Ukrajinské svaly
17 | 10 | 2022 I Milan Laca

Ukrajina odmietla dodržiavať neutralitu.

Minister obrany Reznikov oznámil zámer Ukrajiny odmietnuť neutrálny štatút.

Odmieta...

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov povedal, že krajina nebude mať neutrálny štatút. Napísal  to na Facebooku. „Ukrajina určite nezostane ‚neutrálna‘, v to by kremeľskí lobisti nemali dúfať. Smerovanie k euroatlantickej integrácii je zakotvené v ústave Ukrajiny,“ povedal Reznikov.

Skoro všetci chú do NATO

Žiadosť o členstvo v NATO, podľa neho odzrkadľuje želanie viac ako 70 percent občanov, ktorí podporujú a snažia sa uplatniť právo Ukrajiny na účasť v systéme kolektívnej bezpečnosti.

Ukrajinci sa chystajú na Moskvu!
Ukrajina dokončuje vývoj úderného bezpilotného lietadla s doletom až 1000 kilometrov. Stručná správa v Ukrajinskej pravde uvádza: "Dolet je 1000 km, hmotnosť hlavice 75 kg. Finalizujeme vývoj." Nové útoky podľa Kyjeva Na Kyjev opäť zaútočili... Čítať ďalej
17 | 10 | 2022 | Milan Laca

Berte nás...

30. septembra ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že Ukrajina požiadala o urýchlený vstup do NATO. Ukrajina podľa neho de facto už prešla svojou cestou do aliancie a je jej súčasťou. Amerocký poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan vyhlásil, že teraz nie je najlepší čas diskutovať v  Bruseli o možnosti vstupu Ukrajiny do Severoatlantickej aliancie.

Nie je čas pripojiť sa

O Skutočnosti, že Ukrajinu momentálne nie je možné prijať do aliancie, hovoril aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.  Zdôraznil, že rozhodnutie o členstve by sa malo uskutočniť prostredníctvom stretnutia 30 partnerských krajín. „Teraz sa zameriavame na poskytovanie podpory Ukrajine, aby sme jej pomohli v sebaobrane,“ dodal generálny tajomník Severoatlantickej aliancie.

Nie je sám

Bývalý americký minister zahraničných vecí Henry Kissinger obvinil USA zo zničenia ruského bezpečnostného pásma. Washington by sa podľa Kissingera nemal vôbec snažiť o vstup Ukrajiny do Severoatlantickej aliancie. Myslel som si, že americký kurz na začlenenie Ukrajiny do NATO nebol múdry, jej integrácia, najmä z vojenského hľadiska, povedal Kissinger. Zároveň zdôraznil, že počas konfliktu sa Ukrajina skutočne stala členom NATO, aj keď to nie je formalizované.

Maďarsko ako jediné v EÚ nehlasovalo za ukrajinskú výcvikovú misiu
Maďarsko ako jediná členská krajina Európskej únie využilo možnosť "konštruktívneho zdržania sa" a nezahlasovalo za výcvikovú misiu Európskej únie pre ukrajinských vojakov, pretože vláda v Budapešti nepodporuje návrhy s rizikom eskalácie konfliktu,... Čítať ďalej
17 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik