Hamranovi chlapci. Keby nešlo o zásah, aj sa zasmejete
18 | 10 | 2022 I Eka Balaskova

1. december 2020, Petržalka a Digital Park II. Vyše päťdesiatka kukláčov Lynx Commando obsadilo priestory Penty spôsobom, ako z akčného filmu. "Akcia" Hamranových chlapcov má, zdá sa, dohru. 

Podnet do parlamentu

„Zaistenie priestoru, v ktorom sa do okamihu vstupu ozbrojencov venovalo niekoľko desiatok zamestnancov bežným kancelárskym činnostiam, prebehlo vojenským spôsobom pod namierenými hlavňami samopalov – hoci nik v priestore vrátane 1 (slovom jedného) strážnika nebol ozbrojený,“ píše sa v podnete advokátskej kancelárie Škubla & Partneri.

Haščákovi právnici zo skupiny Penta posielajú podnet do parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť. Ten by mal preskúmať postup polície pri predmetnej prehliadke Digital Parku, ktorá podľa nich nebola celkom "čistá". Problém vidia aj v tom, že štátne orgány za dva roky neboli ochotné preveriť zákonnosť tohto zákroku.

Jedno zo svedectiev

„Okamžite nás policajt vyzval, aby sme sa opreli tvárou k stene s rozkročenými nohami a rozpaženými rukami a aby sme boli ticho. V tejto pozícii nás nechali približne 20 až 30 minút. Nebolo nám umožnené klásť žiadne otázky a boli sme oboznámení, že musíme strpieť úkony zásahu,“ vypovedá zamestnanec Penty o priebehu zásahu.

„Pani AA, ktorá bola najbližšie k preskleným dverám, sa zľakla a oznámila, že na chodbe sú nejakí maskovaní muži so samopalmi, vyťahujú ľudí zo zasadačiek a že sa bojí. Tak som začal mať strach aj ja, že nás prepadli teroristi. Pani AA som povedal, nech sa schová do rohu zasadačky za skriňu. Potom som zhasol a odišiel do rohu zasadačky najďalej od dverí až k fasáde budovy. Potom vrazili do miestnosti kukláči. Už si nepamätám, čo hovorili, ale my sme mali okamžite ruky hore a spýtal som sa: Kto ste?. Odpovedali, že polícia, čo ma trocha upokojilo. Dostali sme pokyn, aby sme nechali na mieste všetky veci vrátane telefónov a osobných vecí a vyšli na chodbu s rukami hore,“ spomína si ďalší svedok. 

Šutaj Eštok: Slovensku hrozí ďalšia medzinárodná žaloba
Nezaradený poslanec Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) tvrdí, že trojica Hamran, Mikulec a Čurilla boli v prípade zadržania podnikateľa Haščáka prichytení pri falšovaní dokumentov. Známe mená v pozadí "Na nezákonnosti, ktoré za posledné dva roky... Čítať ďalej
18 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

"Vtipné" momenty prehliadky

„Povahu zásahu elitnej zásahovej jednotky, ktorej dvaja velitelia sú dnes prezidentom a viceprezidentom Policajného zboru, pritom nevystihuje ani tak prvotný hnev mužov zákona, ktorí hneď nepochopili, ako funguje bzučiak na vstupných dverách, čo si následne po ich otvorení na tretí pokus ventilovali zhodením vrátnika na zem,“ uvádzajú právnici v podnete.

„V prvom momente, keď som zbadala skupinu kukláčov za dverami, snažili sme sa aj s mojim kolegom guardom otvoriť im dvere. Kľučku držali naraz asi traja policajti a nevedeli pochopiť, že ju musia pustiť, aby sme im dokázali otvoriť,“ zmieňuje sa recepčná. 

„Spoza týchto dverí sme počuli aj obrovský krik: Okamžite otvorte!!, Otvorte tie dvere!. Po pár sekundách nášho snaženia šiel nakoniec otvoriť dvere guard XY. Po ich otvorení ho prinútili ľahnúť na zem a za mnou pribehol ďalší kukláč, ktorý na mňa mieril samopalom a kričal po mne: Ruky nad hlavu! Ruky na hlavu! Ruky na stôl!. Zopakovala som všetky pokyny, pretože v tú chvíľu som nedokázala myslieť na nič iné, iba som sledovala tú obrovskú zbraň, ktorú som naživo nikdy nevidela,“ dodala.

Nepresvedčivý prokurátor

"Po zhliadnutí uvedeného záznamu je však nutné konštatovať, že v danom prípade nešlo o žiadne kopnutie, keďže príslušník PZ ani zjavne nezdvihol nohu zo zeme, ale išlo len o postrčenie nohou, pravdepodobne ako pokyn (neverbálny signál), po ktorom vrátnik následne vstal zo zeme,“ obhajoval konanie policajtov nepresvedčivo dozorujúci prokurátor, ktorého vyjadrenie je tiež súčasťou právnického podnetu.

„Týmto zamestnancom dodnes nikto nevysvetlil, prečo, ak zásah smeroval voči jednej konkrétnej kancelárii J. Haščáka a nie voči ´firme´ (ako sa následne ukázalo), museli trpieť uvedené obmedzenia naprieč celým dvojposchodovým priestorom vrátane stresu, či má polícia plán B a čo by sa teda stalo, ak by sa niekto zo zasahujúcich v priestore zo skla, ocele, sadrokartónu a železobetónu rozhodol napokon predsa len strieľať,“ konštatujú právni zástupcovia.

Právnička Laššáková: Igor Matovič buď klame, alebo jeho "naši ľudia," ovládli súdnictvo
Ústavná právnička Judita Laššáková je z ministra financií tento krát v rozpakoch. Vo svojom videu tvrdí, že Igor Matovič (OĽaNO), minister financií buď klame, alebo jeho "naši ľudia," ovládli súdnictvo. O zaujatosti sudcu "Ústavný súd rozhodol,... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Pochybila vyšetrovateľka

Kontrola postupu pri zákroku preukázala, že vyšetrovateľka Martina Babacsová urobila chybu pri spisovaní Žiadosti na nasadenie Útvaru špeciálneho nasadenia. Zistené nedostatky mali byť odstránené po jej osobnom rozhovore s nadriadeným, Jánom Čurillom. Právnici pritom upozorňujú, že Babacsová "pri spisovaní žiadosti splietla viacero káuz". Podľa právnikov, ani riaditeľ NAKA Zurian a vtedajší prezident PZ Kovařík, ktorých podpisy pod žiadosťou sú, netušili, v akej veci nasadenie Útvaru schvaľujú. Z Babacsovej úradného záznamu vyplýva aj to, že dokument bol antedatovaný a reálne podpísaný až po uskutočnení zákroku.

Zurianovo vyhlásenie

„Zurian už dávno verejne vyhlásil, že zásah sa neudial s jeho vedomím, pritom nedávno dokonca potvrdil, že schvaľovacia písomnosť bola antedatovaná a podpísaná ním osobne až po služobnom zákroku (!!!). Potvrdenie tejto informácie nasadí potom korunu doteraz známym pochybeniam polície pri povoľovaní, realizácii a preverovaní zákonnosti tohto služobného zákroku,“ dodávajú právnici. Tí v Haščákovom mene žiadajú členov branno-bezpečnostného výboru, aby „uplatnili svoju ústavnú a zákonnú pôsobnosť vo vzťahu k predstaviteľom príslušných orgánov štátu, predovšetkým voči ministrovi vnútra Slovenskej republiky a súčasnému prezidentovi Policajného zboru (nakoľko bol v inkriminovanom čase veliteľom Útvaru osobitného určenia Prezídia Policajného zboru)“, vyžiadali si vyjadrenia a správy o tomto prípade, prebrali pochybenia s funkcionármi štátu a vyjadrili svoj „názor na povahu a priebeh doteraz stále výnimočne excesívneho nasadenia viac ako 60 príslušníkov najelitnejšieho policajného zásahového útvaru – tzv. Lynx Commanda (ktorý má zasahovať voči teroristom, či páchateľom násilnej trestnej činnosti) – pri jeho nasadení počas bežného pracovného dňa proti pokojným zamestnancom a návštevníkom v tom čase sa zdržujúcim v najväčšej kancelárskej budove v Bratislave“.

FOTO TASR – Jakub Kotian
FOTO TASR – Jakub Kotian
Na snímke spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák.
Na snímke spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák.
FOTO TASR – Jakub Kotian
FOTO TASR – Jakub Kotian
Na snímke spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák.

Obhajcovia Haščáka o Lipšicovi: ŠKANDÁL! Ponúkol kajúcnickú spoluprácu
Jaroslav Hačšák pred dvoma rokmi strávil v kolúznej väzbe niekoľko mesiacov, za čo sa mu nedávno ospravedlnilo Ministerstvo spravodlivosti. K celej veci sa vyjadrili aj jeho obhajcovia a Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Repa... Čítať ďalej
01 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Ospravedlnenie štátu

V septembri sa za stíhanie, obvinenie a pobyt vo väzbe ospravedlnílo aj Ministerstvo spravodlivosti SR. 

"Podľa niektorých médií je to najväčší oligarcha, najväčší zločinec. Mediálne zatknutý. Ako to skončilo? Slovenská republika sa musela pánovi Haščákovi ospravedlniť," pripomenula aj ústavná právnička Judita Laššáková.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik