Ruský plyn je na Slovensku nežiadúci. Španieli naopak zvyšujú jeho dovoz
13 | 10 | 2022 I Mario Micenko

Postoj predstaviteľov Slovenskej republiky vrátane prezidentky Zuzany Čaputovej k otázke dovozu ruského plynu častokrát nekorešponduje s názormi iných európskych krajín. "Kto v súčasnosti ešte stále hovorí o tom, že Slovensko by na ruskom plyne malo zostať naďalej závislé, koná proti záujmom Slovenska a priamo ohrozuje bezpečnosť občanov." uvádza prezidentka na sociálnej sieti. Naproti tomu, ako spomína vo svojom článku El Indiependente, Španielsko v roku 2022 nyvýšilo kapacitu dovozu ruského skvapalneného plynu do Španielskaaž o 35%.

Napriek tomu, že krajiny Európskej únie sľúbili zníźiť dovoz ruského plynu, pravdou je, že z hľadiska energetiky sa tieto očakávania nenapĺňajú. Ruský plyn a ropa sú naďalej veľmi dôležitou súčasťou pre všetky európske krajiny, ktoré vidia, že napriek tomu,že sa blíži zima zásobníky stále nie sú  naplnené  na želateľnej úrovni. Hoci pre Španielsko nie je skladovanie plynu problém, keďže má veľkú diverzifikáciu,  tejto suroviny, ktorá pochádza z Gazpromu , naďalej pribúda.

Podľa údajov Cores plyn z Ruska predstavuje 14,7 % španielskych celkových zásob. S týmto nárastom sa stalo Rusko štvrtým najväčším dovozcom plynu do Španielska a zaradilo sa za Spojené štáty, Alžírsko a Angolu.

Niektoré vysvetlenia z energetického sektora sú také, že na trhu sa vyskytli  aj nejaké špekulácie. „Rusko má veľký prebytok plynu a existujú prepravcovia metánu, ktorí ponúkajú plyn za cenu nižšiu ako trhová, a existujú súkromné ​​dohody.“

Nárast dovozu ruského plynu o 35%

Najnovšie údaje za august 2022, ukazujú nárast dovozu z Ruska o 35,2 %, čo znamená, že Rusko od začiatku roka vyexpedovalo do Španielska takmer 35 000 Gwh. Všetka dovážaná surovina, je vo forme LNG (skvapalneného plynu), čo zvyšuje jej náklady až o 50 % , pretože pred použitím musí prejsť rôznymi procesmi. Španielsko je vďaka svojim zariadeniam na opätovné splyňovanie jednou z mála krajín na starom kontinente, ktoré môžu prijímať cisterny metánu na jeho spracovanie v závodoch.

Vojna na Ukrajine neovplyvnila dovoz

Treba pripomenúť, že Španielsko je po Francúzsku a Belgicku tretím najväčším dovozcom skvapalneného zemného plynu (LNG) z Ruska v prvých šiestich mesiacoch tejto vojny. Podľa Centra pre výskum energie a čistého ovzdušia (CREA ) Španielsko v priebehu júla a augusta nakúpilo plyn za 750 miliónov eur a umiestnilo sa tak na prvej priečke, pred Francúzskom a Čínou.

USA si mädlia ruky

Najviac z tejto energetickej krízy profitujú Spojené štáty, keďže dobre uvedomujú, ako sa znásobil ich vývoz plynu do Španielska. USA sa stalo hlavným dodávateľom zemného plynu do Španielska s 10 074 GWh – 26,5 %.

Španielsko ako exportér

Španielsko naďalej zvyšuje svoje dodávky  do iných krajín a prekonáva všetky rekordy. Dodávky zemného plynu v auguste dosiahli 7 001 GWh, čo predstavuje nárast o 20,9 %

Predsa je na Slovensku?

Hlavným príjemcom skvapalneného plynu zo Španielska, ktorý pochádza zo zariadení na spätné splyňovanie sa staloTaliansko a to  s celkovým výkonom 2 549 gigawatthodín.

Ako uvádza šef SPP Richard Prokopčák:

"V súčasnom období totiž prichádza ku kráteniu dodávok plynu na úrovni približne 70 percent. Nejakým spôsobom nás to však neovplyvňuje. Máme zakontrahované dve prepravné trasy nad rámec tej štandardnej východnej, ktorú poskytuje Gazprom. Máme tiež plyn z produkcie v Severnom mori, ktorý nám prichádza cez Nemecko a Českú republiku," priblížil.      

Slovenská republika podľa neho nedávno uzavrela taktiež kontrakt na prepravnú kapacitu, ktorú si rezervovala pre dodávky plynu z Talianska, z jedného z tamojších LNG terminálov, vedie z Talianska cez Rakúsko na Slovensko." ukľudňuje obavy verejnosti generálny riaditeľ SPP.

Ukrajina pozastavuje dovoz elektriny na Slovensko
Ukrajina pozastavuje vývoz elektriny na Slovensko a to od 11. októbra 2022, tak aby stabilizovala svoj vlastný energetický systém, uviedlo ukrajinské ministerstvo. Čo je dôvodom pozastavenia vývozu? Dôvodom pozastavenia sú raketové útoky, ktoré... Čítať ďalej
12 | 10 | 2022 | Mario Micenko

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik