Začal boj o slovenských lekárov: Náborový príspevok 60-TISÍC a 7-TISÍC EUR mesačne!
21 | 10 | 2022 I Diana Zaťková

Slovenským lekárom pri takejto ponuke môže len padnúť sánka! Katastrofická situácia v našich nemocniciach pokračuje, vláda sa zo zdravotníkmi ešte stále nedohodla. Výpovede lekárov hrozia naďalej. Na situáciu zareagovali už aj nemocnice, ktoré voľných slovenských lekárov lákajú doslova kráľovskými podmienkami, informuje portál pluska.sk. Škoda len, že slovenské to nie sú...

Kde na to tí Česi berú?

České nemocnice sa podľa portálu netaja tým, že v čase veľkých výpovedí v slovenských nemocniciach lovia našich zdravotníkov. A na platy, ktoré uvádzajú v ponukách, veru slovenská vláda nemá.

Atestovanému lekárovi psychiatrie v západných Čechách ponúkajú základnú hrubú mzdu 6-tisíc eur a motivačný príspevok 40-tisíc eur. „Ponuka je vhodná aj pre kandidátov mimo regiónu a zo Slovenska. Zabezpečíme aj ubytovanie,“ znie jeden mnohých inzerátov na českom portáli zdravotnictvi-job.cz.

Nemocnica hľadá na rovnaké oddelenie aj primára. Mesačne mu ponúkajú 7 200 eur v hrubom, plus náborový príspevok 60-tisíc eur. Podmienkou vyplatenia príspevku je, aby v nemocnici vydržal tri roky. Zamestnajú aj neatestovaných lekárov za 4 800 eur a náborový príspevok 40-tisíc eur.

Farmaceuti bijú na poplach: Cýbajú základné lieky! Ktoré lieky budete v predaji hľadať zbytočne?
Váš liek nie je momentálne dostupný a tak skoro ani nebude! Mnohí Slováci si túto vetu vypočuli v lekárni v poslednom období už neraz. Už niekoľko týždňov je situácia v slovenských lekárňach kritická. A verte, či nie, bude ešte horšie! Ktoré lieky... Čítať ďalej
19 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

Na porovnanie

Lekárovi psychiatrie ponúkajú naše nemocnice na slovenských portáloch približne 2 600 eur v hrubom, čo je oproti Česku rozdiel 3 400 eur. Okrem štedrého platu a náborového príspevku Česi preplácajú ubytovanie či služobné auto.

Ako sú na tom zbrusu nové Bory?

O zdravotníkov bojuje aj nemocnica na bratislavských Boroch, ktorú majú otvoriť v marci na budúci rok. Pošuškáva sa, že práve nová súkromná nemocnica sa snaží prilákať nových zdravotníkov zo štátnych nemocníc na lukratívny plat. Reč je o štyroch až piatich tisícoch eur navyše za mesiac na lekára, píše portál pluska.sk, ktorý to má z prvej ruky. Denník Plus JEDEN DEŇ a portál pluska.sk sú totiž súčasťou vydavateľstva News and Media Holding, ktoré rovnako ako Nemocnica Bory patrí do portfólia skupiny Penta Investments.

Pacienti nedostatok lekárov pociťujú už teraz

K dnešnému dňu podľa šéfa Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Petra Visolajského podalo výpovede viac ako 2 100 lekárov. „Už pri 1 200 výpovediach nedokáže naše zdravotníctvo fungovať,” dodal Visolajský. Pacienti však nedostatok lekárov pociťujú už teraz. Najväčšia nemocnica na Slovensku UNB ruší plánované operácie a v dôsledku vzniknutej situácie to môže ovplyvniť v decembri 400 až 500 pacientov čakajúcich na zdravotnícky zákrok.

Pomôže stabilizačný príspevok?

UNB si chce sestry, pôrodné asistentky, sanitárov, zdravotníckych asistentov či pomocných zdravotníckych zamestnancov udržať stabilizačným príspevkom. Jeho výšku navrhujú od 7 000 do 20 000 eur. „Ide o jednorazový stabilizačný príplatok pre personál, ktorý momentálne v nemocnici pracuje. Bližšiu metodiku predložíme až po schválení. Ide o to, aby zamestnanci, ktorí u nás pracujú v týchto kategóriách, dobrovoľne podpísali, že pre nemocnicu odpracujú ďalších päť rokov," konštatoval riaditeľ UNB Alexander Mayer.

Murín o teroristickom útoku: Jediná ZUZANA, čo nám ostala na obranu, je tá v prezidentskom paláci!
Kvôli streľbe na Zámockej ulici v Bratislave zasadala Rada obrany štátu, aby s hrôzou konštatovala, že potom, čo sme všetky Zuzany poslali na Ukrajinu, jediná, čo nám ostala, je tá v prezidentskom paláci! Upozornil na to vo svojom mierne ironickom... Čítať ďalej
20 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik