Vzniká ďalší konflikt! Arménsky premiér žiada Macrona, Blinkena a Putina o reakciu
13 | 09 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Arménsky premiér Nikol Pašinjan telefonoval v utorok so svetovými lídrami vrátane amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena a požiadal o "adekvátnu reakciu" po tom, čo sa azerbajdžanské jednotky v noci na utorok podľa Jerevanu pokúsili vniknúť na arménske územie.

Podľa agentúry AFP to oznámil Pašinjanov úrad.

Predseda arménskej vlády telefonoval okrem Blinkena aj s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Informoval ich pritom o "agresívnych činoch Azerbajdžanu voči suverénnemu územiu Arménska".

Pašinjan zároveň požiadal o "adekvátnu reakciu medzinárodného spoločenstva", cituje AFP, podľa ktorej sa Arménsko a Rusko dohodli na "spoločných krokoch v záujme stabilizovania situácie" na hraniciach.

Prekvapujúce rozhodnutie koaličného poslanca Patricka Linharta zo Sme rodina!
Poslanec NR SR Patrick Linhart (Sme rodina) je zatiaľ rozhodnutý. Či v rozhodnutí vypovedať koaličnú zmluvu zotrvá sa ukáže 13. septembra. Mikulca by odvolal "V prípade odvolávania ministra vnútra, Romana Mikulca, budem hlasovať za jeho... Čítať ďalej
13 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Medzi Azerbajdžanom a Arménskom vypukli v noci na utorok opätovne ťažké pohraničné boje. Ministerstvo obrany v Jerevane, na ktoré sa odvolali ruské tlačové agentúry, oznámilo, že azerbajdžanské sily zaútočili delostrelectvom a ťažkými zbraňami na tri arménske pozície a údajne použili aj drony.

Rezort obrany v Baku zase tvrdí, že boje vyvolal rozsiahly pokus o sabotáž zo strany Arménska, ktoré obvinil z "rozsiahlych podvratných činov" neďaleko okresov Daškasan, Kalbajar a mesta Lačin ležiaceho na okraji sporného regiónu Náhorný Karabach. Ministerstvo tiež uviedlo, že o život prišli azerbajdžanskí vojaci; počet obetí však neuviedlo.

Aj v Amerike bude zle?
Biden vedie USA do energetickej nočnej mory, podobne ako v Európe. Politika amerického prezidenta Joea Bidena ohrozuje krajinu rovnakými problémami, aké zažíva Európa, píše New York Post . Znižujú ťažbu Americký prezident prakticky prestal... Čítať ďalej
13 | 09 | 2022 | Milan Laca