Objavia sa americké stíhačky F-16 nad ukrajinským nebom?
12 | 10 | 2022 I Mario Micenko

Konflikt na Ukrajine začina naberať čoraz hrozivejšie rozmery. O čom svedčí aj fakt, že Ukrajina upravila zoznam žiadaných zbraní." Pošlite viac zbrani protivzdušnej obrany a pošlite ich hneď!", takto znel odkaz ukrajinských vládnych predstaviteľov západným štátom, po odvetnýh ruských raketových útokoch za krymský most, ktoré zasiahli  srdce centra Kyjeva, hlavného mesta Ukrajiny, v pondelok ráno.

V pondelok najvyšší ukrajinský poslanec Ruslan Stefančuk poslal listy vedeniu Kongresu USA, v ktorých vyzval Spojené štáty, aby uprednostnili dodávku pokročilých raketových systémov zem-vzduch (NASAMS), ktoré sa vyrábajú spoločne s Nórskom, ako aj protiraketové systémy, raketové, mínometné a delostrelecké systémy – jasné znamenie, že tieto obranné zbrane sa posunuli na zoznam priorít ukrajinskej armády pred viaceré raketomety, bojové lietadlá a raketové systémy dlhého doletu, ktoré Kyjev požadoval už mesiace.

ATACM - rakety, ktoré dokážu zasiahnuť ruské ciele

Stefančuk povedal, že Ukrajina tiež požaduje americké stíhačky F-15 a F-16, aby presadila bezletovú zónu proti ruským riadeným raketám a bombardérom, prípadne s raketami vzduch-vzduch. Ukrajina tiež chce, aby sa Bidenova administratíva zbavila svojej zdržanlivosti a poskytla americké armádne taktické raketové systémy s dlhším doletom, známe ako ATACM, ktoré by mohli zasiahnuť ruské ciele vzdialené 300 kilometrov a útokom bezpilotných lietadiel Grey Eagle na boj proti bežne dostupným iránskym bezpilotným lietadlám, ktoré spôsobili zmätok na Ukrajine.

Hoci by západná protivzdušná obrana mohla poskytnúť mozaikový štít proti ruským raketovým útokom, príchod nových batérií by neurobil z ukrajinského vzdušného priestoru bezletovú zónu, keďže ruské riadené strely Kalibr, zbraň, ktorú si Kremeľ vybral pri pondelňajších útokoch, lietajú v nižších výškach, ktoré im umožňujú ľahšie sa vyhnúť protivzdušnej obrane.

Najhoršie ešte len príde

Kyjev varuje, že to najhoršie ešte len príde. Stefančuk, najvyšší ukrajinský zákonodarca, povedal, že Rusko bude pravdepodobne pokračovať v eskalácii útokov. Hrozí odstávka od tepla a elektriny v spojení s prichádzajúcou zimou a teplotami pod bodom mrazu. Zelenskyj, ktorý sa stretol so svojimi poradcami, aby diskutovali o energetickej situácii, povedal, že Rusko sa zameralo na energetické zariadenia v takmer desiatke regiónov krajiny a vyzval ukrajinskú verejnosť, aby v pondelok večer na päť hodín znížila spotrebu elektriny, aby sa zabránilo odstaveniu dodávok elektriny.

Infračervené rakety z Nemecka a americký NAMARS

Po telefonáte s ukrajinským lídrom francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý váhal s vyslaním ďalších zbraní, dnes naznačil zmenu postoja. Nemecké ministerstvo obrany zase prisľúbilo, že prvý zo štyroch systémov protivzdušnej obrany IRIS-T, infračervená raketa namontovaná na nákladnom aute, ktorá dokáže zasiahnuť ciele na kilometre vzdialené, sa v Kyjeve objaví „do niekoľkých dní“. Americkí predstavitelia tiež uviedli, že niektoré z ôsmich batérií NASAMS prisľúbených Ukrajine začnú prichádzať v najbližších mesiacoch, hoci niektoré z týchto systémov nie je možné stiahnuť z obranných zásob a bude potrebné ich vyrobiť.

Eskalácia až ku jadrovému konfiktu?

"Rusi prehrávajú vojnu na zemi a neotočia to" napísal v textovej správe pre Foreign Policy Mick Mulroy, bývalý námestník amerického ministra obrany.

Šokujúce fakty vyplávali na povrch! USA prikázali Maďarsku: Zaútočte na Srbsko!
V sobotu Srbská štátna televízia RTS odvysielala prejav srbského prezidenta k národu Alexandra Vučiča. Ten v priamom premose zverejnil šokujúcu informáciu, ktorú mu potvrdil premiér Maďarska Viktor Orbán. USA a Briti požadovali od Maďarska aby... Čítať ďalej
09 | 10 | 2022 | Mário Micenko

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik