Putin podpísal zákony o pripojení štyroch ukrajinských regiónov k Rusku
05 | 10 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal v stredu zákony o pričlenení štyroch ukrajinských regiónov k Ruskej federácii. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Ide o krok, ktorým šéf Kremľa zavŕšil formálnu anexiu ukrajinského územia, ktorá je však v rozpore s medzinárodným právom, približuje AP. Rusko začalo formálny proces pričlenenia štyroch ukrajinských území – samozvaných ľudových republík Doneckej a Luhanskej, ako aj oblastí Chersonskej a Záporožskej – minulý týždeň.

Ruská tlačová agentúra TASS uviedla, že dokumenty o anexii štyroch ukrajinských regiónov boli po Putinovom podpise zverejnené. "Hranice nových subjektov federácie budú vytýčené, ako vyplýva zo zmlúv, na základe hraníc, ktoré 'existovali v deň ich vzniku a prijatia do Ruskej federácie'," cituje denník The Guardian agentúru TASS.

Európa platí a platiť bude...
EÚ platí účty za zle koncipovanú energetickú politiku. Pre Európsku úniu je to hodina zúčtovania, kvôli zle koncipovanej energetickej politike. Vyhlásila to Nicola Porro , zástupkyňa šéfredaktora iL Giornale . Plyn nie je „Fyzicky máme menej... Čítať ďalej
05 | 10 | 2022 | Milan Laca

Zmluvy o anexii približne 18 percent ukrajinského územia ratifikovali začiatkom tohto týždňa obe komory ruského parlamentu. Tieto formality nasledovali po tom, ako sa koncom septembra v spomínaných oblastiach uskutočnili tzv. referendá o pripojení k Rusku.

Podľa západných krajín a Ukrajiny boli tieto referendá v rozpore s medzinárodným právom, konali sa pod nátlakom a nereprezentovali skutočnú verejnú mienku. Ceremónia, na ktorej Putin oficiálne oznámil anexiu predmetných štyroch ukrajinských oblastí, sa konala v Kremli v piatok 30. septembra.

Členské štáty sa predbežne dohodli na nových sankciách voči Rusku
Členské krajiny EÚ sa predbežne dohodli na novom súbore sankcií voči Rusku, ktorý by mal zahŕňať aj cenový strop pre ruskú ropu. Veľvyslanci členských štátov by mali konečný text schvaľovať v stredu dopoludnia. S odvolaním sa na diplomatické zdroje... Čítať ďalej
05 | 10 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik