Zelenskyj na Deň obrancov prisľúbil víťazstvo vo vojne s Ruskom
14 | 10 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prisľúbil v piatok - pri príležitosti ukrajinského štátneho sviatku Dňa obrancov - víťazstvo svojej krajiny vo vojne s Ruskom.

"V deň 14. októbra vyjadrujeme svoju vďačnosť... každému, kto v minulosti bojoval za Ukrajinu. A tiež každému, kto za ňu bojuje teraz. Každému, kto vtedy zvíťazil. A každému, kto definitívne zvíťazí teraz," povedal Zelenskyj vo videoposolstve pri príležitosti sviatku.
Ukrajinský prezident následne položil v Kyjeve veniec vo farbách ukrajinskej vlajky pred pamätníkom pre vojakov padlých od roku 2014, keď na východe krajiny vypukli boje s proruskými separatistami.

Ukrajinci opakovane zdôrazňujú, že vojna na Ukrajine sa nezačala masívnou Ruskou inváziou vo februári tohto roku, ale že trvá už od roku 2014, keď Moskva anektovala ukrajinský polostrov Krym a podnietila aktivity separatistov v Donbase.
Zelenskyj pri príležitosti piatkového sviatku zároveň vyhlásil, že víťazstvo nad Ruskom bude "víťazstvom pre všetkých našich ľudí". "Svet stojí pri nás. Viac, než kedykoľvek v našich dejinách," dodal v súvislosti s bezprecedentnou podporou západných krajín pre obranu Ukrajiny voči ruskej agresii.

Svojim jednotkám blahoželal v piatok aj hlavný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny generál Valerij Zalužnyj a poďakoval im za ich vojenskú službu. "Zastavili sme nápor nepriateľa a vyvrátili mýtus o neporaziteľnosti ruskej armády," uviedol vo videoposolstve.

Deň obrancov zaviedli na Ukrajine v roku 2014 miesto predchádzajúceho sovietskeho sviatku z 23. februára, pôvodne pripomínajúceho vznik Červenej armády, ktorý sa v Rusku oslavuje dodnes ako Deň obrancov vlasti.

V Kyjeve sú počas piatkového Dňa obrancov naplánované bohoslužby a výstavy. Ukrajinská pošta ohlásila aj vydanie pamätnej známky. (tasr/AFP).

Uhrík vyzýva novinárov: Netancujte na hroboch nevinných obetí!
To sa nedá čítať! Podľa europoslanca Milana Uhríka slovenské médiá už nepoznajú mieru. "To zase nebudú pol roka o ničom inom písať?! Len o tom, ako je celé Slovensko homofóbne?" Pýta sa v statuse na sociálnej sieti. Aktivisti miesto... Čítať ďalej
14 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik