Do projektu Zdravé oči už v škôlke sa môžu materské školy registrovať od piatka
20 | 10 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Materské školy sa môžu do šiesteho ročníka projektu Zdravé oči už v škôlke registrovať od piatka (21. 10.). V rámci neho vedia odborníci pomocou špeciálnych vyšetrení u detí odhaliť ďalekozrakosť, tupozrakosť či nerovnomerné zakrivenie rohovky.

"Prevencia a starostlivosť o zrak majú obrovský význam aj z dôvodu, že až 80 percent všetkých vnemov zachytávame práve očami," zdôraznila primárka Kliniky detskej oftalmológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Národného ústavu detských chorôb v Bratislave Beáta Bušányová.

Putin daroval vodku, Európska komisia TAKTO rozhodla!
Dar ruského prezidenta Vladimira Putina vo forme 20 fliaš vodky pre bývalého talianskeho premiéra Silvia Berlusconiho je v rozpore so sankciami EÚ voči Rusku za inváziu na Ukrajinu. Vo štvrtok to uviedla Európska komisia (EK), informuje TASR podľa... Čítať ďalej
20 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Do šiestich rokov je možné dieťaťu odhaliť začínajúce sa očné poruchy a ochorenia

"Rodičia veľmi často nevedia identifikovať prvé prejavy zrakových problémov. Dieťa nevyhodnotí, že niečo nie je v poriadku a skutočný stav sa následne prejaví až nástupom do školy, kde je na zrak dieťaťa kladená väčšia záťaž," vysvetlila. Vtedy však podľa nej už môže byť na naštartovanie efektívnej liečby a korekcie neskoro.

Za päť rokov existencie bolo v programe Zdravé oči už v škôlke vyhotovených viac ako 13.000 odporúčaní na návštevu detského oftalmológa. "Som veľmi rada, že aj v tomto školskom roku budú môcť materské školy naprieč celým Slovenskom využiť príležitosť a pozvať odborníkov do svojho mesta, do svojej škôlky," skonštatovala riaditeľka Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska Tatiana Winterová.

V minulom roku zachytili odborníci očnú poruchu približne u každého piateho dieťaťa. Vyplýva to z výsledkov analýz programu, ktoré financuje občianske združenie BILLA ľuďom. Meraním zraku prešlo vlani takmer 21.000 detí v 400 materských školách.

Trump vypovedal v prípade obvinení zo znásilnenia novinárky
Bývalý americký prezident Donald Trump vypovedal v stredu pod prísahou v prípade obvinení z poškodenia dobrého mena a znásilnenia novinárky. Nie je jasné, či Trump prišiel na súd osobne, alebo odpovedal na otázky len prostredníctvom... Čítať ďalej
20 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik