Robert Fico: Nechápem, prečo prezidentka nemohla vyhlásiť referendum hneď teraz
13 | 09 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Opozičná strana Smer-SD chce, aby sa v parlamente najskôr rokovalo o návrhu ústavného zákona, ktorý by umožnil skrátenie volebného obdobia. Bude žiadať, aby sa zaradil ako prvý bod riadnej schôdze Národnej rady (NR) SR. Vyplýva to z vyjadrenia predsedu strany Roberta Fica na utorkovej tlačovej konferencii.

"Na základe tejto novelizácie by sme vedeli zabezpečiť, že predčasné voľby by sa dali dosiahnuť aj referendom, aj ústavným zákonom. Je to pre nás neprekročiteľná podmienka. Od toho, ako sa k tomu postavia predstavitelia ruín vládnej koalície, sa bude odvíjať náš záujem podporovať čokoľvek v NR SR," skonštatoval.

Fico opakovane skritizoval prezidentku Zuzanu Čaputovú za jej postup v súvislosti s referendom o predčasných voľbách. Vyčíta jej, že sa s otázkou o bezodkladnej demisii vlády obrátila na Ústavný súd. "Nechápem, prečo prezidentka nemohla vyhlásiť referendum hneď teraz, niekedy možno začiatkom novembra," podotkol. Hlava štátu si podľa neho neplní svoje ústavne povinnosti a presadzuje cudzie záujmy.

Víťazstvo Uhríka je podľa Lucie Ďuriš Nicholsonovej celkom možné
"Populisti začali spolupracovať s neofašistami, lebo nemajú skutočný program. Pricucnú sa k sexi téme, ktorá v spoločnosti práve letí. A z neonacistických strán sú legitimizovaní partneri, ktorých už volič môže voliť bez zábran." Citát Lucia Ďuriš... Čítať ďalej
13 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

Opätovne skritizoval i ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO), ktorého odvolávanie inicioval Smer-SD. Pomerne skoro bude podľa neho schôdza aj o odvolaní šéfa hnutia OĽANO Igora Matoviča z postu ministra financií. "My nemáme problém po Mikulcovi a ďalších veciach, ktoré sa dejú v parlamente, dať k dispozícii všetky podpisy poslancov Smeru na odvolanie Matoviča," dodal.

Aktuálne! Z minúty, na minútu
Aktuálne! Z minúty, na minútu o dianí na Slovensku, zo Zahraničia, z regiónov Slovenska, ale aj z oblasti ekonomiky. Už nemusíte hľadať inde. Buďte v obraze! Iba s Hlavným denníkom. 20 55 Ukrajina a Spojené štáty niekoľko mesiacov vyvíjajú... Čítať ďalej
13 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

Prezidentka vypíše referendum týkajúce sa predčasných volieb minimálne s jednou otázkou, oznámila to v pondelok (12. 9.). Určite v ňom bude otázka o skrátení volebného obdobia Národnej rady SR referendom alebo rozhodnutím parlamentu. V prípade otázky týkajúcej sa požiadavky na podanie demisie vlády sa obráti na Ústavný Súd SR, pretože ju považuje za spornú.

Predstavitelia Smeru-SD odovzdali koncom augusta v Prezidentskom paláci 406.039 podpisov za vyhlásenie referenda o páde vlády a zmene Ústavy SR. Parlamentná aj mimoparlamentná opozícia by chcela cez referendum dosiahnuť predčasné voľby.

Bloomberg: Miera ruského priateľstva v Maďarsku a Nemecku je šokujúca
"Kolektívny štokholmský syndróm", ktorý ovládol Maďarsko nedáva spávať publicistovi agentúry Bloomberg. Vzplanutie priateľstva voči Rusku v krajinách za bývalou železnou oponou považuje za iróniu. Publicista Bloombergu Andreas Kluth tvrdí, že... Čítať ďalej
13 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik