Zuzana Čaputová: Minister zdravotníctva je len jeden z "hráčov"
17 | 10 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Formálny prísľub vlády o splnení požiadaviek lekárov by mohol uspokojiť obe strany "konfliktu". Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová po stretnutí s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (nominant OĽANO). Zhodli sa, že je potrebné najmä zlepšiť komunikáciu na oboch stranách.

Hlava štátu podotkla, že minister zdravotníctva je len jeden z "hráčov" a problematika je nadrezortná. "Je dobré, aby premiér alebo vláda urobila krok, ktorý bude nielen slovným prísľubom, ale ho formalizuje, napríklad v podobe memoranda alebo iného verejného prísľubu lekárom," skonštatovala prezidentka. Verí, že vláda nájde vôľu na formalizáciu a že lekári taký krok prijmú. "Práve vzájomné deklarovanie vôle by mohlo byť niečo, čo by uspokojilo obe strany konfliktu," doplnila hlava štátu.  

Prezidentka sa minulý týždeň stretla aj s predstaviteľmi zdravotníckych stavovských organizácií, navštívila tiež niektoré regionálne nemocnice. "Z všetkých stretnutí, ktoré som absolvovala, mám pocit, že to, čo je potrebné predovšetkým zlepšiť, je komunikácia," uviedla. Súhlasí s ňou aj Lengvarský. "Tá úroveň možno nie je dostatočná pre všetkých, takže komunikácia možno má byť o niečo častejšia. O to sa budeme snažiť," doplnil.

Krach gastro prevádzok v Čechách. Zasiahne aj Slovensko?
Mnohí majitelia gastro prevádzok v Čechách sú priadne nahnevaní. Zlosť vystriedalo doslova zúfalstvo a mnohí aj napriek tomu, že sa česká vláda rozhodla zastropovať ceny plynu a elektriny, oznámili, že ukončujú svoju činnosť Niektoré prevádzky sa... Čítať ďalej
17 | 10 | 2022 | Mario Micenko

Prezidentka ubezpečila, že Lengvarský ju oboznámil s konkrétnym plánom aj termínmi, ako dosiahnuť ciele, ktoré požadujú lekári. Obaja vnímajú požiadavky ako legitímne a reflektujúce súčasnú situáciu v sektore. Otázka času splnenia jednotlivých požiadaviek je podľa Lengvarského individuálna a záleží od konkrétnej požiadavky.      

Napríklad v súvislosti so zavádzaním DRG systému by sa podľa neho mal budúci rok spustiť pilotný projekt v ôsmich nemocniciach. "Ak sa osvedčí, tak 1. januára 2024 začne fungovať v celom systéme," dodal. Na Úrade vlády SR chce tiež v pondelok riešiť vzdelávanie zdravotníkov. "Konkrétne zvýšenie kapacít vysokých škôl, aby mohli prijať viac študentov," spresnil s tým, že po vykonaní analýz bude na úrovni ministerstiev stretnutie, či a koľko peňazí navyše do sektora na tento účel pôjde.

Lekárske odborové združenie (LOZ) začiatkom októbra informovalo, že hromadné výpovede podalo vyše 2100 lekárov z 31 slovenských nemocníc. Lekárski odborári výpovede vysvetlili nesúhlasom s aktuálnymi podmienkami v systéme. Šéf LOZ Peter Visolajský už minulý týždeň poukázal na to, že situácia je natoľko vážna, že by ju mala začať riešiť vláda.

Pozor na Krajniakove zmeny dôchodkového systému!
Zmeny dôchodkového systému z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR sú nesystémové, nepriaznivo vplývajú na udržateľnosť systému aj na zabezpečenie dostatočnej životnej úrovne budúcich dôchodcov. Upozorňujú na to analytici... Čítať ďalej
17 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik