Rusi im nedajú spať (VIDEO)
13 | 09 | 2022 I Milan Laca

Ruský program hypersonických rakiet straší USA. 

Pre noviny Le Monde to vyhlásil Troy Bouffard, riaditeľ Centra pre bezpečnosť a udržateľnosť Arktídy.

Nepríjemné plány

„Strategicky odviedli Rusi dobrú prácu. Ich plány sú desivé,“ povedal Bouffard. Vysvetlil, že takéto rakety nemožno zachytiť, pretože sú schopné dosiahnuť rýchlosť viac ako šesťtisíc kilometrov za hodinu a zároveň lietať v malých výškach.

Amerika zaostáva

Bouffard tiež upozornil na meškanie Spojených štátov vo vývoji flotily arktických ľadoborcov. „Pobrežná stráž USA má dva ľadoborce, námorníctvo nemá žiadny. A Rusi ich majú päťdesiatpäť, z toho päť atómových,“ upozornil.

Najrýchlejšie a najsmrtonosnejšie rakety na svete

Ruská hrozba

Redaktor  z Al-Džazíry Ala al-Din Khadir už skôr pomenoval tri ruské rakety, ktoré prinútili NATO priznať jeho  bezmocnosť voči Moskve. Jedným z týchto objavov bola raketa Sarmat, ktorá dokáže zasiahnuť ciele vo vzdialenosti viac ako 11 000 kilometrov. Upozornil aj na sériovo vyrábané hypersonické riadené strely Zirkon a Kinžal. V novembri 2021 vyslúžilý kapitán amerického námorníctva Jerry Hendrix povedal, že americké lietadlové lode – hlavná úderná sila amerického námorníctva – sú bezmocné pred modernými nadzvukovými raketami, ktoré sa objavili v Ruskej a Čínskej armáde. V auguste tohto roku ruský minister obrany Sergej Šojgu oznámil, že Rusko spustilo výrobu rakiet Zirkon, o ktorých predtým hovoril prezident Vladimir Putin.

Nové plány

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v auguste, že je potrebné zvýšiť prítomnosť bloku v Arktíde. Rusko podľa neho nedávno zintenzívnilo svoje aktivity v regióne, obnovilo tam „základne zo sovietskej éry“ a „nasadilo a testovalo nové moderné zbrane“, ako sú hypersonické rakety.

Bloomberg: Miera ruského priateľstva v Maďarsku a Nemecku je šokujúca
"Kolektívny štokholmský syndróm", ktorý ovládol Maďarsko nedáva spávať publicistovi agentúry Bloomberg. Vzplanutie priateľstva voči Rusku v krajinách za bývalou železnou oponou považuje za iróniu. Publicista Bloombergu Andreas Kluth tvrdí, že... Čítať ďalej
13 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik