Boris Kollár: Pomoc rozdelíme do troch skupín
16 | 10 | 2022 I Alica Kočišová

Boris Kollár konečne prezradil, ako bude vláda riešiť rekordné ceny energií pre domácnosti a firmy. Budú tri kategórie odberateľov a pomoc by mala byť spustená prvého novembra. Domácnosti, ktoré budú nárastom cien najviac ohrozené, dostanú energošeky. 

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) predstavil tri kategórie odberateľov, ktorých sa pomoc pri riešení extrémne vysokých cien energií bude týkať. V prvej skupine pôjde o domácnosti, v druhej o nemocnice, ku ktorým budú patriť aj napríklad domovy sociálnych služieb a v tretej bude priemysel, ku ktorému má patriť aj energeticky náročné podnikanie, ako napríklad pekári. Informáciu priniesol hnonline.sk.

Priznanie moderátora TA3: Hlásim sa k LGBTI. Taraba sa vyznal tiež
Moderátor televízie TA3 Rastislav Iliev sa verejne prihlásil k LGBTI+ komunite. Urobil tak v priamom prenose relácie V politike, ktorej hosťami boli György Gyimesi (OĽaNO), Jana Bittó Cigániková (SaS) a Erik Tomáš (Hlas-SD). Taraba tiež reagoval... Čítať ďalej
16 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

Cenový strop ešte nepoznáme

V diskusnej relácii verejnoprávnej RTVS v nedeľu uviedol: "Tí ostanú na cenovom strope podstatne nižšom ako spot." Akým spôsobom bude vyplácanie prebiehať sa nevyjadril, povedal však, že pomoc by mala byť spustená od prvého novembra a premiér Eduard Heger a minister hospodárstva Karel Hirman budú o detailoch informovať v najbližších dňoch.Uviedol tiež, že podľa jeho názoru sa bude cena elektriny pre domácnosti stropovať. Zatiaľ však neprezradil akú cenovú úroveň môžeme očakávať. 

"Aby cena bola rovnaká alebo mierne zvýšená, aby to domácnosti prežili. Ak budú príliš ohrozené, tak dostanú energošeky," vyhlásil a dodal, že pomoc domácnostiam a priemyslu plánuje vláda zabezpečiť zo zvýšeného rozpočtu. Hegerov kabinet ho schválil ešte v piatok, parlament ho však ešte neodklepol. Na pomoc s energiami vyčlenili 3,5 miliardy eur. "SaS povedala, že podporí zvýšenie rozpočtu, keď tam uvedieme exaktne, kam pôjdu peniaze,“ vysvetlil Kollár v súvislosti s predložením návrhu na schému pomoci.

Vražda na Zámockej: Čo robil Juraj po vražde?
Na svetlo vychádzajú stále nové informácie. Čo robil vrah po streľbe na Zámockej, pri ktorej zabil dvoch mladých mužov a poranil mladú ženu? Skôr, ako to definitívne ukončil, stihol viacero vecí a napísal aj list na rozlúčku. Čo sa však dialo tesne... Čítať ďalej
16 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

Ak návrh rozpočtu neprejde, ideme do provizória

Okrem zmeny súčasného rozpočtu budú poslanci hlasovať aj o návrhu rozpočtu na budúci rok. Hrozí, že ak sa ho nepodarí prijať, bude štát od januára fungovať v provizóriu. SaS a Hlas sa vyjadrili, že ho nepodporia, nakoľko ho nepovažujú za dobrý. Na otázku moderátora, či by v prípade neschválenia návrhu štátneho rozpočtu žiadal predčasné voľby odpovedal podráždene: "Predbiehate, to sa ma pýtajte, až by sa ho nepodarilo schváliť." Pritom pred týždňom trvdil, že to je jednou z podmienok zotrvania jeho hnutia v koalícii.

Koalícia urobí kšeft a prejde to, tvrdí Pellegrini

Ďalším hosťom relácie Peter Pellegrini (Hlas-SD) v diskusii upozornil na to, že Hegerov kabinet chce minúť dvakrát toľko, ako keď bol on premiérom. Vyplýva to z návrhu rozpočtu na rok 2023. "Som presvedčený, že koalícia urobí kšeft a už to majú pripravené, ako to prejde. Hlas je opozičná strana a nebudeme im držať chrbát,“ uviedol Pellegrini pričom odkazoval na nezaradených poslancov. Niekoľko legislatívnych zmien sa koalícii podarilo presadiť práve vďaka nim. Pellegrini potvrdil aj to, že za zmenu Ústavy, ktorá by otvorila cestu k predčasným voľbám, jeho strana zahlasuje. 

"Zarobil" Leyenovej syn s pomocou mamičky?
Na Ursulu von der Leyenovú vrhá tieň ďalší korupčný škandál. Ešte počas jej pôsobenia vo funkcii ministerky zaplatilo nemecké ministerstvo obrany externým konzultantom desiatky miliónov eur. V jednej z prijímajúcich spoločností pôsobil aj jej syn... Čítať ďalej
16 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

Nemám nič proti LGBTI

Okrem riešenia energetickej krízy a vládneho rozpočtu sa diskutovalo aj o tragickej udalosti na Zámockej, kde 19-ročný mladik zastrelil dvoch hostí podniku Tepláreň. Boris Kollár zmiernil svoje slová a povedal: "Nemám nič proti LGBTI." Prezradil, že dnes by sa už ako šéf parlamentu nevyjadroval slovníkom, aký použil pred siedmimi rokmi, keď účastníkom dúhového pochodu adresoval ostré slová a nazval ich "úchylákmi, ktorí patria do ústavu." Tvrdí, že sexuálne menšiny vníma ako ľudí, ktorí by mali mať rovnaké práva. Dedenie, nazeranie do zdravotných záznamov či práva v prípade úmrtia považuje za práva, ktoré prináležia všetkým, avšak je naďalej proti adopciám detí rovnakými pohlaviami. 

Pellegrini sa k téme vyjadril nasledovne: "Ľudia si to nevyberajú a nepredstavujú ohrozenie pre spolunažívanie rodín." Obdobne ako Kollár aj on je toho názoru, že je potrebné upraviť spoločné spolunažívanie ľudí. "Ja si myslím, že je teraz správny čas" - dodal.

Orbán: chceme silnú armádu!
Maďarsko sa musí pripraviť na dlhotrvajúcu vojnu. Premiér Viktor Orbán vyhlásil, že jeho krajina potrebuje odstrašujúcu armádu. Prečo? Kvôli zle premyslenej politike sankcií, môže Európa čeliť „dlhej vojne“, takže Maďarsko potrebuje silnú armádu... Čítať ďalej
16 | 10 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik