Hlas ľudu: Nicholsonová: Život Rómov v osadách je európska hanba
12 | 10 | 2022 I Mária Škultétyová

Nicholsonová: Život Rómov v osadách je európska hanba a dialógy, ktorými začala naša europoslankyňa svoju zapálenú reč v EP.

-Máš trinásť rokov a čoskoro sa staneš matkou. Rozumieš tomu, čo sa stalo?-

„Áno, ten ujo mi povedal, že som pekná.“

...

„Aha, nemám prsty na nohách ani na rukách.“

-Čo sa vám stalo?-

„Odmrzli mi.“

...

-Máte tri deti, chorú manželku, vy ste ale mladý a zdravý, a predsa nepracujete. Prečo?-

„Lebo som Cigán z osady a musím v dome kúriť,  inak mi žena a deti pomrznú.   Kto ma zamestná, keď musím aspoň trikrát prikladať do pece?“

Týmito dialógmi začala naša europoslankyňa svoju zapálenú reč v EP. Ako novinárka ich pred rokmi absolvoval a zaznamenala  v rómskych osadách.

Deti, blázni a filozofi hovoria pravdu. Preto deti bijú, bláznov zatvárajú a filozofov nechápu (N. Paganini)
Rodičia nás učili, že klamať sa nepatrí. Že je to nepekné, preto máme hovoriť pravdu. V škole sme sa zas učili, že za pravdu mnohí zaplatili životom. Aj Ján Hus miloval pravdu. Hovoril a bránil pravdu a zhorel na hranici spolu s ňou. Dvorní blázni... Čítať ďalej
11 | 10 | 2022 | Mária Škultétyová

V novembri 2021 sa do osád vrátila

Už ako europoslankyňa viedla tam parlamentnú delegáciu.  Po jedenástich mesiacoch EP prijal Rezolúciu na riešenie rómskych problémov. Lebo, ako poznamenala, doteraz dával prednosť vyhláseniam o tom, čo sa deje v tretích krajinách.

Čo zistila delegácia EP v našich rómskych osadách, o tom v Parlamente referovala europoslankyňa Nicholsonová.

Počúvajme teda

Tisíce ľudí tu žijú bez elektriny, bez vodovodu, bez kanalizácie. V dvadsaťtritisícovom Trebišove v osadách žije sedem a pol tisíca Rómov. Brodia sa vo vlastných výkaloch a výkaloch dokaličených psov. Ako v slumoch. Nemajú kanalizáciu, nemajú plyn, v celej osade je jeden jediný zdroj pitnej vody. Všade naokolo sú tisíce ton toxických skládok, ktoré zamorujú celé územie. Cez deň ich obžierajú zúbožené psy, v noci z nich vyliezajú potkany, ktoré obžierajú deti v spánku. Deti sú hladné, podvyživené a majú svrab.

Pracovníci projektu Zdravé regióny, ktorý je spolufinancovaný z eurofondov, upozorňujú na  rozmáhajúci sa fenomén fetujúcich detí. Aby necítili hlad, fetujú toluén. Extrémne vysoká je detská úmrtnosť. Na tisíc novonarodených detí pripadá tridsať detských úmrtí. Zomierajú na podvýživu a respiračné choroby.

Sociálnu depriváciu rómskych detí a neznalosť štátneho jazyka si pri testovaní  školskej zrelosti zamieňajú za mentálnu retardáciu a umiestňujú ich do špeciálnych škôl. Takouto segregačnou politikou si štát vychováva generácie ľudí s neukončeným základným vzdelaním. Tí potom nie sú schopní uplatniť sa trhu práce.

Chmelár: Vojna nie je realityšou
Žiaľ, je tu to, pred čím historik a politológ Eduard Chmelár varoval už dávno - provokácie sa nedajú tolerovať donekonečna. Slová Eduarda Chmelára vám prinášame bez redakčných úprav. Ešte včera sa naši politickí primitívi vytešovali nad... Čítať ďalej
10 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Európska komisia vedie proti Slovensku sankcie, ale zatiaľ sa nič nezmenilo

Počas minulých korupčných vlád sa za veľa peňazí z EÚ namiesto riešenia rómskych problémov dialo veľa ohavností, ktoré doslova tunelovali tieto financie.

Ani súčasná vláda neodstránila byrokraciu pri čerpaní eurofondov na riešenie rómskych problémov. Ich riešenie je nepopulárne, peniaze radšej necháva prepadnúť. Máme nevyčerpaných sedemdesiat percent financií.

V závere konštatuje, že v osadách sa nedodržiavajú zásadné smernice EÚ týkajúce sa vody a zneškodňovania odpadových vôd. Značná časť ich obyvateľov musí brať vodu z potoka, čo má za následok šírenie infekčných ochorení. Rozšírená je detská prostitúcia a fenomén, že  dvanásť až pätnásťročné deti majú deti.

Toto isté sa deje v Česku, Maďarsku, Rumunsku i Bulharsku. Je to európska hanba, európsky problém.

Igor Daniš: Hanba, Hanba, Hanba! TO sa môže stať hádam IBA na Slovensku!
"Slovensko trpí na absenciu spravodlivosti a morálky. Akoby sme ako národ stále nedospeli. Čo sa musí stať, aby sa tak konečne stalo?" Pýta sa komentátor denníka Pravda, Igor Daniš. "Hanba! Do neba volajúci cynizmus súdnictva" _je názov názorového... Čítať ďalej
08 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik