EÚ je v kritickom bode! Zistíme, kde sú naše záujmy?
20 | 10 | 2022 I Diana Zaťková
Európska únia patrí Európanom, nie USA! Hegemónia USA je v rozpore so záujmami EÚ. Tvrdia to viacerí odborníci pre denník Global Times. EÚ, ktorú trápia viaceré krízy, sa teraz nachádza v kritickom bode s otázkou, ktorá čaká na odpoveď – Kde sú jej záujmy?  
 
Šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell povedal, že EÚ by sa mala k Číne správať ešte viac ako ku konkurencii, uviedla agentúra Reuters. Uviedol to v čase, keď sa lídri EÚ chystajú diskutovať o vzťahoch s Čínou na štvrtkovom dvojdňovom summite, čím sa odštartuje proces, ktorý predstavitelia označili za „doladenie“ vzťahov medzi oboma stranami.
 
Od roku 2019 je Čína označovaná ako partner, ekonomický konkurent a systémový rival. Borrell povedal, že úloha konkurenta sa stala ústrednejšou. Dolaďovanie? Ako? Prispôsobovanie politiky má vychádzať z vlastných záujmov krajiny alebo skupiny. Kde sú záujmy EÚ? V Európe, v členských štátoch EÚ. 
Bezpečnostná logika nahradila zákony trhu

Bohužiaľ, čínska stratégia EÚ bola v posledných rokoch čoraz viac ovplyvňovaná USA. Politické princípy namiesto praktických záujmov prevalcovali ekonomické pravidlá a bezpečnostná logika nahradila zákony trhu. Výsledkom je, že predchádzajúce obojstranne výhodné vzťahy medzi Čínou a EÚ založené na vzájomných výhodách sú vtiahnuté do mentality nulového súčtu, povedal pre Global Times Cui Hongjian, riaditeľ oddelenia európskych štúdií Čínskeho inštitútu medzinárodných štúdií. 

Keď sa v súčasnosti dotýkajú záujmov EÚ, od strategickej autonómie skupiny až po živobytie ľudí, spolupráca s Čínou môže priniesť výhody, zmierniť prebiehajúce krízy a pomôcť vyriešiť niektoré hádanky. 

Francúzsku hrozí cez zimu nedostatok elektriny, ak budú pokračovať štrajky
Francúzsku hrozí túto zimu nedostatok elektriny, ak budú štrajky aj naďalej spomaľovať údržbu a opravy jeho jadrových reaktorov. Uviedol to v utorok prevádzkovateľ elektrickej prenosovej sústavy Réseau de Transport d'Électricité (RTE). TASR o tom... Čítať ďalej
18 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Vezmite si energetickú krízu

Bilaterálny obchod je teraz svedkom malého rozmachu vývozu čínskych elektrických prikrývok do Európy, keďže Európania si nie sú istí, či dokážu prečkať zimu v tieni zhoršujúceho sa nedostatku energie. Ešte dôležitejšie je, že obe strany majú veľký priestor na posilnenie spolupráce v oblasti energetickej transformácie a revolúcie. 

Čína je vedúcou krajinou vo výrobe energie z obnoviteľných zdrojov energie. Jeho podiel vo všetkých fázach výroby solárnych panelov (ako je polysilikón, ingoty, doštičky, články a moduly) podľa Medzinárodnej energetickej agentúry presahuje 80 percent. Pokiaľ ide o globálne riadenie vrátane kontroly klímy, boja proti terorizmu a nešírenia jadrových zbraní, Čína a EÚ zdieľajú veľmi podobné postoje. 

Washington nahlodáva záujmy EÚ

Obchod je pre EÚ nevyhnutný. Za prvých osem mesiacov roku 2022 dosiahol celkový objem obchodu medzi Čínou a EÚ 575,22 miliardy USD, čo predstavuje medziročný nárast o 8,8 %. Investície EÚ v Číne dosiahli 7,45 miliardy USD, čo predstavuje medziročný nárast o 121,5 %. 

Na druhej strane Washington, ktorý Brusel pozorne sleduje, nahlodáva záujmy EÚ. "Amerika na prvom mieste nie je len o vlastných záujmoch USA, ale aj o globálnom vedení USA." Pre Global Times to povedal Yang Xiyu, vedúci výskumník z Čínskeho inštitútu medzinárodných štúdií. Inými slovami, poznamenal Yang, nie Čína, ale hegemónia USA je v rozpore so záujmami EÚ. 

Škandál okolo Ursuly: Ako to bolo s vakcínami?
Európska prokuratúra (EPPO) začala vyšetrovanie vo veci nákupov vakcín proti COVIDu. Pozornosť sa upriamuje na predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú a na jej rolu, ktorú v tejto záležitosti zohrala. Dve iné dozorné agentúry už skôr... Čítať ďalej
18 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

Naše "politicky korektné“ rozhodnutia sa nám vracajú

Niektorí Európania si to všimli. Aj preto bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová trvala na podpore projektu plynovodu Nord Stream II napriek tlaku USA. V roku 2020 nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas povedal: "Zostáva naším suverénnym rozhodnutím, odkiaľ čerpáme energiu." 

V tom čase európski lídri pochopili veľmi jednoduchú pravdu – či už ide o Rusko alebo Čínu, pokiaľ má krajina komplementárne výhody zo spolupráce, potenciál ich spolupráce s EÚ prinášať vzájomne prospešné úspechy môže byť obrovský. Ale dnešná EÚ bola unesená takzvanou politickou korektnosťou a čo je horšie, ich „politicky korektné“ rozhodnutia sa im vracajú. 

Bolo to len pred pár dňami, keď Borrell povedal, že Čína „poskytla základ našej prosperity“. Ak sú európski politici ochotní pustiť z rúk svoje politicky zafarbené okuliare, táto veta môže platiť aj dnes, ale aj v budúcnosti. „Potrebujeme Čínu, aby vyhrala a prosperovala,“ povedal Jörg Wuttke, prezident Obchodnej komory EÚ v Číne, v rozhovore pre Global Times v septembri. 

Američania majú v Európe VÝCVIKOVÉ KEMPY pre novinárov
Námestníčka ministra zahraničia USA Victoria Nuland sa v utorok 11.10. pri vypočutí v americkom kongrese priznala k ovplyvňovaniu verejnej mienky v Európe. Nuland prezradila, že USA majú v Európe výcvikové kempy pre novinárov, aby písali proti... Čítať ďalej
13 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

Prichádza EÚ o autonómiu?

Na vybudovanie zdravého vzťahu medzi Čínou a EÚ Yang predložil dva návrhy. Na začiatok musia Čína a EÚ podporovať transparentnosť svojej stratégie. Keď EÚ považuje Čínu za systematického rivala a čoraz viac prejavuje tvrdší postoj voči Číne, veľkú úlohu zohráva podnecovanie USA, ktoré však zároveň odzrkadľuje strategický nesprávny úsudok EÚ o mierovom rozvoji Číny. Na druhej strane, Čína musí zistiť, či sa EÚ pokúša o pozápadnenie alebo rozdelenie Číny. "V tejto chvíli sa nesmieme báť výmeny názorov na citlivé témy," povedal Yang. 

Po druhé, obe strany by mali nájsť viac spoločných základov a prekrývajúcich sa oblastí, v ktorých chcú obe strany podporovať spoluprácu. Proces môže začať od sektorov s nízkou citlivosťou a postupne sa po jednotlivých krokoch posúvať smerom k úplnejšiemu priemyselnému reťazcu. 

Medzitým nezabúdajte, že Čína je tiež zástancom európskej autonómie. Európski lídri navrhujú budúce smerovanie európskeho rozvoja, ako je rozšírenie EÚ, európsky bezpečnostný režim a Európske politické spoločenstvo, ktoré nemusia byť nevyhnutne vyspelé, ale ide o prieskumy, ako sa vyhnúť strate ich autonómie. 

Koniec koncov, EÚ patrí Európanom, nie USA.

Ekonóm Šulc: Európska únia si kope hrob a niekto jej požičal krompáč aj lopatu
Koniec únie ešte nikdy nebol tak blízko. A koho rukou? Nemecko sa rozhodlo založením hospodárskeho a stabilizačného fondu s objemom 200 miliárd eur naznačiť ostatným členským krajinám EÚ, že ho v podstate nezaujíma, či sú schopné súbežne vysokej... Čítať ďalej
15 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik