Jadrové mátanie na pokračovanie
30 | 09 | 2022 I Milan Laca

Poľsko súhlasí so vstupom síl NATO na Ukrajinu v prípade použitia jadrových zbraní.

Minister zahraničných vecí Zbigniew Rau súhlasil, aby  jednotky NATO vstúpili na Ukrajinu, ak Rusko použije jadrové zbrane. Vyhlásil to  v rozhovore pre rozhlasovú stanicu RMF FM.  

Čo ak...

„Ak by išlo o použitie atómových zbraní, tak by zároveň určite došlo k porušeniu konsenzu členov Bezpečnostnej rady. Hovorím o stálych členoch Bezpečnostnej rady. A všetky tieto krajiny sú vlastníkmi jadrových zbraní,“ povedal minister.

Spamätajú sa?
USA musia zmeniť stratégiu zahraničnej politiky. Bývalý štátny tajomník dánskeho ministerstva zahraničných vecí Jørgen Orström Moeller v článku pre The National Interest napísal, že Spojené štáty by, po prejave ruského prezidenta Vladimira Putin... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Milan Laca

Vie, čo urobia

Reakcia aliancie na použitie jadrových zbraní by bola podľa Raua nejadrová. Poľský minister spresnil, že nevylučuje priamy vstup síl NATO na územie Ukrajiny. "To sa nedá vylúčiť, ale treba tiež povedať, že by to nebol nevyhnutný postup, pretože je možné použiť konvenčné zbrane, napríklad lietadlá, vhodné rakety, a nie nevyhnutne z ukrajinského územia," uzavrel Rau.

USA sa snažia

Spojené štáty už požiadali Indiu a Čínu, aby zvýšili tlak na Rusko s cieľom presvedčiť Moskvu, aby na Ukrajine nepoužila jadrové zbrane a prinútiť ju vzdať sa takýchto plánov. Denníku Politico to pod podmienkou anonymity povedal zamestnanec administratívy amerického prezidenta. Podľa predstaviteľa administratívy, ktorý dohliada na politiku nešírenia jadrových zbraní, by politická a globálna váha Indie  a Číny mohla signalizovať Rusku, že použitie akejkoľvek jadrovej zbrane by bol „katastrofálne hrozný nápad“.

Čo hovoria Rusi 

Ruský veľvyslanec vo Washingtone Anatolij Antonov v článku pre magazín The National Interest obvinil Spojené štáty, že situáciu posúvajú smerom k stretu veľkých jadrových mocností, ktorý je plný nepredvídateľných následkov. Zdôraznil, že Moskva v tejto veci stále striktne dodržiava Vojenskú doktrínu z roku 2014 a Základy štátnej politiky v oblasti jadrového odstrašovania z roku 2020.

Plynovod je zlikvidovaný...navždy?
Nemecko je presvedčené, že Nord Stream bol vyhodený do vzduchu. Denník Der Spiegel napísal, že majú podozrenie, že Nord Stream poškodili výbušné zariadenia. Výbuchy Nemecké bezpečnostné orgány podozrievajú, že potrubia plynovodov Nord Stream1 a... Čítať ďalej
29 | 09 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik