Krach gastro prevádzok v Čechách. Zasiahne aj Slovensko?
17 | 10 | 2022 I Mario Micenko

Mnohí majitelia gastro prevádzok v Čechách sú priadne nahnevaní. Zlosť vystriedalo doslova zúfalstvo a mnohí aj napriek tomu, že sa česká vláda rozhodla zastropovať ceny plynu a elektriny, oznámili, že ukončujú svoju činnosť Niektoré prevádzky sa zatvoria natrvalo a iné len dočasne, dokiaľ sa neskončí vykurovacia sezóna. Dôvodom sú vysoké ceny plynu, elektriny, ale aj potravín. Končí dokonca aj reštaurácia WESTY, ktorú preslávil Zdeněk Pohlreich z televíznej relácie: “ÁNO ŠÉFE“, ktorá je známa aj na Slovensku, Problémy nemajú len reštaurácie, ale aj malé rodinné farmy, či záhradníctva.

Varil aj pre Nikiho Laudu či herca Hugha Granta

 Majiteľ reštaurácie Westy, ktorá oznámila zatvorenie-Ludwig Westermair varil pre rôzne celebrity, napríklad pretekára Nikiho Laudu či herca Hugha Granta, Šéf podniku Westy oznámil na sociálnej sieti, že vzhľadom k súčasnej realite, ktorá nás neomylne a tvrdo likviduje oznamujeme ukončenie prevádzky. Toto oznámenie nenechalo chladných mnohých fanúšikov reštaurácie Westy a jedným z nich bol aj Petr Gura, ktorý napísal:A takto to dopadne, všetci, či malí či strední podnikatelia, majitelia domov, bytov, budú nútení zavrieť svoje prevádzky alebo to schramsnú exekútori. A dôvod CENA ENERGIÍ A PLYNU, nemáš na to, tak ti to zoberieme, máš dlh na energiu, tak ti to zoberieme. A čo z nás zostane? Nič, bezdomovci, chudáci. A to kvôli našej vláde, ktorá svoj ľud nechala napospas a starala sa o Ukrajinu, Ukrajincov, tým napchala peniaze,“

Končia aj kaviarne a záhradníctva

Podnikov, ktoré končia je však omoho viac. Lovosické Café Kaštieľ ukončilo svoju činnosť už v septembri kvôli  ekonomickým dôvodom. V Liberci zase oznámilo ukončenie činnosti kvetinárstva Velvet. „Rozhodli sme sa tak predovšetkým z dôvodu rastúcich cien – nielen teraz aktuálne kvôli vzrastu cien záloh, ale hlavne kvôli veľkému zdražovaniu kvetov. Vždy sme sa snažili byť najlacnejší a dopriať vám tak čo najkrajšiu kytičku a to za nejakú rozumnú cenu. Situácia teraz bohužiaľ vďaka všetkým predikciám bude horšia a horšia…“ uvádzajú  na svojich stránkach. Kvetinárstvo fungovalo podľa svojich stránok bez problémov 6 rokov.

Podobné dôvody pritom spomína aj záhradníctvo Choceň: „Milí zákazníci. Bohužiaľ nastal čas, kedy sa musíme rozhodnúť, či budeme budúci rok pestovať sadivo zeleniny a balkónové kvety. Ceny energií budú naozaj neúnosné a hlavne mi nikto nezaručí, že na nás ten plyn v marci vôbec zostane. Naozaj si neviem rady. Je mi jasné, že na tom budeme všetci rovnako. Tiež mi je jasné, že nejaké kvety budú to posledné, čo sa bude kupovať.“

Problémy hlásia aj slovenské prevádzky

Gastro prevádzky na Slovensku už dlhodobo upozorňujú, že ceny energií sú príliš vysoké. Dokonca až tak, že je to už pre nich likvidačné. Jedným z príkladov je aj podnik v bratislavskom Ružinove. Dodávateľ mu doslova energiu vypol. "Sme sa nevedeli nijak brániť, ani zabezpečiť. Dôsledky sú fakt fatálne. Kazia sa nám potraviny, ktoré sú tu za desaťtisíce," vysvetlil Vladimír Sirotka, majiteľ odpojenej nehnuteľnosti. "Nemáme žiadne dlhy. Za komoditu sme platili pri tej našej spotrebe zhruba 540 eur mesačne. Teraz by sme platili 5 400. Tak zhruba päťtisíc nárast. Tá cena je likvidačná," ozrejmil Sirotka.

Požiadali o pomoc premiéra

Reštaurácia sa obrátila so žiadosťou o pomoc aj na premiéra Eduarda Hegera. "Ktorý nám odpovedal, že v podstate takéto jednanie nie je prístupné," ukončuje smutne Sirotka. Podľa rezortu hospodárstva je pomoc firmám na medzirezortnej úrovni. "Ministerstvo hospodárstva pripravuje aj novelu zákona o dotáciách. Cieľom návrhu zákona sú legislatívne úpravy, ktoré sú potrebné nato, aby ministerstvo mohlo poskytnúť pomoc podnikom zasiahnutým krízou," takúto odpoveď poskytlo  MH SR vo svojom stanovisku.

Vážnej situácii čelí aj kaviareň v Topoľčanoch a problémy hlásia v tomto okrese aj ďalšie prevádzky. "Takto radikálne navýšenie o 302 % nebudeme schopní po finančnej stránke zvládať a to ešte len začína zima. Keď príde k podobnému navýšeniu aj za ceny plynu, tak to bude situácia, kde každý menší podnik skrachuje. Absolútne nevieme, čo máme robiť," vyjadril sa Michal Darmo, majiteľ kaviarne v Topoľčanoch.

V pizzerii, v dedine Tesárske Mlyňany sa obávajú čo s nimi bude, ak ceny energií budú naďalej stúpať smerom hore. "Pre gastro sektor to bude likvidačné, aj my budeme musieť zatvoriť," hovorí Lucia Macák z pizzerie Granarollo. Ak by pristúpili k zvýšeniu cien za jedlo alebo nápoje, myslia si, že ich prevádzka ostane  bez zákazníkov. Stále veria, že si to vláda uvedomí a pomôže. "Ak zdvihneme ceny, tak zákazníkov odradíme. Dnes sa všetko zvyšuje, potraviny, plyn i elektrina," dodala Macák.

Orbán: Mier na Ukrajine? Nádejou je Donald Trump!
Viktor Orbán je už dlhší čas kritizovaný západnou Európou za jeho politiku: “Maďarsko na prvom mieste“. Maďarský premiér sa v Berlíne, zúčastnil diskusie, kde okrem iného povedal, že ako právnik absolútne nepochybuje o tom, že Rusko porušilo... Čítať ďalej
16 | 10 | 2022 | Mario Micenko

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik