Bývalá kancelárka Merkelová sa ozvala
13 | 10 | 2022 I Ivan Mihale

Bývalá kancelárka Angela Merkelová vo štvrtok povedala, že neľutuje politiku svojej vlády v prípade energií a Ruska. Kritici jej totiž vyčítajú, že sa najväčšia európska ekonomika stala príliš závislá od ruského plynu počas 16 rokov, keď stála na čele Nemecka.

Závislosť Nemecka od ruskej energie sa ukázala ako Achillova päta Berlína po invázii Moskvy na Ukrajinu. Keď však bola Merkelová kancelárkou, Nemecko potrebovalo zvýšiť dovoz plynu, aby zaplnilo medzeru po rozhodnutí ukončiť využívanie jadrovej energie.

Rusko bolo spoľahlivým dodávateľom

"Veľmi racionálne a pochopiteľné bolo aj obstarávanie plynu cez potrubia z Ruska, ktoré bolo lacnejšie ako skvapalnený zemný plyn (LNG) z iných častí sveta, ako sú USA, Saudská Arábia alebo Katar," povedala novinárom v Lisabone.

"Aj počas studenej vojny bolo Rusko spoľahlivým dodávateľom energie," poznamenala Merkelová, ktorá vyrastala za železnou oponou v komunistickom východnom Nemecku.

Rozhodnutie neľutuje

"A v tomto smere svoje rozhodnutia vôbec neľutujem. Skôr verím, že to bolo z vtedajšieho pohľadu správne," dodala. Odmietla tiež špekulácie, že jej ochota uzatvárať dohody s prezidentom Vladimirom Putinom bola snahou zmeniť Rusko pomocou obchodu.

"Nikdy som neverila, že existuje niečo také ako zmena prostredníctvom obchodu," povedala.

Desivé vyhliadky na zimu
Počas vrcholu zimy zamrznú celé mestá v Európe. V období vrcholiaceho zimného chladného počasia môžu zamrznúť celé európske mestá. Vyhlásil šéf Gazpromu Alexej Miller, informuje agentúra RIA Novosti . Napríklad zásoby plynu v podzemných... Čítať ďalej
13 | 10 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik