Právnici reagujú. Čo chcel súd v prípade Dědečka?
08 | 10 | 2022 I Eka Balaskova

V pondelok pod kolesami auta s opitým vodičom, vyhaslo úplne zbytočne päť mladých životov. Vodič Dušan Dědeček sa vo štvrtok postavil pred súd, ktorý ho pustil na slobodu a je stíhaný na slobode. Verejnosť je pobúrená. Čo hovoria právnici?

Marek Benedik, advokát

"Nie je obvyklé vo všeobecnosti, že súd v takýchto prípadoch na obvineného uvalí väzbu. V každom prípade požitie alkoholu a počet obetí nie sú dôvodmi väzby. Do väzby možno obvineného vziať vtedy, ak je tu dôvodná obava, že sa bude vyhýbať trestnému stíhaniu, že bude pokračovať v trestnej činnosti alebo že bude mariť dokazovanie," ozrejmuje Benedik. Ten pripúšťa, že odvolací súd takéto dôvody zistí a Dědečka vezme do väzby. Ak existujú dôvody väzby, mohol namiesto nej súd požadovať kauciu. 

"Akokoľvek môžeme byť pobúrení tým, ako bol trestný čin spáchaný a s akými následkami, nie je to dôvod väzby. Páchateľa potrestá až súd v rozhodnutím o vine a treste," dodáva Benedik.

Prvú obeť, Natálku, pochovali! Slová na poslednej rozlúčke trhali srdcia
Jednou z obetí tragédie, ktorá sa stala na zastávke Zochova v Bratislave (2.10.2022) bola aj devätnásťročná Natália. V piatok sa s ňou v Spišskej Novej Vsi navždy rozlúčili. Slová, ktoré ozneli na poslednej rozlúčke trhali srdcia. „Chcem počuť... Čítať ďalej
08 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová

Róbert Bános, advokát

"Skutočnosť, či obvinený bude väzobne stíhaný, závisí od špecifík každého jednotlivého prípadu, no najmä od toho, či sú v danom prípade prítomné materiálne a formálne dôvody väzby. Vo vzťahu k tzv. útekovej väzbe možno uviesť, že podľa rozhodovacej praxe súdov samotná hrozba vysokého trestu nie je ešte spôsobilým väzobným dôvodom," upozorňuje Bános Aby hrozba vysokého trestu bola dôvodom pre útekovú väzbu, z konania obvineného by museli byť preukázané aj iné skutočnosti. Obava, že by ušiel, alebo sa skrýval. 

" Vo vzťahu k predmetnej veci uvádzam, že v danom prípade nejde o rozhodnutie vo veci samej, teda ešte nebolo rozhodnuté o uznaní viny a uložení trestu," pripomína advokát, ktorý pripomína, že do úvahy bysa mali brať osobitosti každého prípadu, čím by sa predchádzalo akémusi mechanickému postupu. 

Juraj Bizoň, advokát

"S nezobratím obvineného do väzby pri takom množstve mŕtvych som sa v praxi zatiaľ nestretol, ale človek sa učí celý život. Podstatné však bude oboznámiť sa so samotným rozhodnutím súdu o väzbe, a to predovšetkým s odôvodnením, čo súdu rozptýlilo obavu, že po prepustení obvinený neutečie, alebo sa o to aspoň nepokúsi," hovorí právnik. Pripomína, že rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné a teda ho nie je možné považovať za precedens. 

"Je možné, že súd chcel týmto rozhodnutím vyvolať polemiku nad nehumánnosťou výkonu väzby, v ktorej je každý v čase, keď je považovaný za nevinného, no i napriek tomu má prísnejšie podmienky obmedzovania slobody a základných ľudských práv ako pri samotnom výkone trestu odňatia slobody," uvažuje Bizoň.

Nenechal nič na náhodu! Dědečka bude obhajovať prominentný advokát
Dušan Dědeček pri výbere advokáta nenechal nič na náhodu - obhajovať ho bude advokát Jiří Kučera. Ten obhajoval napríklad aj sestru Moniky Jankovskej. Musí sa s tým vyrovnať „Klient sa priznal ku skutku, veľmi to ľutuje. Uvedomuje si následky,... Čítať ďalej
07 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik