Rusi pozor, ZNIČÍME vás! (VIDEO)
13 | 10 | 2022 I Milan Laca

Borrell pohrozil ruskej armáde „totálnym zničením“ v prípade ruského jadrového útoku na Ukrajinu.

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell vyhlásil, že odpoveď Západu na potenciálny jadrový útok na Ukrajinu nebude jadrová, ale z vojenského hľadiska bude veľmi silná.

Hrozba

Ukrajoinská  "European Pravda" napísala, že Borrell vyhlásil, že "existuje jadrová hrozba a Putin hovorí, že neblafuje. Nemôže si dovoliť blafovať. Treba to jasne pochopiť: ľudia, ktorí podporujú Ukrajinu, EÚ, členské štáty, USA, NATO, neblafujú. Každý jadrový útok proti Ukrajine vyvolá odpoveď. Nie jadrovú odpoveď, ale vojenskú odpoveď takú silnú, že ruská armáda bude úplne zničená,“ povedal Borrell. Podľa neho „je to vážny moment v histórii a my musíme ukázať našu jednotu, silu a plné odhodlanie“.

Čo by sa stalo, keby vypukla jadrová vojna s Ruskom

Čo vlastne urobia?

Emmanuel Macron povedal, že Francúzsko nepoužije jadrové zbrane proti Rusku, ak spustí jadrový útok na Ukrajinu. Masmédiá informovali, že jadrový útok Ruska s najväčšou pravdepodobnosťou vyvolá „fyzickú reakciu “ spojencov Kyjeva a potenciálne aj Severoatlantickej aliancie.

Áno, alebo nie?

Nech je to akokoľvek, v súčasnosti žiadna zo západných metropol nepovažuje pravdepodobnosť jadrovej vojny za vysokú . Vidno to z ich rozhodnutí. Žiadne veľvyslanectvá, vrátane amerického, nevyhlasujú evakuáciu, ako to bolo vo februári pred začiatkom ruského útoku. Pretože pokiaľ ide o jadrovú vojnu, aj jej malá pravdepodobnosť je veľmi porovnateľná s tou „nulovou“, na ktorú je svet zvyknutý .

O čo teda ide?

"Nikto z americkej spravodajskej komunity by práve teraz nepovedal, že pravdepodobnosť použitia taktických jadrových zbraní je nulová," citovala CNN svojho hlavného analytika, Johna Millera. Ale relatívny pokoj západných vlád sa týka len aktuálneho momentu. Jedného dňa môžu Spojené štáty a po nich ďalšie hlavné mestá vydať nové spravodajské informácie svojim diplomatom na naliehavú evakuáciu, pretože hodnotenie nebezpečenstva sa zmení. 

Odpoveď

Bezpečnostní analytici, podľa Ukrajinskej pravdy,  rozlišujú tri typy reakcie USA na jadrový útok na partnerský alebo spojenecký štát. Prvou je použitie jadrových zbraní v odvete proti ruským cieľom. Druhou je vojenský úder na ruské zariadenia nejadrovými prostriedkami. Treťou sú nevojenské metódy, ako diplomatická a ekonomická izolácia, či vojenská pomoc oponentom Ruska bez zásahu USA.

Smelé tvrdenie britského ministra obrany: Rusko je vraj na lopatkách!
Britský minister obrany: Po neúspechoch na Ukrajine už Rusko nie je superveľmocou. Podľa britského ministra obrany Bena Wallacea, ruský prezident Vladimir Putin začína chápať, že Ruská federácia už nie je superveľmocou kvôli sérii neúspechov jej... Čítať ďalej
13 | 10 | 2022 | Milan Laca

A východisko?

Prvá možnosť vývoja je vylúčená, zhodujú sa absolútne všetci západní analytici. Výmena jadrových útokov by mohla viesť k eskalácii, ktorá by zničila väčšinu ľudstva. Americký prezident Joe Biden v posledných dňoch niekoľkokrát zdôraznil, že o jadrovej vojne nemožno uvažovať. Druhou možnosťou je útok na vojenské základne (alebo politické objekty) americkými raketami, odpálenými z amerických vojenských objektov. Pravdepodobne so zapojením letectva. V podstate sa USA (a možno aj ďalšie štáty NATO) v tomto prípade stánú účastníkmi rusko-ukrajinskej vojny a môžu ňou zostať až do oslobodenia ukrajinského územia. Kľúčovou pákou je úplná (alebo v praxi takmer úplná) obchodná blokáda Ruskej federácie, ktorá je v súčasnosti nereálna, ale v prípade použitia jadrových zbraní bude veľmi možná. Faktom je, že veľká časť sveta stále váha, či sa pridať k Západu v odsudzovaní krokov Ruskej federácie. Žiadna svetová vláda nepochybuje o tom, že agresorom je Rusko, ale reakcia je iná, pretože takí svetoví hráči ako Čína, India, africké a juhoamerické štáty neveria, že Putinovo využitie „právo sily “ prekročí "červenú čiaru", píše Ukrajinská pravda.

Bezmocná Amerika?
V Spojených štátoch noviny napísali, proti akým druhom ruských zbraní sú bezmocní. Washington Times: USA nedokážu sledovať ruské hypersonické zbrane. Nestíhajú Spojené štáty americké zaostávajú za Ruskom a Čínou vo vývoji hypersonických... Čítať ďalej
13 | 10 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik