Cena za pápeža
13 | 09 | 2022 I Alica Kočišová

Cena pápežovej návštevy na Slovensku, ktorú absolvoval na pozvanie prezidentky, poriadne vyskočila. Účastníkov však na troch verejných akciách spojených s jeho návštevou bolo menej, ako sa pôvodne očakávalo.

Občianske združenie Ethos upozorňuje na niektoré zvláštne výdavky spojené s návštevou pápeža. Pôvodný rozpočet na necelé štyri dni, bol 5,4 miliónov eur. Vďaka dodatočným nevyhnutným a nepredvídaným výdavkom na organizačné, technické a administratívne zabezpečenie návštevy nás však celá udalosť stála 7,6 miliónov eur. Informáciu o tom priniesol portál pluska.

Eduard Chmelár: Svet súrne potrebuje mierotvorcov
Antický ideál vojny ako spôsobu hrdinstva, zatracovaný celými dejinami humanizmu, prežíva svoju renesanciu. Známy pesničkár Ivan Hoffman si všimol, že mier sa stal „sprostým slovom“, že hrdinská smrť má väčšiu cenu ako obyčajný ľudský život. To... Čítať ďalej
13 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Predseda o.z. Ethos Andrej Lúčny kritizuje, že pôvodny rozpočet schválila vláda v auguste 2021, ale už začiatkom septembra ho zvýšila o ďalších 2,2 miliónov eur. "Pritom však počet účastníkov troch verejných akcií s pápežom bol oveľa menší, ako sa pôvodne predpokladalo." Pozastavuje sa nad niektorými výdavkami, ktoré sú hodné zamyslenia. Prečo si košická arcidiecéza prenajala priestory od rádu saleziánov za 182 537 eur, pričom tento je súčasťou katolíckej cirkvi? „Prešovský VÚC vyfakturoval aj 30 000 kusov šálov v hodnote 50 400 eur. Počas jednodňovej návštevy v Prešove kúpili 20 000 fliaš minerálnej vody za 3 118,75 eura či 900 dáždnikov za 7 598,40 eura,” uvádza ďalej.

Za pozitívum sa môže považovať to, že kvôli návšteve pápeža sa na Slovensku opravili niektoré cesty, napríklad v obci Čary za 115 595 eur a v meste Šaštín-Stráže za 84 405 eur. Pápež sa pohyboval aj v Košiciach, kde Košická samospráva opravila komunikácie za 830-tisíc eur a dočasne vyčistili aj povestný Luník IX.

Pokles reálnej mzdy už zasiahol všetky odvetvia
Nominálne mesačné mzdy v júli 2022 medziročne rástli vo všetkých desiatich sledovaných odvetviach, no v dôsledku inflácie prišlo reálne k ich poklesu. Zamestnanosť vo väčšine odvetví rástla, ale v najväčšom sektore z hľadiska počtu zamestnancov, v... Čítať ďalej
13 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

„Ktovie koľko zaujímavých faktov by sa podarilo zhromaždiť, keby sa ministerstvo financií správalo podľa zákona a aspoň čiastočne poskytlo údaje. Iste pápeža si treba uctiť, prišiel na pozvanie prezidentky. Avšak sotva možno pokladať za správne, ak sa na akcie katolíckej cirkvi skladajú všetci daňoví poplatníci. Najmä ak zvážime, že pápež o svojej návšteve vyslovene povedal, že ide o pastoračnú návštevu,“ uzatvára Andrej Lúčny.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik