Kto je generál Sergej Surovikin, novovymenovaný veliteľ špeciálnej vojenskej operácie
08 | 10 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Ruské ministerstvo obrany sobotu vymenovalo generála Sergeja Surovikina za hlavného veliteľa vojsk  špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine.

TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

Ide o prvý prípad, keď všetky ruské sily na Ukrajine dostali  spoločného veliteľa. Surovikin od leta velil ruskej armáde na juhu Ukrajiny, dodáva agentúra AP.

Generál Surovikin (55) absolvoval výcvik v rámci jednotiek specnaz a slúžil v sovietsko-afganskej vojne. Má za sebou veliteľské skúsenosti zo Sýrie, predtým bol nasadený aj v Čečensku a Tadžikistane. Od roku 2017 bol veliteľom Vzdušno-kozmických síl Ruskej federácie.

Kyjev v rámci protiofenzívy získal v posledných týždňoch naspäť tisíce štvorcových kilometrov územia, pripomína AFP. Ruské sily boli vytlačené z väčšiny územia Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Museli ustúpiť aj v Cherskonskej oblasti na juhu krajiny a prišli o strategické mesto Lyman v Doneckej oblasti.

Tieto neúspechy sú podľa AFP príčinou rastúcej kritiky voči veleniu armády.

Rusi chcú obnovu
Železničná doprava na poškodenom Kerčskom moste spájajúcom Rusko a Krymský polostrov sa obnoví o 20.00 h miestneho času (19.00 h SELČ), uviedla tlačová agentúra Interfax s odvolaním sa na ruské ministerstvo dopravy. TASR informuje podľa správy... Čítať ďalej
08 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik