Ruský jadrový Poseidon - superzbraň APOKALYPSY?
06 | 10 | 2022 I Diana Zaťková

Čo je ruský jadrový torpédový dron Poseidon a môže spôsobiť jadrovú vlnu cunami? Správy tvrdia, že Rusko Poseidon testuje, ale Pentagon o tom zatiaľ nemá žiadne informácie, informuje portál The Jerusalem Post.

Superzbraň

Pentagon v súčasnosti nemá žiadne informácie o testovaní ruského jadrového torpédo-dronu Poseidon, ktorý by zmenil strategickú pozíciu Spojených štátov, uviedol vysoký predstaviteľ americkej armády na tlačovom brífingu ministerstva obrany v pondelok večer. 

Vyhlásenie prišlo v reakcii na správy v denníku La Repubblica, že spravodajské služby NATO varovali spojencov, že ruská jadrová ponorka Belgorod sa nachádza v Arkickom mori, aby mohla otestovať „super torpédo“.

The Times uviedli, že zbraň by sa mohla testovať aj v Čiernom mori, kde ruské námorníctvo s obmedzeným účinkom útočí balistickými raketami na ukrajinské pozície.

Ruská Pravda uviedla, že ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny uviedla, že nepodložené vyhlásenia médií len zvyšujú "informačný terorizmus" zo strany Ruskej federácie.

Rusi opäť plašia Západ...(VIDEO)
Rozviedka NATO varuje pred možným štartom jadrového dronu Poseidon. Rozviedka NATO vystríhala velenie bloku pred možnými testami bezpilotného podvodného plavidla Poseidon, píšu talianske noviny La Repubblica. V hre je ponorka Noviny... Čítať ďalej
03 | 10 | 2022 | Milan Laca

Čo je to jadrový torpédový dron Poseidon?

Poseidon alebo Ocean Multipurpose System Status-6 je podvodné bezpilotné vozidlo, ktoré môže vypustiť ponorka. Podľa Popular Mechanics dokáže prejsť až 6200 míľ rýchlosťou 56 uzlov (niečo viac ako 100 kilometrov za hodinu). 

Hoci západné médiá dramaticky opisujú „zbraň apokalypsy“, nie je isté, aké ťažké je termonukleárne zaťaženie. Odhady sa pohybovali od dvoch do 100 megaton. Každá megatona má 1 000 kiloton – a pre porovnanie, jadrová bomba Fat Man zhodená na Nagasaki Spojenými štátmi na konci druhej svetovej vojny mala 21 kiloton.

Môže super torpédo Poseidon spôsobiť "jadrové tsunami?"

Bývalý námestník ministra zahraničných vecí USA Christopher Ford v roku 2021 tvrdil, že zbraň by mohla spôsobiť „jadrové tsunami“, ktoré by zasiahlo americké pobrežie a že výsledná radiácia by pobrežné mestá na dlhú dobu zanechala neobývateľné.

Ford opísal super torpédo ako surovú zbraň v rozhovore pre Government Matters TV a povedal, že si nie je istý, čo vlastne pridalo k bojovým schopnostiam Ruska v porovnaní s inými konvenčnými alebo jadrovými zbraňovými platformami.

"Je to teroristická zbraň," povedal Ford. "Je navrhnutý tak, aby zabil alebo traumatizoval obyvateľov amerických pobrežných miest."

Kto teda rozdúchava jadrovú vojnu? Pentagon nie...
NATO varovalo spojencov pred možnými ruskými jadrovými testami v Čiernom mori. Severoatlantická aliancia sa obáva, že Rusko môže vykonať jadrové testy v Čiernom mori, píše The Times. Moskva opakovane vylúčila možnosť použitia jadrových zbraní... Čítať ďalej
04 | 10 | 2022 | Milan Laca

Ďalšie schopnosti Poseidona

Dimitrij Litovkin, šéfredaktor vojenského magazínu TASS, sa pochválil, že Belgorod a ďalšie plavidlá jeho triedy môžu „dopraviť až 12 takýchto zariadení na pobrežie Spojených štátov“.

Tvrdil tiež, že Poseidon má schopnosti podvodnej munície a pred aktiváciou môže roky spať na dne oceánu. Povedal tiež, že v takých hĺbkach nie je možné dron odhaliť.

Zbraň prvýkrát predstavil ruský prezident Vladimir Putin spolu s platformami, ako je hypersonická strela Kinzhal, ktorá môže niesť aj jadrovú hlavicu.

Líder Čečencov Kadyrov chce pritvrdiť: Zváž jadrové zbrane, radí Putinovi
Moskva by mala zvážiť na Ukrajine jadrovú zbraň s nízkou výťažnosťou, odporučil Putinovi Kadyrov. Chce drastickejšie opatrenia Ramzan Kadyrov, šéf ruského regiónu Čečensko, povedal, že Moskva by mala po novej porážke na bojisku zvážiť na... Čítať ďalej
01 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

Jadrové napätie medzi Ruskom a NATO

Jadrové napätie medzi Ruskom a ďalšími svetovými mocnosťami od invázie na Ukrajinu stúpa. Rusko od začiatku vojny prednášalo skryté jadrové hrozby, no toto sa vystupňovalo, odkedy Ukrajina začala výrazne útočiť na územie okupované Ruskom. 

Spojené štáty minulý mesiac vyzvali Rusko, aby nepoužívalo taktické jadrové zbrane. Putin vo svojom mobilizačnom prejave z 21. septembra obvinil NATO zo zapojenia sa do jadrového vydierania a varoval, že jadrové vetry môžu fúkať oboma smermi. Varoval tiež, že Rusko využije všetky prostriedky, ktoré má k dispozícii, na ochranu novo anektovaných území, ktoré budú považované za neoddeliteľné súčasti ruského územia.

Od Putinovho varovania mnohí ruskí predstavitelia mávali jadrovou šabľou. Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev uviedol, že prostriedky na ochranu anektovaných území zahŕňajú strategické jadrové zbrane. Ruský veľvyslanec v USA  Anatolij Antonov napísal 28. septembra v časopise The National Interest komentár, v ktorom varoval, že riziko jadrového konfliktu pretrváva. Putinov čečenský silák Ramzan Kadyrov v sobotu vyzval Moskvu, aby na bojisku použila taktické jadrové zbrane.

Bývalý riaditeľ CIA David Petraeus v nedeľu varoval, že americká armáda zničí ruské sily, ak na ukrajinskej pôde použijú jadrové zbrane.
 
Hrozba: Ktokoľvek dodá zbrane Ukrajine, bude zapletený do priameho konfliktu s Ruskom
Vjačeslav Volodin, predseda ruskej Štátnej dumy uviedol, že krajiny, ktoré Ukrajine dodávajú zbrane po pripojení anektovaných území k Rusku, sú v priamom konflikte s Ruskom. Tie krajiny musia podľa neho pochopiť jednu vec. "Krajiny, ktoré... Čítať ďalej
04 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová
 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik