Požiadavka Volodymyra Zelenského je priam neuveriteľná!
13 | 09 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Spojenci Ukrajiny by sa mali právne zaviazať, že budú krajine poskytovať veľké dodávky zbraní a niekoľko desaťročí investovať do jej obrany. Uvádza sa to v správe, ktorá skúma alternatívy k vstupu Ukrajiny do NATO.

Informuje o tom TASR na základe správy denníka The Guardian.

Správu z poverenia Volodymyra Zelenského vypracovali bývalý generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Anders Fogh Rasmussen a vedúci prezidentskej kancelárie Andrij Jermak.

Zámerom je navrhnúť bezpečnostnú architektúru, ktorá by Ukrajine zaručila, že sa Rusko nebude znova snažiť ju napadnúť. Správa priamo nesúvisí s výzvami Zelenského, aby Západ zvýšil dodávky zbraní Ukrajine s cieľom pomôcť rýchlemu postupu jej armády.

Rusko pri februárovej invázii na Ukrajinu tvrdilo, že jednou z príčin je možné budúce členstvo tejto krajiny v NATO.

Vycúva EÚ zo zastropovania cien?
Podľa tlačových správ Brusel ustupuje od zastropovania cien ruského plynu. Zdanili by radšej energetické spoločnosti, ktoré generujú veľké zisky. Guardian uvádza na základe nedávneho interného EÚ dokumentu, že vedenie Európskej únie ustupuje od... Čítať ďalej
13 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

Správa, ktorá je výsledkom rozsiahlych diplomatických konzultácií, nenavrhuje, aby krajiny NATO kolektívne ponúkali svojej vojenské jednotky na obranu Ukrajiny. Uvádza však, že objem vojenskej, diplomatickej a ekonomickej pomoci na základe bilaterálnych dohôd by nemal byť obmedzovaný. Táto podpora by mohla byť prispôsobená úrovni hrozby a týkať sa celého medzinárodne uznaného územia Ukrajiny.

V správe sa tvrdí, že najsilnejšou bezpečnostnou zárukou pre Ukrajinu je jej schopnosť brániť sa proti agresorovi. "Na to Ukrajina potrebuje zdroje na udržiavanie významných obranných síl schopných odolať ozbrojeným silám a polovojenským jednotkám Ruskej federácie," cituje z dokumentu The Guardian.

Rusi im nedajú spať (VIDEO)
Ruský program hypersonických rakiet straší USA. Pre noviny Le Monde to vyhlásil Troy Bouffard, riaditeľ Centra pre bezpečnosť a udržateľnosť Arktídy. Nepríjemné plány „Strategicky odviedli Rusi dobrú prácu. Ich plány sú desivé,“ povedal... Čítať ďalej
13 | 09 | 2022 | Milan Laca

"Urobil sa prvý, no mimoriadne dôležitý krok smerom k budúcim bezpečnostným zárukám pre Ukrajinu," uviedol Zelenskyj po stretnutí s hlavnými autormi správy. Ich odporúčania označil za základ "Kyjevského bezpečnostného paktu".

Ukrajinský líder vo vyjadrení na Telegrame doplnil, že je dôležité, aby medzinárodná pracovná skupina pod vedením Jermaka a Rasmussena pokračovala v práci a dokončila tento projekt.

Výsledky prieskumu: Pomoc ľuďom utekajúcim z Ukrajiny je na úkor slovenského obyvateľstva
Takmer 90 percent Slovákov si myslí, že štát by sa mal starať viac o vlastných občanov, nie o všetkých bez rozdielu. Vyplynulo to z prieskumu postojov verejnosti k ľuďom utekajúcim z Ukrajiny, ktorí ostali na Slovensku. Výsledky sú naozaj... Čítať ďalej
13 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik