V materských školách by sa mala pre energetickú krízu znížiť teplota
05 | 10 | 2022 I Ivan Mihale

V materských školách by sa mala v dôsledku energetickej krízy znížiť teplota. Vyplýva to z predbežnej informácie k zmene vyhlášky Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR o požiadavkách na zariadenia pre deti a mládež.

"Z dôvodu očakávanej energetickej krízy sa navrhuje dočasné zníženie teploty v interiéri predškolských zariadení," uvádza sa v materiáli.

Rezort chce zároveň upraviť aj priestorové usporiadanie škôlok. "Vzhľadom na vysoký počet detí predškolského veku, ktoré z kapacitných dôvodov nemôžu byť aktuálne umiestnené do predškolských zariadení, bolo potrebné operatívne upraviť kritériá tak, aby sa zjednodušili podmienky pre zriaďovateľov," ozrejmil.

Aká bude zima? Meteorológovia tvrdia, že takáto
Nie je tomu ani mesiac, čo sme na Slovensku zažívali úmorné horúčavy a svetoví meteorológovia už majú pre nás prognózu na zimu. Aká bude? Na vine je La Nina Práve tento fenomén podľa meteorológov ovplyvňuje počasie u nás už tretí rok po sebe.... Čítať ďalej
05 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Reakcia bývalého ministra Gröhlinga

Materské školy, podobne ako základné, stredné či vysoké školy, bojujú s nárastom cien energií. V materských školách má byť v zmysle platných predpisov podľa slov exministra školstva teplota 22 stupňov Celzia v spálni a herni, 24 stupňov Celzia v kúpeľni a 20 stupňov Celzia v šatni. "Nemyslím si, že by bolo dobré tieto teploty znižovať tak, ako sa navrhuje. Či už z hľadiska zdravia detí alebo pracovných podmienok učiteliek a personálu v materskej škole," povedal Gröhling.

"Vláda sa nemôže tváriť, že pomáha rodinám. Nie je to žiadna pomoc rodinám, ak im jednou rukou dáte peniaze na krúžky a druhou zoberiete peniaze na fungovanie škôlok. Ceny energií treba školám okamžite preplatiť, v opačnom prípade prestanú kúriť alebo sa zatvoria," uzavrel exminister školstva.

Horecký tvrdí, že to tak nenechá

Horecký neplánuje žiadnu inú alternatívu než to, že by školy zostali otvorené. "Urobím všetko pre to, aby žiaden rektor, dekan, riaditeľ školy či zriaďovateľ na to nemal dôvod, respektíve nutnosť. Každá škola, vzdelávacie a školské zariadenie musí mať dostatok prostriedkov na prevádzku," povedal Horecký.

Kto poľuje na plynové polia?
Dánska polícia hlási neidentifikované drony v blízkosti plynových polí v Severnom mori. Polícia v Kodani dostala správy o podozrivej aktivite neznámych dronov, ktoré spozorovali v blízkosti plynových plošín pri dánskych ťažobných poliach Halfdan B... Čítať ďalej
05 | 10 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik