Balašková

Dobrý návrh pomôže každému

"Toto je dobrý návrh, ktorý ľuďom pomôže, pomôže reštauráciám, lebo budú mať viacej zákazníkov. Pomôže viac poctivým reštauráciám a prevádzkovateľom reštaurácií. Čím viacej bločkov vydávajú, tým viac im to pomôže. Menej to pomôže tým, ktorí bločky nevydávajú. Pomôže to na konci Finančnej správe, pomôže to nám všetkým. Lebo keď v tomto segmente trošku viac naučíme podnikateľov priznávať tržby a vydávať bločky, tak v tom prípade potom nám to do budúcna aj sa do tej štátnej kasy vráti,“ dodal Matovič.

SaS sa z "atómovky" zhrozila

"O atómofke opäť raz nikto dopredu nevedel," píše Sloboda a solidarita na svojom oficiálnom straníckom facebookovom profile a je to len jeden z mnohých dôvodov.

"Cieľ je šľachetný, vznešený a hodný adorácie Igora Matoviča. Stačí sa na 10 minút zamyslieť a človek sa za taký nápad bude hanbiť. Atómofka neprešla štandardným pripomienkovým konaním. Matovič sa neradil s odborníkmi. Do parlamentu prišla potmehúdsky, ako návrh poslancov, ktorí o téme nemajú šajn," ponúkajú SaSkári ďalšie argumenty proti "atómovke".

"K atómofke bude nová appka! Nepoznáme dôležité parametre atómofky. Zhodená má byť čo najskôr. Kompletné nastavenie dáva do rúk vláde (Igorovi Matovičovi), ktorá sa rozhodne dodatočne, keď jej príde na chuť. Atómofka najviac pomôže bohatým. Núdzni sa budú na atómofku skladať. Tvoríme ju za pochodu v čase historického deficitu. To fakt nemá minister financií dôležitejšie veci na práci?" pýtajú sa v SaS.

Matovičovi tiež vyčítajú, že sa mu nápady rinú z hlavy aj uprostred vystúpenia v pléne NR SR, v ktorom rozhodne nemohol zabudnúť, že "každý, kto je proti atómofke, bojuje za zlodejov, mafiu a proti rodinám. Cesta k zhodeniu nejasná a hrboľatá. Nikto nevie, čo má priniesť, nemáme ako zmerať výsledky a efektivitu. Nevieme, koľko to bude stáť. Nikto ešte vlastne nevie, čo, kedy, ako a prečo. Každý rok to bude stáť státisíce eur. Pridá to kopu práce finančnej správe, ktorá o to vôbec nestojí. Pokojne sa tiež môže stať, že žiadny takýto zákon nikdy neuzrie svetlo sveta, lebo sa Igor začne hrať s niečím iným. Štát sa vzdá zodpovednosti a kontrolu podnikateľov necháva na spotrebiteľoch," uzatvára SaS výpočet svojich, niektorých celkom úsmevných "protiatómovkových" argumentov 

"O návrhu zákona budeme hlasovať v prvom čítaní vo štvrtok. Táto práca ministra financií je dokonalá ukážka toho, prečo sme odišli z koalície," poznamenáva na záver Sloboda a solidarita.

Chalan z Račka by dnes oslávil sedemdesiatku (FOTOGALÉRIA)
Pohoďák. Veľký fanúšik Chrobákov z Liverpoolu. Bratislavčan s humorom angličana. Hudobník a spevák Miroslav "Meky" Žbirka by sa dnes dožil 70. narodenín. Mama angličanka, otec Horehronec To sú gény, ktoré dali Mirovi, narodenému 21. októbra 1952... Čítať ďalej
21 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik