5.10. Aktuálne! Z minúty na minútu
05 | 10 | 2022 I Ivan Mihale

Aktuálne! Z minúty na minútu o dianí na Slovensku, zo Zahraničia, z regiónov Slovenska, ale aj z oblasti ekonomiky. Už nemusíte hľadať inde. Buďte v obraze! Iba s Hlavným denníkom.

21:00 Nostradamova proroctvá na rok 2023 naháňajú strach. Nastane pre ľudstvo súdny deň?

Nostradamus DESÍ predpoveďou na rok 2023: Čaká nás PEKLO na zemi?
Nostradamova proroctvá na rok 2023 naháňajú strach. Nastane pre ľudstvo súdny deň? Nostradamus vo svojej knihe „Les Prophéties“ poodhalil sériu mrazivých proroctiev aj na rok 2023. Ako uvádza portál Daily Star, slávny filozof, prorok a lekár... Čítať ďalej
05 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

20:45 Energetická kríza v EÚ je vážna, vstúpila do novej fázy, a preto len spoločný európsky postup môže znížiť náklady na energie pre rodiny a podniky a zabezpečiť energetickú bezpečnosť pre túto a ďalšiu zimu. Uviedla to v stredu predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v liste šéfom vlád a štátov, ktorí sa vo štvrtok zídu na mimoriadnom dvojdňovom summite EÚ v Prahe.

Von der Leyenová v snahe vyhnúť sa narušeniu spoločného trhu vyzvala na jednotnú a spoločnú európsku odpoveď a solidaritu medzi členskými štátmi a susedmi Únie, pričom lídrom EÚ predstavila štyri východiskové body z krízy.

  1. V prvom rade treba prijať opatrenia, ktoré znížia cenu dovážaného plynu a zároveň zachovajú bezpečnosť dodávok. "Odporúčam zintenzívniť rokovania s našimi spoľahlivými dodávateľmi o znížení cien dovážaného plynu všetkého druhu,"
  2. Druhým krokom je spolupráca EK s členskými štátmi na vypracovaní intervencie na obmedzenie cien na trhu so zemným plynom, keďže dnes veľká časť Európy platí za plyn, najmä LNG, vyššiu cenu ako jej globálni konkurenti.
  3. Do tretice treba zamedziť tomu, aby vysoké ceny plynu ťahali nahor ceny elektriny. Preto je EK pripravená diskutovať o zavedení dočasného stropu ceny plynu používaného na výrobu elektriny.
  4. Štvrtý bod sa týka vyšších investícií na prechod k energetickej nezávislosti. Ide o investície do infraštruktúry, ako sú potrubia, prepojenia alebo obnoviteľné zdroje, a tiež do energetickej efektívnosti (izolácia domov či zavádzanie tepelných čerpadiel), ktoré zaistia menšiu závislosť od vysokých cien energie z fosílnych palív.

20:35 Vodič z víkendovej tragickej nehody v centre Bratislavy odstúpil v stredu podvečer z postu generálneho sekretára Deaflympijského výboru Slovenska (DVS).

"Dnes podvečer bola na mail DVS doručená od právneho zástupcu Dušana D. jeho rukou písaná abdikácia na post generálneho sekretára DVS," informoval výbor. (tasr)

20:33  Politológ Eduard Chmelár reaguje na prieskumy verejnej mienky na Slovensku v podaní proatlantickej mimovládky Globsec, ktoré sa dotýkajú vojny na Ukrajine. Podľa nich väčšina Slovákov si želá víťazstvo Ukrajiny. Prsty v tom môže mať náš rusofóbny šéf diplomocie Rastislav Káčer, ktorý považuje Slovensko za obyčajný mrdník. Pravda je popritom zrejme úplne inde.

Ohlupovanie verejnej mienky na Slovensku prostredníctvom zmanipulovaných prieskumov musí skončiť!
Politológ Eduard Chmelár reaguje na prieskumy verejnej mienky na Slovensku v podaní proatlantickej mimovládky Globsec, ktoré sa dotýkajú vojny na Ukrajine. Podľa nich väčšina Slovákov si želá víťazstvo Ukrajiny. Prsty v tom môže mať náš rusofóbny... Čítať ďalej
05 | 10 | 2022 | Emanuel Orban

20:10 Líder opozičného Smeru Robert Fico podáva trestné oznámenie. Hovorí o možnom podplácaní niektorých policajtov a prokurátorov zo strany tzv. kajúcnikov.

Fico po výpovedi na GP SR: Podplatení policajti i prokurátori! (VIDEO)
Líder opozičného Smeru Robert Fico podáva trestné oznámenie. Hovorí o možnom podplácaní niektorých policajtov a prokurátorov zo strany tzv. kajúcnikov. Fico spolu s exministrom vnútra Robertom Kaliňákom, bývalým policajným prezidentom Tiborom... Čítať ďalej
05 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

20:00 Čečenský vodca Ramzan Kadyrov v stredu oznámil, že ruský prezident Vladimir Putin mu osobne udelil hodnosť generálplukovníka ruskej armády. Uviedol to na sociálnej sieti Telegram. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

19:45 Zvýšenie miezd zdravotníkov, ktoré schválil parlament, neudrží sestry a pôrodné asistentky v systéme. Na sociálnej sieti to uviedla Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA).

"Teší nás, že k zvyšovaniu miezd dôjde, avšak nedosiahne sa tým cieľ, ktorým malo byť zastabilizovať sestry a pôrodné asistentky v systéme. Dnes zaznamenávame katastrofálny nedostatok sestier - takmer 15.000," skonštatovala.

19:20 Polícia vyšetruje pondelkový (3. 10.) zločinu podvodu, pri ktorom doposiaľ neznámy páchateľ obral 90-ročnú seniorku z Petržalky o 11.000 eur. V tejto súvislosti sa obracia na verejnosť s prosbou o pomoc pri pátraní po identite podvodníka. Bratislavskí policajti o tom informovali na sociálnej sieti.

19:00 Ruský prezident Vladimír Putin so svojou kremeľskou administratívou vyslal pred pár dňami svetu jasný signál, že v prípade výrazného bezbrehého zasahovania do vojenského konfliktu na Ukrajine  sú ochotní použiť jadrové zbrane. Tento akt by logicky viedol k nedozerným následkom v globálnom meradle. Preto treba zvoliť inú taktiku, ktorú načrtáva významný odborník na zahraničnú politiku Ian Bond z Centra pre európsku reformu v podcaste Doomsday Watch.

Západ nesmie preukázať strach z Putinovej politiky, lebo by to smerovalo k jednej veľkej tragédií
Ruský prezident Vladimír Putin so svojou kremeľskou administratívou vyslal pred pár dňami svetu jasný signál, že v prípade výrazného bezbrehého zasahovania do vojenského konfliktu na Ukrajine sú ochotní použiť jadrové zbrane. Tento akt by logicky... Čítať ďalej
05 | 10 | 2022 | Emanuel Orban

18:40 Školstvo sa stalo laboratóriom šialených ideologických experimentov! Najprv liberálne mimovládky, teraz katolícky konzervatizmus. Ministerstvo školstva sa podobá na ideologický experiment!

Melicher o novom ministrovi školstva: Z extrému do extrému!
Školstvo sa stalo laboratóriom šialených ideologických experimentov! Najprv liberálne mimovládky, teraz katolícky konzervatizmus. Ministerstvo školstva sa podobá na ideologický experiment! Toto si myslí politológ Igor Melicher podpredseda Mladých... Čítať ďalej
05 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

18:35 Vesmírna raketa americkej súkromnej spoločnosti SpaceX odštartovala v stredu z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Na palube je aj ruská kozmonautka Anna Kikinová. Posádke velí Nicole Mannová, ktorá sa týmto letom stala prvou Američankou z radov pôvodného obyvateľstva letiacou do vesmíru, informuje TASR podľa správ agentúr AFP a DPA.

18:10 Na Slovensku sa nezavedie hmotná zodpovednosť verejných činiteľov. Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu neposunuli do druhého čítania návrh novely zákona o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci z dielne poslancov OĽANO.

Poslanci chceli zaviesť funkčný mechanizmus "trestania" prešľapov a pochybení verejných funkcionárov pri nakladaní s verejnými prostriedkami. Zo 128 prítomných návrh podporilo 54 poslancov, proti bolo 27 a zdržalo sa 45 poslancov. Novelu podporili len poslanci OĽANO a niekoľkí nezaradení poslanci, ako aj Ján Podmanický zo Smeru-SD a Romana Tabák zo Sme rodina.

17:55 Platy zdravotníkov sa zvýšia. Národná rada (NR) SR v stredu schválila návrh z dielne rezortu zdravotníctva. Okrem avizovaného zvyšovania miezd lekárov a sestier rieši aj platy ostatných zdravotníkov v ústavných zdravotníckych zariadeniach a ambulanciách záchrannej zdravotnej služby. Okrem zvyšovania platových koeficientov sa majú pri mzdách zohľadňovať aj roky praxe. Zo 134 prítomných poslancov hlasovalo za návrh 132, proti jeden.

NRSR schválila zvýšenie platov zdravotníkov
Platy zdravotníkov sa zvýšia. Národná rada (NR) SR v stredu schválila návrh z dielne rezortu zdravotníctva. Okrem avizovaného zvyšovania miezd lekárov a sestier rieši aj platy ostatných zdravotníkov v ústavných zdravotníckych zariadeniach a... Čítať ďalej
05 | 10 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

17:35 Europoslanec Milan Uhrík(Republika) sa stavia na stranu našich blízkych susedov kvôli presadzovaniu politiky zdravého sedliackeho rozumu, ktorá jednoznačne odmieta akékoľvek experimenty liberálnej ideológie. Odmieta bruselskú šikanu Maďarska a Poľska kvôli ich ochrane tradičných hodnôt a odmietaniu imigrácie.

Uhrík z Bruselu: Prestaňte ich šikanovať! (VIDEO)
Europoslanec Milan Uhrík(Republika) sa stavia na stranu našich blízkych susedov kvôli presadzovaniu politiky zdravého sedliackeho rozumu, ktorá jednoznačne odmieta akékoľvek experimenty liberálnej ideológie. Odmieta bruselskú šikanu Maďarska a... Čítať ďalej
05 | 10 | 2022 | Emanuel Orban

17:20 Severozápad Iránu zasiahlo v stredu zemetrasenie s magnitúdou prinajmenšom 5,4. Zranenia pri otrasoch utrpelo približne 580 ľudí. S odvolaním sa na správy iránskych štátnych médií o tom informuje agentúra Reuters.

"Toto zemetrasenie si doteraz vyžiadalo zhruba 580 zranených, ale našťastie pri ňom nikto neprišiel o život," povedal Mohammad Hasan Námí, šéf iránskeho štátneho úradu pre krízové situácie, ktorého citovala iránska oficiálna agentúra IRNA.

17:10 Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v stredu v pléne Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu varoval, že vojna na Ukrajine vstupuje do novej "nebezpečnej" fázy a upozornil na možnosť "desivého scenára" v momente, keď Rusko zlyhá v konvenčnom konflikte a naplní hrozby, že použije jadrové zbrane. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

"Je to znepokojujúci scenár, v ktorom musíme ukázať, že naša podpora Ukrajine neochabuje," povedal Borrell.

17:00 Vodný raj v obci Vyhne v okrese Žiar nad Hronom zatiaľ funguje bez obmedzení. Samospráva však zvažuje, že v obecnom akvaparku zavedie v súvislosti s výrazným zvýšením cien za elektrickú energiu úsporné opatrenia.

"Momentálne sa prepočítavajú všetky nákladové položky. Dávame robiť prepočty, čo by to urobilo, keby sme mali otvorené len štvrtok, piatok, sobotu a nedeľu," priblížil Családi. Ako dodal, konkrétne opatrenia by mali byť prijaté na najbližšom zasadnutí obecného zastupiteľstva. (tasr)

16:45 Vo Vysokých Tatrách si v stredu popoludní 71-ročný turista pádom spôsobil vážne zranenia. Informovala o tom Horská záchranná služba (HZS) s tým, že muž spadol pri výstupe na Rysy nad sedlom Váha. Z turistického chodníka padal smerom k Žabím plesám približne 300 metrov.

"Oznamovateľ nehody nemal so spadnutým turistom vizuálny ani zvukový kontakt. Po páde muž utrpel vážne poranenia hlavy a pravdepodobne viaceré vnútorné zranenia," uvádza HZS. Na miesto udalosti boli vyslaní horskí záchranári z Oblastného strediska Vysoké Tatry, ktorí v súčinnosti s leteckými záchranármi lokalizovali spadnutého muža z vrtuľníka a následne ho evakuovali z terénu. Po medzipristátí v Starom Smokovci zranenému mužovi poskytli neodkladnú lekársku starostlivosť. Následne ho transportovali do nemocničného zariadenia.

16:30 Nová mnohonárodná bojová skupina NATO na Slovensku je po nedávnom integračnom výcviku oficiálne funkčná. Oznámila to v stredu Severoatlantická aliancia na svojej webovej stránke, informuje spravodajca TASR v Bruseli.

Aliancia spresnila, že vojaci z Českej republiky, Nemecka, Slovenska, Slovinska a Spojených štátov amerických sa zúčastnili na cvičení s názvom Strong Cohesion 2022, ktoré bolo určené na preverenie funkčnosti tejto bojovej skupiny a schopnosti spolupracovať pod jednotným velením.

16:10 Opitý 37-ročný vodič zrazil v stredu na chodníku v Čadci matku s dvomi deťmi. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Gabriela Kremeňová.

Po dopravnej nehode chodkyňu s deťmi aj vodiča motorového vozidla previezli na ošetrenie do nemocnice. "Vodič sa po dopravnej nehode podrobil dychovej skúške s výsledkom 0,86 miligramu na liter (1,79 promile) alkoholu vo vydychovanom vzduchu. Ďalšie okolnosti a príčiny vzniku dopravnej nehody sú predmetom vyšetrovania," dodala Kremeňová.

16:00 Podala som trestné oznámenie na pani poslankyňu Cigánikovú, informuje o tom poslankyňa Romana Tabák vo svojom aktuálnom statuse na sociálnej sieti. Konflikt medzi dvoma bitkárkami z parlamentu teda pokračuje ďalej.

Tabák sa pochlapila: OŽRATÍ a ZDROGOVANÍ ľudia by nemali pôsobiť v NR SR!
Podala som trestné oznámenie na pani poslankyňu Cigánikovú, informuje o tom poslankyňa Romana Tabák vo svojom aktuálnom statuse na sociálnej sieti. Konflikt medzi dvoma bitkárkami z parlamentu teda pokračuje ďalej. Po tom, ako pred vyše týždňom... Čítať ďalej
05 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

15:45 Niekoľko tisíc rokov starý šperk s hmotnosťou 600 gramov našiel pri zbere repy český poľnohospodár v okrese Opava. Diadém z doby bronzovej prišiel nálezca odovzdať do Sliezskeho krajinského múzea v Opave.

Nález podľa zákona patrí Moravskosliezskemu kraju, šperk preto skončil v zbierkach Múzea v Bruntáli, ktorého zriaďovateľom je kraj, informovali v stredu webové Novinky.cz.

15:30 Rusko plánuje dohliadať na prevádzku ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES), ktorú od marca okupujú ruské sily, avšak stále tam pracuje ukrajinský personál. V stredu o tom podľa televízie Sky News informovala agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na predstaviteľa ministerstva zahraničných vecí.

15:15 Na zabezpečenie plynulosti premávky kamiónov prevážajúcich živé zvieratá a rýchlo kaziace sa potraviny zabezpečili policajti v blízkosti diaľničného hraničného priechodu Brodské - Břeclav vyhradený pruh pre nákladné vozidlá, tzv. green lane. Polícia o tom informovala na sociálnej sieti.

"Vykonávaním kontrol zo strany polície Českej republiky dochádza na diaľnici D2 na území Slovenska k tvorbe rozsiahlych kolón," priblížili policajti.

15:05 Slovenská asociácia pohrebných a kremačných služieb (SAPaKS) predpokladá nárast cien za spopolnenie. Postupné zdraženie na úrovni desať až 25 percent odhaduje v mesiacoch november až december. Dôvodom je zvyšovanie cien energií. Pre TASR to povedal predseda SAPaKS Ladislav Stríž.

Pripomenul, že kremačné pece používajú na spaľovanie plyn, pričom ovládanie a chod všetkých súbežných procesov si vyžaduje elektrinu. Nárast cien v krematóriách sa tak bude odvíjať od ceny, ktorá im bude účtovaná za tieto energie. "To sa následne premietne do ceny, ktorú zákazníkovi účtuje vybraná pohrebná služba," povedal s tým, že závisieť to bude aj od ďalších faktorov súvisiacich s dodávateľmi. Okrem energií, ktoré pohrebné služby spotrebovávajú na prevádzku vrátane chladenia, prenájmu obradných miestností či domov smútku, ide aj o náklady na dopravu pri repatriáciách zo zahraničia a prevozoch v rámci Slovenska. Týka sa to tiež cien vencov, rakiev či kvetov. "Niekde ešte dopredávajú napríklad rakvy, ktoré mali naskladnené, inde už zareagovali na nové ceny, za ktoré nakupujú. Ak budú ceny na Slovensku i naďalej rásť, budú i pohrebné služby reagovať, čo sa, žiaľ, dotkne konečného odberateľa," dodal.

14:55 Európska komisia (EK) v stredu oznámila, že doplní tohoročný rozpočet EÚ o 395 miliónov eur na humanitárnu pomoc.

EK navrhla zmeniť a doplniť návrh rozpočtu na rok 2023 a aktualizovať rozpočet na rok 2022 s cieľom reagovať na geopolitické výzvy a hospodársku situáciu.

Kľúčový presun peňazí posilní rozpočet na humanitárnu pomoc o 395 miliónov eur v roku 2022. Pôjde o riešenie globálnej potravinovej krízy vyvolanej vojnou na Ukrajine a podporu zraniteľného obyvateľstva na Ukrajine a v Moldavsku. Suma 100 miliónov eur podporí obnovu poškodených ukrajinských škôl. (tasr)

14:40 Minister financií Igor Matovič (OĽANO) v stredu po rokovaní vlády odmietol, že by neschválenie rozpočtu na rok 2023 Národnou radou (NR) SR mal byť dôvod na jeho demisiu. Pripustil, že vládnutie v rozpočtovom provizóriu by bolo náročné, no vie si predstaviť zvládnutie aj takejto situácie. Prípadné neschválenie rozpočtu by minister považoval za schválnosť zo strany politikov opozičnej strany SaS.

Neschválený rozpočet nebude pre I. Matoviča dôvodom na demisiu
Minister financií Igor Matovič (OĽANO) v stredu po rokovaní vlády odmietol, že by neschválenie rozpočtu na rok 2023 Národnou radou (NR) SR mal byť dôvod na jeho demisiu. Pripustil, že vládnutie v rozpočtovom provizóriu by bolo náročné, no vie si... Čítať ďalej
05 | 10 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

14:25 Rozhodnutie USA poslať Ukrajine viac vojenskej pomoci "zvyšuje nebezpečenstvo priameho vojenského stretu" medzi Ruskom a Západom, varovala Moskva.

Rusko varuje USA: Bude to dlhé krviprelievanie a nové obete
Rozhodnutie USA poslať Ukrajine viac vojenskej pomoci "zvyšuje nebezpečenstvo priameho vojenského stretu" medzi Ruskom a Západom, varovala Moskva. Ruský veľvyslanec v USA Anatolij Antonov povedal, že ide o "bezprostrednú hrozbu" pre Moskvu,... Čítať ďalej
05 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

14:15 Kultúrne združenia a organizácie budú takisto adresátom súboru opatrení štátu na pomoc verejnému sektoru v boji so zdražovaním energií, kľúčovým nástrojom by mali byť pritom "únosné" ceny energií. Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) to uviedol v reakcii na otvorený list, ktorý jemu i ministerke kultúry SR Natálii Milanovej (OĽANO) poslalo 13 kultúrnych organizácii a združení.

V liste poukazujú na neúnosnosť súčasnej situácie a žiadajú konkrétne opatrenia - stabilizovanie cien energií, zvýšenie rozpočtu Fondu na podporu umenia o desať a Audiovizuálneho fondu o tri milióny eur, rovnako každoročnú valorizáciu príspevku týmto verejnoprávnym umeleckým fondom. Kultúrni činovníci tiež požadujú urýchlené prijatie zákona o sponzoringu.

14:00 Minister financií Igor Matovič (OĽANO) nevylúčil, že po nákupe 270 stacionárnych radarov z plánu obnovy by štát podporil aj nákup ďalších. "Keď bude treba viac a budeme vidieť, že sme reálne schopní ich inštalovať za rozumné peniaze v rozumnej dobe, tak určite áno," povedal po rokovaní vlády. Radary považuje za dobrú investíciu.

13:45 Česko predĺži dočasné kontroly na hraniciach so Slovenskom o 20 dní, teda do 28. októbra vrátane. O rozhodnutí vlády v stredu informoval český minister vnútra Vít Rakušan.

Obnovenie kontrol podľa Rakušana už prinieslo výsledky. "Trend posledných dní ukazuje, že počet ilegálnej migrácie na území Českej republiky klesá," povedal minister.

Česká polícia od začiatku kontrol zadržala viac ako 30 prevádzačov, v utorok ich zaistili päť. V niekoľkých prípadoch museli policajti na zastavenie auta použiť donucovacie prostriedky, v jednom prípade sa policajná naháňačka s prevádzačom skončila dopravnou nehodou. (tasr)

13:30 V materských školách by sa mala v dôsledku energetickej krízy znížiť teplota. Vyplýva to z predbežnej informácie k zmene vyhlášky Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR o požiadavkách na zariadenia pre deti a mládež.

V materských školách by sa mala pre energetickú krízu znížiť teplota
V materských školách by sa mala v dôsledku energetickej krízy znížiť teplota. Vyplýva to z predbežnej informácie k zmene vyhlášky Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR o požiadavkách na zariadenia pre deti a mládež. "Z dôvodu očakávanej energetickej... Čítať ďalej
05 | 10 | 2022 | Ivan Mihale

13:05 Medikamentózna liečba už u Matoviča zjavne nezaberá, pacient vidí všade Hitlerov, považuje sa za obeť holokaustu a emočne sa rúca pri pohľade na palmičky. Čisto politologicky a bez emócie sa snažil napísať svoj najnovší status na sociálnej sieti Telegram opozičný poslanec Ľuboš Blaha.

Blaha o odvolávaní financmajstra: Matovič a jeho apokalyptická sekta skončili!
Medikamentózna liečba už u Matoviča zjavne nezaberá, pacient vidí všade Hitlerov, považuje sa za obeť holokaustu a emočne sa rúca pri pohľade na palmičky. Čisto politologicky a bez emócie sa snažil napísať svoj najnovší status na sociálnej sieti... Čítať ďalej
05 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

12:45 Zástupcovia zdravotníkov, samospráv, dôchodcov aj odborári vyzývajú troch najvyšších ústavných činiteľov na bezodkladné riešenie systémových zmien súvisiacich s odchodom zdravotníkov. "Situácia je kritická a zdravotníctvu hrozí kolaps, ktorý ohrozí všetkých," uviedli vo výzve.

Poukazujú na to, že je povinnosťou vlády vyriešiť aktuálnu situáciu v prospech občanov. "Uvedomujeme si, že je to dlhodobý problém, ktorý však v súčasnej situácii potrebuje vašu akútnu intervenciu," podotkli zástupcovia vo výzve.

Okrem iných ju podpísali predstavitelia sesterskej komory aj odborov, komory medicínsko-technických pracovníkov, Asociácie súkromných lekárov, Konfederácie odborových zväzov, Združenia miest a obcí Slovenska či Jednoty dôchodcov na Slovensku.

12:25 Nobelovu cenu za chémiu za rok 2022 v utorok získali americkí chemici Carolyn Bertozziová a Karl Barry Sharpless a dánsky chemik Morten Meldal za výskum v oblasti spájania molekúl a bioortogonálnej chémie.

Švédska kráľovská akadémia, ktorá túto cenu udeľuje, vedcov ocenila za rozvoj tzv. "click" chémie a biortogonálnej chémie. Click chémia umožňuje rýchlu a cielenú tvorbu molekúl z menších častíc, píše agentúra DPA. Využíva sa v medicíne pri mapovaní DNA a pri výrobe materiálov. Bioortogonálne reakcie vedci používajú pri vývoji liekov proti rakovine. (tasr)

12:10 Minister obrany Jaroslav Naď(OĽANO) považuje plánované referendum o základni amerických vojakov v Sliači za vrcholný prejav populizmu extrémistických politikov a ich spriaznených skupín. Primátorka mesta Sliač Ľubica Balgová ministra Naďa poriadne vyškolila. Balgová chce postupovať zákonne a preto jednoducho musí vyhlásiť referendum, či sa jej to páči alebo nie, nemôže ignorovať vôľu občanov, lebo už potom nežijeme v demokracii, uviedla pre denník Pravda.

Primátorka mesta Sliač nebojácne naložila ministrovi Naďovi!
Minister obrany Jaroslav Naď(OĽANO) považuje plánované referendum o základni amerických vojakov v Sliači za vrcholný prejav populizmu extrémistických politikov a ich spriaznených skupín. Primátorka mesta Sliač Ľubica Balgová ministra Naďa poriadne... Čítať ďalej
05 | 10 | 2022 | Emanuel Orban

11:55 Obvinený Dušan D., ktorý opitý autom spôsobil v nedeľu (2. 10.) tragickú nehodu v centre Bratislavy s piatimi obeťami, pri výsluchu oľutoval svoj čin. Na stredajšej tlačovej konferencii to uviedol bratislavský krajský prokurátor Rastislav Remeta.

11:50 Na Slovensku sa má od októbra do decembra konať výcvik taktických jednotiek European Shield III. Malo by prísť do 900 vojakov z členských štátov Európskej únie, Ukrajiny, USA a Veľkej Británie. 

Aktuálny súhlas s prechodom platí pre ozbrojené sily členských krajín NATO a Partnerstva za mier okrem Ruska a Bieloruska na účel plnenia ich úloh v súlade s medzinárodnými zmluvami, respektíve medzinárodným právom. Krajiny tak môžu urobiť na základe oznámenia a povolenia požadovaného na základe slovenskej legislatívy alebo medzinárodných zmlúv, ktorými je SR viazaná.

11:45 Členské krajiny EÚ schválili v stredu nové sankcie proti Rusku, ktoré nasledujú po rozhodnutí Moskvy anektovať štyri regióny Ukrajiny.

Na novom súbore sankcií, ktorý zahŕňa aj cenový strop pre ruskú ropu, sa dohodli veľvyslanci členských štátov pri EÚ (COREPER) už v utorok, konečný text schválili v stredu dopoludnia.

V rámci v poradí už ôsmeho sankčného balíka sa majú obmedziť ceny ruskej ropy a sprísnia sa zákazy na dovoz a vývoz ocele, dreva, strojov, letectva, plastov, chemikálií a rôznych služieb v hodnote sedem miliárd eur. (tasr)

11:35 Ochrana detí pred šokom a stresom pri zásahoch polície sa zvýši. Predpokladá to novela Trestného zákona z dielne poslankýň Národnej rady (NR) SR Kataríny Hatrákovej (nezaradená) a Petry Hajšelovej (Sme rodina), ktorú v stredu plénum schválilo. Do legislatívy zavádza zásadu pre policajta alebo orgán vykonávajúci prehliadku, aby pri plánovaní alebo spôsobe výkonu svojich oprávnení brali ohľad na bezpečie dieťaťa.

11:20 V prípade Dušana Dědečka, ktorý v nedeľu večer v centre Bratislavy na zastávke MHD opitý zrazil a usmrtil piatich študentov, sa objavili nové skutočnosti. V nedeľu popíjal už počas dňa, dlhodobo porušoval cestné pravidlá, informuje TV Markíza.

Nové FAKTY v prípade opitého vodiča z auta smrti! ŠOKUJÚCE slová po vytriezvení
V prípade Dušana Dědečka, ktorý v nedeľu večer v centre Bratislavy na zastávke MHD opitý zrazil a usmrtil piatich študentov, sa objavili nové skutočnosti. V nedeľu popíjal už počas dňa, dlhodobo porušoval cestné pravidlá, informuje TV Markíza. Až... Čítať ďalej
05 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

11:15 Na viacerých miestach Maďarska začali pedagógovia v stredu živou reťazou protestovať proti neudržateľnej situácii vo vzdelávaní a požadujú zvýšenie platov. Podľa komerčnej televízie HírTV demonštrácie zorganizoval Demokratický odborový zväz pedagógov (PDSZ) a do protestov sa aktívne zapája aj niekoľko ľavicových strán, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Na Alžbetinom moste v Budapešti sa do živej reťaze zapojili aj tisíce študentov a žiakov, ktorí podporujú učiteľov. Ako uviedol server ellenszel.hu, okoloidúce vozidlá a autobusy budapeštianskej mestskej dopravy trúbením vyjadrovali demonštrantom solidaritu.

11:00 V prvej fáze projektu by malo byť popri cestách nainštalovaných približne 270 stacionárnych radarov. Okrem prekročenia maximálnej rýchlosti majú kontrolovať aj prejazd na červenú a "stopku". Policajný prezident Štefan Hamran o tom informoval po stredajšom rokovaní Bezpečnostnej rady SR.

Najskôr boli radary plánované ako mobilné. "Zmenil som rozhodnutie a budú statické. Mobilné potrebujú mať vždy dohľad, musí tam byť prítomný dopravný policajt. To mi nevyhovuje. Chceme šetriť ľudské sily," priblížil Hamran.

10:40 Ukrajinská armáda prenikla až 20 kilometrov do ruskej obrannej zóny za rieku Oskil na severovýchode Charkovskej oblasti a smeruje k mestu Svatove v Luhanskej oblasti. Uviedlo to v stredu britské ministerstvo obrany vo svojej pravidelnej správe o situácii na Ukrajine. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

10: 30 Európska únia (EÚ) by mala zaviesť dočasný strop na ceny zemného plynu. Platiť by mal, kým sa nezavedie nový cenový index, uviedla šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v Európskom parlamente.

"Zavedenie stropu na plyn všeobecne je dočasným riešením, kým nevytvoríme nový cenový index EÚ, ktorý zabezpečí lepšie fungovanie tohto trhu. Komisia už na tom začala pracovať," povedala Leyenová.
 

10:20 Z trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky polícia v Prešove obvinila 32-ročnú Humenčanku. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Jana Ligdayová.

"V utorok (4. 10.) podvečer viedla osobné motorové vozilo, pričom bola na ulici Ku Kráľovej hore v Prešove zastavená policajnou hliadkou. Vodička bola okrem iného podrobená aj dychovej skúške, výsledok dosiahol hodnotu takmer dve promile. Žene bol na mieste  zadržaný vodičský preukaz," uviedla Ligdayová s tým, že vodička skončila v cele policajného zaistenia.

10:00 Prostredníctvom 1634 vykonaných RT-PCR testov odhalili v utorok (4. 10.) na Slovensku 602 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudli dve obete. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) na svojom webe.

V nemocniciach je s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 771 pacientov.

9:50 Ruský prezident Vladimir Putin podpísal v stredu zákony o pričlenení štyroch ukrajinských regiónov okupovaných ruskou armádou k Ruskej federácii. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

9:45 Prokurátor Krajskej prokuratúry (KP) v Bratislave podal návrh na väzobné stíhanie pre obvineného Dušana D., ktorý opitý autom spôsobil v nedeľu (2. 10.) tragickú nehodu v centre Bratislavy s piatimi obeťami. Stotožnil sa tak s podnetom policajného vyšetrovateľa. O väzbe bude rozhodovať Okresný súd (OS) Bratislava I, ktorý tak musí urobiť do 72 hodín od podania návrhu. TASR to potvrdil hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

9:40 Macko je zúfalec, ktorý sa otŕča už niekoľko mesiacov v tv a komentuje snáď všetko a ultra jednostranne! Takto reagoval Fedor Flašík na sociálnej sieti na aktivitu generála Pavla Macka spred niekoľkých dní. Ten totiž nazval čitateľov portálu eReport, ktorý patrí Flašíkovi, za fašistov!

Generál Macko označil čitateľov Flašíkovho portálu za FAŠISTOV! Reklamný mág sa NEUDRŽAL...
Macko je zúfalec, ktorý sa otŕča už niekoľko mesiacov v tv a komentuje snáď všetko a ultra jednostranne! Takto reagoval Fedor Flašík na sociálnej sieti na aktivitu generála Pavla Macka spred niekoľkých dní. Ten totiž nazval čitateľov portálu... Čítať ďalej
05 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

9:25 Pri požiari pneumatík za halou Cassosport na Alejovej ulici v Košiciach zasahovalo v utorok (4. 10.) popoludní 14 hasičov s piatimi kusmi techniky. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach Jana Matis Libová.

"Vzhľadom na vysoké plamene bolo potrebné ochladzovanie budovy z dôvodu, aby sa požiar nerozšíril do budovy. Sálavým teplom došlo aj k popraskaniu okenných tabúľ," povedala s tým že presná príčina vzniku požiaru zatiaľ nie je známa, predbežne išlo o spaľovanie odpadu.

Pri požiari podľa jej slov nedošlo k zraneniam.

9:15 Seniori v dôchodkovom veku by mohli od svojich detí dostávať rodičovský dôchodok. Možnosť odísť do predčasného dôchodku by zároveň mala byť po odpracovaní 40 rokov. Hovorí o tom vládna novela zákona o sociálnom poistení, ktorou sa poslanci zaoberali v úvode 11. rokovacieho dňa 72. schôdze Národnej rady (NR) SR.

Rodičovský dôchodok by mal byť vyrátaný na každého rodiča ako 1,5 percenta z jednej dvanástiny úhrnu vymeriavacích základov dieťaťa za kalendárny rok, ktorý dva roky predchádza príslušnému kalendárnemu roku, z ktorého bolo zaplatené poistné na starobné poistenie.

09:05 Najmenej 25 mŕtvych a zhruba 20 zranených si vyžiadala havária autobusu na severe Indie. Vozidlo sa v horskom teréne zrútilo z vozovky do rokliny v utorok večer miestneho času, informuje tlačová agentúra AP.

Podľa polície sa v autobuse nachádzalo 45–50 ľudí, ktorí boli účastníkmi svadobnej oslavy. K nehode došlo v zväzovom štáte Uttarákhand.

9:00 Rozhodnutie Washingtonu poslať Ukrajine viac vojenskej pomoci predstavuje hrozbu pre ruské záujmy a zvyšuje riziko vojenského konfliktu medzi Ruskom a Západom. Vyhlásil to v stredu ruský veľvyslanec v Spojených štátoch Anatolij Antonov. TASR o tom informuje podľa agentúry Reuters.

"Vnímame to ako bezprostrednú hrozbu pre strategické záujmy našej krajiny," uviedol Antonov na sociálnej sieti Telegram.

8:50 Členské krajiny EÚ sa predbežne dohodli na novom súbore sankcií voči Rusku, ktorý by mal zahŕňať aj cenový strop pre ruskú ropu. Veľvyslanci členských štátov by mali konečný text schvaľovať v stredu dopoludnia. S odvolaním sa na diplomatické zdroje to uviedol spravodajský server Politico, od ktorého TASR informácie prevzala.

8:40 Europoslanec Miroslav Radačovský zasiela písomne predsedníctvu Európskeho parlamentu prejav, v ktorom oboznamujeverejnosť najmä slovenských občanov o situácii Rómov žijúcich v osadách. Dotyčný ako predseda politickej strany Slovenský Patriot ostro protestuje proti nesprávnemu zaobchádzaniu vlády s verejnými financiami Slovenskej republiky. V rámci financovania sú zvýhodnení americkí vojaci, informuje Radačovský na sociálnej sieti.

Miroslav Radačovský: Život amerického vojaka je pre našu vládu viac ako obyčajného slovenského Róma
Europoslanec Miroslav Radačovský zasiela písomne predsedníctvu Európskeho parlamentu prejav, v ktorom oboznamuje verejnosť najmä slovenských občanov o situácii Rómov žijúcich v osadách. Dotyčný ako predseda politickej strany Slovenský Patriot ostro... Čítať ďalej
05 | 10 | 2022 | Emanuel Orban

8:25 Doprava v Bratislave a okolí sa v stredu ráno mierne komplikuje, na cestách sa tvoria kolóny. Informuje o tom Zelená vlna RTVS.

Vodiči sa približne 15 minút zdržia na vjazde do Bratislavy po diaľnici D2 zo Stupavy. Kolóna sa tvorí tiež na diaľnici D1 od Zlatých pieskov po Prístavný most, vodiči stratia asi 20 minút.

08:20 "Mikulec sa zobudil. Na migráciu je však krátky," myslí si komentátor denníka Pravda, Igor Daniš. "Čo robiť? Bude stačiť spoločnými silami oveľa dôslednejšie stráženie schengenskej hranice v Maďarsku a Grécku? Vybudovať ploty? Alebo nekompromisne vracať migrantov naspäť?" sú otázky, ktoré si kladie.

Igor Daniš: Roman Mikulec je na migráciu krátky
"Mikulec sa zobudil. Na migráciu je však krátky," myslí si komentátor denníka Pravda, Igor Daniš. "Čo robiť? Bude stačiť spoločnými silami oveľa dôslednejšie stráženie schengenskej hranice v Maďarsku a Grécku? Vybudovať ploty? Alebo nekompromisne... Čítať ďalej
05 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová

08:00 Ceny ropy uprostred týždňa mierne klesli po výraznom náraste v predchádzajúcich dvoch dňoch. Investori čakajú na rozhodnutie aliancie producentov OPEC+ o znížení ťažby. Trh počíta s výrazným priškrtením. Hlavným dôvodom mierne negatívneho vývoja na trhu s ropou bolo podľa obchodníkov posilnenie dolára.

7:50 Energetická kríza sa rozšírila do viacerých európskych krajín vrátane Českej republiky. Internetom začalo kolovať video, na ktorom sa rozdávajú deky žiakom v škole, v Českej republike, aby im počas vyučovania nebola zima.

V českej škole to už začalo! Žiaci sedia v studených triedach, rozdávajú im prikrývky
Energetická kríza sa rozšírila do viacerých európskych krajín vrátane Českej republiky. Internetom začalo kolovať video, na ktorom sa rozdávajú deky žiakom v škole, v Českej republike, aby im počas vyučovania nebola zima. "Vojna, ktorá vypukla... Čítať ďalej
05 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová

7:40 Tak ako každý rok sa aj tentoraz na pietnych miestach na Dukle a vo Svidníku uskutočnia spomienkové akty. Pamätný deň Deň obetí Dukly pripadá na 6. októbra, keď si pripomenieme 78. výročie Karpatsko-duklianskej operácie, ktorá je spätá so začiatkom oslobodzovacích bojov na území Slovenska.

Zámerom operácie bolo rozbitie nacistických vojsk v predhorí Karpát a rýchlym prechodom karpatskými hrebeňmi prejsť na Slovensko s cieľom poskytnúť pomoc Slovenskému národnému povstaniu (SNP). Karpatsko-duklianska operácia sa začala 8. septembra 1944 a trvala do 28. októbra 1944 ako súčasť širšie vedenej Východokarpatskej operácie.

Sovietske vojská a jednotky 1. československého armádneho zboru pod velením generála Ludvíka Svobodu museli prekonať nacistickými vojskami úporne bránené horské pásma. Po zlomení odporu protivníka sa im podarilo ovládnuť Dukliansky priesmyk takmer až po mesiaci bojov 6. októbra 1944.

07:20 - Rakúske ministerstvo zahraničných vecí vydalo varovanie pred cestovaním do Iránu a vyzvalo rakúskych občanov, ktorí sa v tejto krajine nachádzajú, aby ju bezodkladne opustili. Tento krok súvisí s aktuálnymi nepokojmi a eskaláciou situácie počas masových demonštrácií, ktoré v Iráne vypukli po úmrtí Mahsy Amíníovej a trvajú už tretí týždeň. TASR správu prevzala z agentúry APA.

"V dôsledku prebiehajúcich protestov a ich násilného potláčania zo strany iránskych úradov vydalo Rakúsko dočasné varovanie pred cestovaním do celého Iránu," uviedol v utorok rezort diplomacie vo Viedni.

07:10 Ukrajinská armáda od v posledných dňoch oslobodila desiatky obcí v rámci protiofenzívy prebiehajúcej na juhu a východe krajiny. Uviedol to v utorok večer ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje agentúra DPA.

"Ukrajinská armáda postupuje na juhu celkom rýchlo a energicky," vyhlásil Zelenskyj v pravidelnom večernom príhovore k národu.

07:05 Právnici bývalého prezidenta Donalda Trumpa požiadali v utorok Najvyšší súd USA, aby vstúpil do sporu o tajné dokumenty, ktoré zhabala FBI počas augustovej razie v Trumpovom sídle Mar-a-Lago na Floride. Informovala o tom agentúra AP.

Exprezidentov právny tím žiada sudcov najvyššieho súdu o to, aby mohol približne 100 skonfiškovaných dokumentov s rôznym stupňom utajenia preskúmať súdom poverený nezávislý kontrolór.   

07:00 Dobré ráno, meniny má Viera.

Predpoveď počasia pre Slovensko na stredu 5. októbra
Dobré ráno, meniny má Viera. Počasie na dnes: Prevažne polooblačno. Teploty 16 až 21 stupňov Celzia. Na západnom Slovensku prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 10 až 7 a najvyššie denné 18 až 21 stupňov C. Na strednom Slovensku prevažne... Čítať ďalej
05 | 10 | 2022 | Ivan Mihale/tasr