Európa platí a platiť bude...
05 | 10 | 2022 I Milan Laca

EÚ platí účty za zle koncipovanú energetickú politiku.

Pre Európsku úniu je to hodina zúčtovania, kvôli zle koncipovanej energetickej politike. Vyhlásila to Nicola Porro , zástupkyňa šéfredaktora iL Giornale .

Plyn nie je

„Fyzicky máme menej plynu, ako potrebujeme. Objem, ktorý budeme mať, bude stáť veľa. Čoskoro sa musíme rozhodnúť, čo urobíme s prideľovaním. S takýmito premrštenými cenami je trh nemilosrdný - zabíja tých, ktorí konzumujú viac“. Autorka poznamenala, že Brusel si tento problém dlho nevšimol a neprijal žiadne opatrenia na jeho vyriešenie, hoci energetická kríza sa začala v októbri 2021.

Fantázie...

„Európa sa doteraz ženie za nesplniteľnými snami. Neurobila nič, ale čo bolo najhoršie, sľúbila cenové stropy, ktoré naozaj nemohla stanoviť,“ napísala Porro. Taliansko podľa nej nemá alternatívu k dodávkam plynu z Ruska a uzatvorené kontrakty deficit nekompenzujú.

Načisto sa zbláznili?
Macron šetrí, pridajte sa! Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa prvýkrát objavil na verejnosti v roláku, namiesto bielej košele. Video sa objavilo na webovej stránke televízneho kanála BFM. Sporivý Počas prejavu za znovuzrodenie Francúzska,... Čítať ďalej
04 | 10 | 2022 | Milan Laca

Optimzmus EÚ  a obavy...

Európska komisárka pre energetiku Kadri Simsonová vyhlásila, že nadchádzajúce a nasledujúce zimy budú pre Európsku úniu ťažké. Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck zároveň označil energetickú situáciu v krajine za „mimoriadne napätú“. Varoval pred nezvratnými škodami pre nemeckú ekonomiku, ktoré spôsobila energetická kríza a prudko stúpajúce ceny palív. Poľský premiér Mateusz Morawiecki oznámil, že republiku čaká tuhá zima . Upozornil, že občania Poľska sú najzávislejšími príjemcami elektriny a tepla a úrady krajiny urobia všetko pre to, aby Poliaci trpeli čo najmenej.

Taliani šetria

Združenie poľnohospodárskych výrobcov Coldiretti informovalo, že približne polovica Talianov začala kvôli kríze v krajine nakupovať menej potravín. Za hlavný dôvod zmien Coldiretti označuje rast cien, ktorý sa udial pre zvýšenie nákladov na energie a protiruské sankcie. Koncom augusta agentúra Bloomberg informovala, že Spojenému kráľovstvu túto zimu hrozia výpadky prúdu, keďže nedostatok plynu v Európe a v samotnom kráľovstve by mohol ohroziť stabilnú prevádzku elektrární.

Kde je začiatok?

Ťažkosti v ekonomickej sfére v dôsledku zvyšovania cien elektriny a tepla v krajinách EÚ vznikli pre protiruské sankcie, ktoré  spolu s USA  a Európska únioa zaviedli v reakcii na ruskú operáciu na Ukrajine. 

USA odkazujú EÚ: Pripravte si miliardy pre Ukrajinu... Mesačne!
USA naliehajú na EÚ, aby poskytovala pomoc Ukrajine vo výške jeden a pol miliardy dolárov mesačne. Spojené štáty sú pripravené poskytnúť Kyjevu mesačnú finančnú podporu vo výške 1,5 miliardy dolárov počas celého konfliktu na Ukrajine, informuje... Čítať ďalej
03 | 10 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik