Aktuálne! Z minúty, na minútu
13 | 09 | 2022 I Gabriela Fedičová

Aktuálne! Z minúty, na minútu o dianí na Slovensku, zo Zahraničia, z regiónov Slovenska, ale aj z oblasti ekonomiky. Už nemusíte hľadať inde. Buďte v obraze! Iba s Hlavným denníkom.

20 55 Ukrajina a Spojené štáty niekoľko mesiacov vyvíjajú protiofenzívnu stratégiu.

Kto chystal ofenzívu?
Ukrajina a Spojené štáty niekoľko mesiacov vyvíjajú protiofenzívnu stratégiu. Protiofenzívnu stratégiu Kyjeva vypracovali ukrajinskí predstavitelia v priebehu niekoľkých mesiacov za účasti amerického poradcu pre národnú bezpečnosť Jakea Sullivana... Čítať ďalej
13 | 09 | 2022 | Milan Laca

20:35 Ursula von der Leyenová musí občanom štátov únie „jasne“ povedať, že ich čaká tuhá zima.

Bude krutá zima
Ursula von der Leyenová musí občanom štátov únie „jasne“ povedať, že ich čaká tuhá zima. Šéfka Európskej komisie bude musieť otestovať svoje vodcovské kvality, potrebuje obnoviť dôveru Európanov v ich autority, zostať k nim úprimná a povedať, že... Čítať ďalej
13 | 09 | 2022 | Milan Laca

20:21 Akékoľvek škody spôsobené na ukrajinských energetických a vykurovacích systémoch vážne zhoršia životné podmienky Ukrajincov počas nadchádzajúcej zimy. Ohrozených je predovšetkým približne 6,9 milióna vnútorne vysídlených osôb. V utorok to uviedol generálny riaditeľ Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) António Vitorino. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

20:20 Alena Greksa, znepokojená matka, ale ja okresná funkcionárka strany HLAS - SD, je v súčasnosti už nielen znepokojená, ale veľmi znepokojená. Názor na aktuálnu situáciu ohľadom prichádzajúceho zimného obdobia a detí nepíše ako politička. Píše ho ako mama. Mama dcéry, druháčky na základnej škole.

Alena Greksa: Nechcite nahnevať mamy!
Alena Greksa, znepokojená matka, ale ja okresná funkcionárka strany HLAS - SD, je v súčasnosti už nielen znepokojená, ale veľmi znepokojená. Názor na aktuálnu situáciu ohľadom prichádzajúceho zimného obdobia a detí nepíše ako politička. Píše ho ako... Čítať ďalej
13 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

20:10 Nemecká energetická spoločnosť Uniper zvažuje podanie žaloby na ruský plynárenský koncern Gazprom na pôde arbitrážneho súdu v Štokholme. Dôvodom sú miliardové straty firmy v dôsledku skresania dodávok ruského plynu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na dva zdroje oboznámené s informáciami.

19:59 Rakvu s pozostatkami britskej kráľovnej Alžbety II. v utorok večer letecky priviezli do Londýna. Lietadlo pristálo na základni Britského kráľovského letectva (RAF) Northolt. TASR správu prevzala z agentúry AP.

19:44 Poslanec NR SR Peter Kmec (Hlas-SD) je presvedčený, že neschopnosť ministra obrany Naďa bude Slovensko stáť ďalších takmer šesť miliónov eur. 

Peter Kmec: Zaujímavé prepojenie, sto Naďových projektov
Poslanec NR SR Peter Kmec (Hlas-SD) je presvedčený, že neschopnosť ministra obrany Naďa bude Slovensko stáť ďalších takmer šesť miliónov eur. Hovorí sa tomu aj "zmena účelu použitia" "Na zajtrajšie rokovanie vlády SR predložil minister obrany... Čítať ďalej
13 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

19:39 Pápež František v utorok na úvod trojdňovej návštevy Kazachstanu vyzval na mier a ukončenie "nezmyselnej a tragickej vojny" na Ukrajine. Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

19:15 Juraj Šeliga zhodnotil, že Viliam Karas si zaslúži férovú šancu.

Juraj Šeliga si obmotáva nového ministra spravodlivosti!
Je fér dať novému ministrovi šancu dokázať, že jeho stavovská príslušnosť nebude na ťarchu. Dnes vymenovala prezidentka SR Zuzana Čaputová nového ministra spravodlivosti, doterajšieho predsedu Slovenskej advokátskej komory, Viliama Karasa. K... Čítať ďalej
13 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

19:09 Politická skupina Európski konzervatívci a reformisti (ECR) v Európskom parlamente (EP) v utorok oznámila, že nominovala Volodymyra Zelenského na Sacharovovu cenu za slobodu myslenia za rok 2022. Ukrajinského prezidenta označili ako "tvár ukrajinského odporu voči brutálnej ruskej agresii". Informuje o tom spravodajca TASR zo Štrasburgu.

18:53 Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz telefonickom rozhovore v utorok prezidenta Vladimira Putina požiadal o čo najrýchlejšie stiahnutie ruských vojakov z Ukrajiny. TASR správu prevzala z oficiálnej webovej stránky nemeckej vlády.

18:35 Spojenci Ukrajiny by sa mali právne zaviazať poskytovať jej zbrane

Požiadavka Volodymyra Zelenského je priam neuveriteľná!
Spojenci Ukrajiny by sa mali právne zaviazať, že budú krajine poskytovať veľké dodávky zbraní a niekoľko desaťročí investovať do jej obrany. Uvádza sa to v správe, ktorá skúma alternatívy k vstupu Ukrajiny do NATO. Informuje o tom TASR na základe... Čítať ďalej
13 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

18:28 Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili diskusiu o návrhu na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Zároveň ukončili aj mimoriadne rokovanie. Hlasovať o vyslovení nedôvery Mikulcovi by malo plénum na nasledujúcej riadnej schôdzi.

18:06 Po zvyšok týždňa čaká Slovensko postupné ochladzovanie. S vysokou pravdepodobnosťou pretrvá minimálne do polovice budúceho týždňa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti.

18:03 Záhadné telefonáty od polície či Interpolu nie sú skutočné. Tieto inštitúcie s občanmi takýmto spôsobom nekomunikujú. Upozornila polícia SR na profile na sociálnej sieti, kde sa venuje hoaxom a podvodom. Zároveň odporúča, aby ľudia s podvodníkmi nekomunikovali.

Záhadné telefonáty od polície či Interpolu nie sú skutočné
Záhadné telefonáty od polície či Interpolu nie sú skutočné. Tieto inštitúcie s občanmi takýmto spôsobom nekomunikujú. Upozornila polícia SR na profile na sociálnej sieti, kde sa venuje hoaxom a podvodom. Zároveň odporúča, aby ľudia s podvodníkmi... Čítať ďalej
13 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

17:57 "Pán minister musím povedať, že tomuto vášmu vystúpeniu už mohli uveriť iba tie posledné verné ovečky, ktoré tu v parlamente sedia, nikto iný. Ale ja chápem, že ste nervózny, že vám tečie do topánok, že vás tu musí obhajovať človek s psychickým podlomeným zdravím," prihovoril sa odvolávanému ministrovi Mikulcovi Šutaj-Eštok. 

Matúš Šutaj Eštok: Igor Matovič sa vyvracal na celú Národnú radu!
"Pán minister musím povedať, že tomuto vášmu vystúpeniu už mohli uveriť iba tie posledné verné ovečky, ktoré tu v parlamente sedia, nikto iný. Ale ja chápem, že ste nervózny, že vám tečie do topánok, že vás tu musí obhajovať človek s psychickým... Čítať ďalej
13 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

17:51 Biatlonistka Paulína Bátovská Fialková uzavrie v Thurzovom dome Stredoslovenského múzea (SSM) v Banskej Bystrici cyklus besied venovaný výstave História športu. Stretnutie s 29-ročnou rodáčkou z Čierneho Balogu sa uskutoční v stredu (14. 9.) o 17.00 h. Spoluautorom výstavy je Vojenské športové centrum (VŠC) Dukla Banská Bystrica. TASR o tom informovala Dana Kurtíková zo SSM.

17:49 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v utorok vyzval lídrov Arménska a Azerbajdžanu, aby sa dohodli na prímerí. Uviedol to hovorca amerického rezortu diplomacie Ned Price po tom, ako na hraniciach medzi týmito susednými krajinami opäť vypukli tvrdé boje. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

17:45 Markovi Chapmanovi, ktorý v roku 1980 zavraždil Johna Lennona, už 12-krát zamietli žiadosť o podmienečné prepustenie na slobodu. Informoval o tom v utorok denník The Independent.

17:44 Pripravuje sa "pád" Igora Matoviča. Poslanci Národnej rady (NR) SR za SaS pripravujú. Postoj Sme rodina je známy už dnes

Pripravuje sa "pád" Igora Matoviča
Poslanci Národnej rady (NR) SR za SaS pripravujú návrh na odvolanie lídra OĽANO Igora Matoviča z funkcie ministra financií. Novinárom to v utorok povedala šéfka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová. "Je to jedna z možností. Takýto návrh... Čítať ďalej
13 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

17:35 Problematikou ubytovania, školstva či sociálnej pomoci pre Ukrajincov, ktorí utiekli pred vojnou na Slovensko, sa bude zaoberať akčný plán ich integrácie. Jeho návrh na utorkovom rokovaní schválil Ústredný krízový štáb (ÚKŠ). Informoval o tom minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) s tým, že návrh v tejto podobe predstavia vláde.

17:23 Tohtoročné extrémne suché leto sa prejavilo aj vysychaním viacerých vodárenských zdrojov naprieč Slovenskom. Vodárenské spoločnosti museli prijímať opatrenia na stabilizáciu dodávky pitnej vody pre obyvateľstvo a zároveň viaceré pripravujú rozšírenia vodárenských zdrojov. Asociácia vodárenských spoločností (AVS) v utorok upozornila na nepripravenosť slovenskej vodárenskej infraštruktúry na klimatickú zmenu.

17:15 Exminister školstva Juraj Draxler analyzuje situáciu, kedy v ďalšej z krajín EÚ vyhrala pravica. Tentokrát šlo o víkendové voľby vo Švédsku.

Juraj Draxler: Prílev migrantov v Európe treba regulovať. Inak to nepôjde
Exminister školstva Juraj Draxler analyzuje situáciu, kedy v ďalšej z krajín EÚ vyhrala pravica. Tentokrát šlo o víkendové voľby vo Švédsku. Politické zemetrasenie Hlavný dôvod, prečo vo Švédsku tesne vyhrala voľby pravica vidí Juraj Draxler v... Čítať ďalej
13 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

17:04 Prezidentka Zuzana Čaputová poslala referendovú otázku týkajúcu sa podania demisie vlády na Ústavný súd SR. Od rozhodnutia súdu bude závisieť, či referendum, ktoré prezidentka vypíše, bude mať jednu alebo dve otázky. TASR o tom informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

17:00 Ruský program hypersonických rakiet straší USA. 

Rusi im nedajú spať (VIDEO)
Ruský program hypersonických rakiet straší USA. Pre noviny Le Monde to vyhlásil Troy Bouffard, riaditeľ Centra pre bezpečnosť a udržateľnosť Arktídy. Nepríjemné plány „Strategicky odviedli Rusi dobrú prácu. Ich plány sú desivé,“ povedal... Čítať ďalej
13 | 09 | 2022 | Milan Laca

16:51 O jeden milión eur stúpli Technickej univerzite v Košiciach (TUKE) náklady na energie vzhľadom na nárast cien v tomto roku. Ide o 20-percentné zvýšenie. "Tieto náklady žiadame na dofinancovanie od štátu," uviedol pre TASR kvestor univerzity Marcel Behún s tým, že zvýšenie cien energií v budúcom roku bez dofinancovania štátom nezvládnu.

16:43 Na slová ruského poslanca Michaila Šeremeta, aby sa na posilnenie vojenskej operácie na Ukrajine vyhlásila celoštátna mobilizácia, Kremeľ reagoval, že sa o tom vôbec nediskutovalo. V utorok to napísal portál americkej spravodajskej televízie CNN.

16:41 Predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) uviedol v utorok popoludní nových ministrov do ich rezortov. Informovali o tom z tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR.

16:26 Väčšina Slovákov chce, aby sa štát najprv staral o svojich občanov

Výsledky prieskumu: Pomoc ľuďom utekajúcim z Ukrajiny je na úkor slovenského obyvateľstva
Takmer 90 percent Slovákov si myslí, že štát by sa mal starať viac o vlastných občanov, nie o všetkých bez rozdielu. Vyplynulo to z prieskumu postojov verejnosti k ľuďom utekajúcim z Ukrajiny, ktorí ostali na Slovensku. Výsledky sú naozaj... Čítať ďalej
13 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

16.27 Gubernátor ruskej Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov v utorok opäť vyzval obyvateľov dvoch dedín pri hraniciach s Ukrajinou, aby ich opustili. Informuje o tom na svojej webstránke spravodajská stanice CNN.

16:23 SaS si chce pri otváraní plánovanej riadnej schôdze Národnej rady (NR) SR urobiť akýsi prieskum o tom, ktorí opoziční poslanci budú podporovať menšinovú vládu. Na prvý pokus neplánuje rokovanie otvoriť. Predsedu poslaneckého klubu OĽANO Michala Šipoša prekvapuje, že sa SaS po odchode z vlády chystá schôdzu blokovať.

16:11 Vládna koalícia musí po vymenovaní nových ministrov dokázať, že je schopná a hodná podpory v parlamente. Menovaním nepolitikov na posty ministrov sa snaží zahasiť oheň, ktorý založila. Uviedla to mimoparlamentná strana Aliancia v súvislosti s aktuálnym politickým dianím.

16:03 Jednota dôchodcov na Slovensku (JDS) odovzdala v utorok predsedovi Národnej rady (NR) SR Borisovi Kollárovi (Sme rodina) petíciu s názvom "Aj seniori chcú dôstojne žiť". Požiadavky zahŕňajú mimoriadnu valorizáciu dôchodkov o 8 % do konca tohto roka, rozmrazenie minimálnych starobných dôchodkov či výplatu 14. dôchodku v novembri.

15:52 Marek Géci (Život-Národná strana) na sociálnej sieti občanom ponúka jednu výzvu a niekoľko pozvánok, v rámci ktorých upozorňuje na dôležitú zmenu. Je presvedčený, že teraz treba vydržať!

JUDr. Géci: Teraz musíme vydržať!
Marek Géci (Život-Národná strana) na sociálnej sieti občanom ponúka jednu výzvu a niekoľko pozvánok, v rámci ktorých upozorňuje na dôležitú zmenu. Je presvedčený, že teraz treba vydržať! Je načase! "Priatelia, zahoďme spoločné hádky, to čo nás... Čítať ďalej
13 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

15:48 Poslanci Národnej rady (NR) SR za ĽSNS nepodporia žiaden koaličný návrh, zároveň chcú blokovať parlament počas troch mesiacov tak, aby prezidentka Zuzana Čaputová musela NR SR rozpustiť. Na utorkovej tlačovej konferencii to oznámil poslanec Martin Beluský (ĽSNS). Zároveň vyzval na blokovanie parlamentu aj ostatné opozičné strany.

Poslanci ĽSNS chcú rozpustiť NR SR. Majú plán!
Poslanci Národnej rady (NR) SR za ĽSNS nepodporia žiaden koaličný návrh, zároveň chcú blokovať parlament počas troch mesiacov tak, aby prezidentka Zuzana Čaputová musela NR SR rozpustiť. Na utorkovej tlačovej konferencii to oznámil poslanec Martin... Čítať ďalej
13 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

15:45 Na Slovensko zavíta ôsmy ročník celoeurópskej iniciatívy, ktorá motivuje k pohybu a zdravému životnému štýlu starých i mladých. Európsky týždeň športu (ETŠ) sa koná od 23. do 30. septembra v 40 krajinách Európy a počet registrovaných účastníkov každým rokom rastie.

15:17 Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) opätovne odmietol rodinkárstvo v súvislosti s obstaraním súkromnej bezpečnostnej služby (SBS) pre objekt Nemocnice svätého Michala v Bratislave, ktorá patrí pod Ministerstvo vnútra (MV) SR. Na tento prípad upozornil Smer-SD pri návrhu na odvolanie Mikulca z funkcie.  

15:17 "Odvolávajú ministra Mikulca. Mikulec hovorí, hovorca Heger "pracuje na mobilnom telefóne", "premiér" Matovič počúva rady mediálneho poradcu a straníckeho šaša Jozef Pročka," komentuje dianie v NR SR politológ Jozef Lenč.

Jozef Lenč: Zbohom parlamentná kultúra!
"Odvolávajú ministra Mikulca. Mikulec hovorí, hovorca Heger "pracuje na mobilnom telefóne", "premiér" Matovič počúva rady mediálneho poradcu a straníckeho šaša Jozef Pročka," komentuje dianie v NR SR politológ Jozef Lenč. "Odvolávajú ministra... Čítať ďalej
13 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

15:15 Výkonom funkcie predsedu Slovenskej advokátskej komory (SAK) je až do zvolenia nového šéfa komory poverený Ondrej Laciak. Informoval o tom doterajší predseda SAK Viliam Karas, ktorého v utorok prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala do funkcie ministra spravodlivosti.

14:58 Spoločnosť Google na Slovensku testuje novú metódu boja proti fake news. Pozostáva z minútových videoreklám na sociálnych sieťach. Chce tak zvýšiť odolnosť dospelých ľudí voči dezinformáciám. Spoločnosť o tom informovala v tlačovej správe.

Spoločnosť Google na Slovensku testuje novú metódu. Má fungovať ako očkovanie
Spoločnosť Google na Slovensku testuje novú metódu boja proti fake news. Pozostáva z minútových videoreklám na sociálnych sieťach. Chce tak zvýšiť odolnosť dospelých ľudí voči dezinformáciám. Spoločnosť o tom informovala v tlačovej správe. Kampaň... Čítať ďalej
13 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

14:51 Generálny prokurátor SR  Maroš Žilinka reaguje na rozhovor so špeciálnym prokurátorom Danielom Lipšicom, ktorý na svojom webe zverejnil denník Pravda 9. septembra 2022. 

Maroš Žilinka oponuje Lipšicovi, jeho tvrdenie nie je pravdivé
Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka reaguje na rozhovor so špeciálnym prokurátorom Danielom Lipšicom, ktorý na svojom webe zverejnil denník Pravda 9. septembra 2022. "Skutočne treba útočiť za každú cenu?" pýta sa generálny prokurátor a... Čítať ďalej
13 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

14:50 Vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell v utorok vyzval na prímerie medzi Arménskom a Azerbajdžanom po najnovších bojoch v pohraničí na arménskom území, pri ktorých zahynulo najmenej 49 arménskych a nezistený počet azerbajdžanských vojakov. Informuje o tom TASR.

14:34 Do diskusie k návrhu na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) sa v pléne Národnej rady (NR) SR prihlásilo šesť rečníkov písomne. V úvode schôdze prečítal odôvodnenie odvolávania ministra líder Smeru-SD Robert Fico. Stanovisko vlády predniesol vicepremiér a líder OĽANO Igor Matovič (OĽANO), kabinet s návrhom opozície nesúhlasí. Vystúpil aj minister Mikulec a tiež šéf rezortu obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

14:27 V štyroch meteorologických staniciach klesla uplynulú noc teplota pod nulu. Najchladnejšie bolo v údolí Hnilca. Rovnú nulu namerali meteorológovia v Čiernom Balogu. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na sociálnej sieti.

14:25 Sekciu športu RTVS viedol od januára 2018 Matej Hajko. V pondelok 12. septembra 2022 v tejto funkcii skončil. Novým riaditeľom sekcie športu RTVS sa stal Ján Žgravčák.

14:22 Exminister zahraničných vecí Ivan Korčok pripustil svoje ďalšie pôsobenie v politike. Po prijatí jeho demisie prezidentkou Zuzanou Čaputovou vyhlásil, že jeho profesionálne kroky v diplomacii sa ukončili.

I. Korčok pripúšťa svoje ďalšie pôsobenie v politike
Exminister zahraničných vecí Ivan Korčok pripustil svoje ďalšie pôsobenie v politike. Po prijatí jeho demisie prezidentkou Zuzanou Čaputovou vyhlásil, že jeho profesionálne kroky v diplomacii sa ukončili. "Moje profesionálne kroky v diplomacii sú... Čítať ďalej
13 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

14:20 Právnička Judita Laššáková zverejnila zostrih videa, v ktorom zachytáva slová hlavy štátu, kde sa vyznáva z toho, že takýto krok na jej obľúbenosti u ľudí nepridá. Keby ale vedela akú veľkú pravdu hovorí, určite by bola pri tejto téme radšej ticho.

Vzbura žien! Toto prezidentka určite nečakala (VIDEO)
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová oznámila Slovákom, že z oboch referendových otázok prijíma len jednu. Tú druhú. Prvá, týkajúca sa predčasných volieb, jej opäť vadí, a tak sa s ňou znovu obráti na Ústavný súd. Zapálila tým však ďalší oheň... Čítať ďalej
13 | 09 | 2022 | Tibor Malý

14:17 Pápež František v utorok vyhlásil, že je ochotný kedykoľvek navštíviť Čínu. Novinárom na palube lietadla smerujúceho do Kazachstanu však neposkytol informácie o tom, že by sa počas svojej apoštolskej návštevy tejto stredoázijskej krajiny mal stretnúť s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

14:13 Ľuďom volajú neznáme osoby hovoriace po anglicky a chcú od nich vymámiť peniaze. Polícia Bratislavského kraja na to upozorňuje na sociálnej sieti, keďže v pondelok (12. 9.) jej bolo nahlásených niekoľko prípadov podvodných hovorov. Vyzýva ľudí, aby neposkytovali neznámym osobám svoje identifikačné údaje.

14:06 V bratislavskej Dúbravke sa v sobotu (17. 9.) uskutoční na lúke pri Kostole Ducha Svätého súťaž psov. V rámci nej sa bude hľadať najsympatickejšie šteniatko, najsympatickejší dospelý pes, najsympatickejší veterán aj najlepšie oblečený pes, respektíve najlepšie zladení pes a majiteľ. TASR o tom informovala Lucia Marcinatová z tlačového referátu mestskej časti.

14:00 Podľa tlačových správ Brusel ustupuje od zastropovania cien ruského plynu. Zdanili by radšej energetické spoločnosti, ktoré generujú veľké zisky.

Vycúva EÚ zo zastropovania cien?
Podľa tlačových správ Brusel ustupuje od zastropovania cien ruského plynu. Zdanili by radšej energetické spoločnosti, ktoré generujú veľké zisky. Guardian uvádza na základe nedávneho interného EÚ dokumentu, že vedenie Európskej únie ustupuje od... Čítať ďalej
13 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

13:59 Oravský hrad navštívilo do konca augusta 132.415 turistov. Je to o približne 39 percent viac ako v rovnakom období v minulom roku. Pre TASR to v utorok uviedla riaditeľka Oravského múzea Mária Jagnešáková.

13:59 Spišské divadlo v Spišskej Novej Vsi začína v septembri svoju 32. divadelnú sezónu. Po uplynulých rokoch poznačených pandémiou podľa riaditeľa Radovana Michalova naplno obnovujú všetky aktivity a prichádzajú s niekoľkými novinkami. "V sezóne 2022/2023 predstavíme novú vizuálnu identitu, ktorá stelesňuje eleganciu, sviežosť a moderný dizajn," uviedol.

13:49 Reprezentanti klastra Košice IT Valley podpísali zmluvu s ďalšou spoločnosťou. Cieľom spolupráce je vychovávať prostredníctvom Košickej akadémie softvérového vývoja mladé IT talenty v oblasti digitalizácie zdravotníctva či vývoja umelej inteligencie. Prispieť to má k rozvoju kvalifikovanej pracovnej sily v regióne.

13:46 Strana Hlas-SD kritizuje vládu, že stále nemá ministra školstva. Uviedla to po tom, ako prezidentka SR Zuzana Čaputová vymenovala nových ministrov, medzi ktorými chýba šéf rezortu školstva. Ministerstvo dočasne povedie premiér Eduard Heger (OĽANO).

13:45 Česko podporuje vstup Čiernej Hory do Európskej únie a oceňuje úspechy, ktorých krajina dosiahla. Povedal to v utorok český prezident Miloš Zeman po stretnutí s prezidentom Čiernej Hory Milom Dukanovičom na Pražskom hrade, informuje spravodajkyňa TASR.

13:46 Opozičná strana Smer-SD chce, aby sa v parlamente najskôr rokovalo o návrhu ústavného zákona, ktorý by umožnil skrátenie volebného obdobia. Bude žiadať, aby sa zaradil ako prvý bod riadnej schôdze Národnej rady (NR) SR. Vyplýva to z vyjadrenia predsedu strany Roberta Fica na utorkovej tlačovej konferencii.

Robert Fico: Nechápem, prečo prezidentka nemohla vyhlásiť referendum hneď teraz
Opozičná strana Smer-SD chce, aby sa v parlamente najskôr rokovalo o návrhu ústavného zákona, ktorý by umožnil skrátenie volebného obdobia. Bude žiadať, aby sa zaradil ako prvý bod riadnej schôdze Národnej rady (NR) SR. Vyplýva to z vyjadrenia... Čítať ďalej
13 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

13:42 Koalícia nastavila nebezpečné parametre do budúcna. Vyhlásil to predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico v úvode mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR, na ktorej opätovne čelí pokusu o odvolanie minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Poukázal pritom na podozrenia z manipulácie viacerých káuz či z korupcie.

13:38 "Populisti začali spolupracovať s neofašistami, lebo nemajú skutočný program. Pricucnú sa k sexi téme, ktorá v spoločnosti práve letí. A z neonacistických strán sú legitimizovaní partneri, ktorých už volič môže voliť bez zábran." Citát Lucia Ďuriš Nicholson.

Víťazstvo Uhríka je podľa Lucie Ďuriš Nicholsonovej celkom možné
"Populisti začali spolupracovať s neofašistami, lebo nemajú skutočný program. Pricucnú sa k sexi téme, ktorá v spoločnosti práve letí. A z neonacistických strán sú legitimizovaní partneri, ktorých už volič môže voliť bez zábran." Citát Lucia Ďuriš... Čítať ďalej
13 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

13:32 S príchodom smartfónov sa vývojári vrhli na tvorbu nových aplikácií, pričom nie všetky sú také, ako by sa očakávalo. Mnohé totiž slúžia na to, aby získali prístup k vašim osobným údajom.

Odborníci varujú: Pozor na podvodné aplikácie!
S príchodom smartfónov sa vývojári vrhli na tvorbu nových aplikácií, pričom nie všetky sú také, ako by sa očakávalo. Mnohé totiž slúžia na to, aby získali prístup k vašim osobným údajom. Na čo sa zameriavajú Spoločnosť Bitdefender v Google Play... Čítať ďalej
13 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

13:28 Slovenská rektorská konferencia (SRK) upozorňuje na to, že vysokým školám na Slovensku hrozí kolaps. Vyzýva preto vládu SR, aby zvrátila negatívny vývoj ich financovania či kompenzovala výpadky spôsobené energetickou krízou. Ak sa tak nestane, od 17. novembra prestanú vysoké školy vyučovať. Konštatuje to vo vyhlásení, ktoré TASR poskytla Ľubica Benková zo SRK.

13:25 Predstavitelia Ruska, Bieloruska a Mjanmarska nie sú pozvaní na štátny pohreb britskej kráľovnej Alžbety II., ktorý sa uskutoční 19. septembra vo Westminsterskom opátstve v Londýne. Irán bude na pohrebe zastupovať iba veľvyslanec. Informuje o tom TASR na základe správy britskej televízie BBC, ktorá sa odvoláva na vládne zdroje.

13:21 Post šéfa diplomacie nesie mnoho rizík, je však kľúčová doba, uhnúť by bola zbabelosť. Vyhlásil to nový minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislav Káčer na utorkovej tlačovej konferencii po prevzatí vedenia rezortu.

13:21 Smrť britskej kráľovnej Alžbety II. vyplavila na povrch niektoré informácie, ktoré Slováci o jej rodine asi nevedeli. Týka sa to najmä jej syna Charlesa, ktorý sa stal následníkom trónu. Veci, o ktorých Slováci v súvislosti s ním zrejme nevedeli zverejnil portál tvnoviny.sk.

TOTO ste o novom britskom kráľovi Karolovi III. určite nevedeli
Smrť britskej kráľovnej Alžbety II. vyplavila na povrch niektoré informácie, ktoré Slováci o jej rodine asi nevedeli. Týka sa to najmä jej syna Charlesa, ktorý sa stal následníkom trónu. Veci, o ktorých Slováci v súvislosti s ním zrejme nevedeli... Čítať ďalej
13 | 09 | 2022 | Tibor Malý

13:16 Poslanci Národnej rady (NR) SR sa po prázdninovej prestávke vrátili v utorok popoludní do lavíc. Zišli sa na mimoriadnej schôdzi, na ktorej chce opozícia odvolávať ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Po prerokovaní návrhu by mala nasledovať riadna 72. schôdza. Opozícia sa pokúša odvolať Mikulca už niekoľkýkrát.

13:14 Nový minister spravodlivosti Viliam Karas nevidí dôvod na zastavenie reformy súdnej mapy, pokiaľ je organizačne a technicky pripravená. Vyplýva to z jeho vyjadrenia krátko po vymenovaní do funkcie.

13:05 Greenpeace víta, že novým ministrom hospodárstva je odborník Karel Hirman. TASR o tom informovala riaditeľka Greenpeace Slovensko Katarína Juríková.

12:54 Francúzsko v utorok oznámilo, že bude iniciovať zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN o najnovších pohraničných bojoch na území Arménska, kde ťažkou vojenskou technikou zaútočili azerbajdžanské jednotky – údajne v dôsledku arménskych provokácií. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP.

12:44 Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) upozornila na stovky ukrajinských študentov, ktorým sa nepodarilo dostať cez hranice Ukrajiny. Vyzýva slovenské vysoké školy, aby im umožnili online zápis. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR pripomína, že úprava podmienok pre opustenie štátu patrí do výlučnej pôsobnosti štátnych orgánov Ukrajiny.

12:43 "Kolektívny štokholmský syndróm", ktorý ovládol Maďarsko nedáva spávať publicistovi agentúry Bloomberg. Vzplanutie priateľstva voči Rusku v krajinách za bývalou železnou oponou považuje za iróniu.

Bloomberg: Miera ruského priateľstva v Maďarsku a Nemecku je šokujúca
"Kolektívny štokholmský syndróm", ktorý ovládol Maďarsko nedáva spávať publicistovi agentúry Bloomberg. Vzplanutie priateľstva voči Rusku v krajinách za bývalou železnou oponou považuje za iróniu. Publicista Bloombergu Andreas Kluth tvrdí, že... Čítať ďalej
13 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

12:37 Situácia na popradskom letisku je naďalej neistá po tom, čo sa nepodarilo odvolať jeho šéfa Petra Dujavu. Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR preto v utorok odošle podnet na zvolanie ďalšieho mimoriadneho valného zhromaždenia. Po stretnutí so zamestnancami o tom informovala štátna tajomníčka MDV Katarína Bruncková s tým, že predstavenstvo ho musí zvolať do 30 dní.

12:25 Nedávno sa uviedol do prevádzky tretí blok jadrovej elektrárne Mochovce (EMO). Pred pár rokmi práve proti tejto elektrárni zvádzal urputný boj aj Juraj Rizman, partner prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá za životné prostredie bojovala tiež. Do Juraja Rizmana pustil bulvár. Ten posiela novinárom z bulváru odkaz!

Do Juraja Rizmana sa pustil bulvár! Posiela im odkaz
Nedávno sa uviedol do prevádzky tretí blok jadrovej elektrárne Mochovce (EMO). Pred pár rokmi práve proti tejto elektrárni zvádzal urputný boj aj Juraj Rizman, partner prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá za životné prostredie bojovala tiež. Do... Čítať ďalej
13 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

12:20 Paríž o hodinu skráti nočné osvetlenie Eiffelovej veže. Ide o ďalšie zo série opatrení, ktorým sa Francúzsko snaží zmierniť výdavky za energie. V utorok o tom informovali mestskí predstavitelia. TASR správu prevzala z agentúry ANSA.

12:10 Známa slovenská orlica Anička stále žije a počas tejto hniezdnej sezóny spoločne s partnerom vychovala zdravé mláďa. Potvrdil to strážca Správy Tatranského národného parku (TANAP) Peter Vrlík, ktorý orlicu spolu s kolegami sledoval pomocou špeciálnej solárnej minivysielačky od leta 2013.

Orlica Anička stále žije, počas tejto hniezdnej sezóny vychovala mláďa
Známa slovenská orlica Anička stále žije a počas tejto hniezdnej sezóny spoločne s partnerom vychovala zdravé mláďa. Potvrdil to strážca Správy Tatranského národného parku (TANAP) Peter Vrlík, ktorý orlicu spolu s kolegami sledoval pomocou... Čítať ďalej
13 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

12:07 O post primátora Bratislavy sa v jesenných komunálnych voľbách oficiálne uchádza deväť kandidátov, z toho jedna žena. Vyplýva to zo zoznamu kandidátov, ktorých zaregistrovala mestská volebná komisia.

O post primátora Bratislavy sa oficiálne uchádza deväť kandidátov
O post primátora Bratislavy sa v jesenných komunálnych voľbách oficiálne uchádza deväť kandidátov, z toho jedna žena. Vyplýva to zo zoznamu kandidátov, ktorých zaregistrovala mestská volebná komisia. TASR ho poskytla hovorkyňa Bratislavy Dagmar... Čítať ďalej
13 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

12:09 Prezidentka vymenovala nových ministrov

Prezidentka vymenovala nových ministrov
Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok v Prezidentskom paláci vymenovala nových ministrov. Rezort hospodárstva povedie Karel Hirman, rezort spravodlivosti Viliam Karas a ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislav Káčer.... Čítať ďalej
13 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

11:36 Prezidentka prijíma demisie odchádzajúcich ministrov

Prezidentka prijíma demisie odchádzajúcich ministrov
Prezidentka prijíma demisie odchádzajúcich ministrov Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala v utorok v Prezidentskom paláci demisiu ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (SaS). Vo funkcii ju strieda Viliam Karas. Prezidenta SR Zuzana Čaputová... Čítať ďalej
13 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

11:37 Prečo by slovenskí hokejisti nemohli hrať v ruskej KHL? A čo sa do toho montujú milionári zo súkromnej firmy Orange? Už im kompletne preskočilo? Kladie otázky na sociálnej sieti Telegram opozičný poslanec Ľuboš Blaha. Reagoval tak na vyjadrenia dlhoročného partnera našej hokejovej reprezentácie spoločnosť Orange Slovensko.

Blaha: Fandím všetkým slovenským hokejistom a som znechutený z Orangu. Preskočilo im?
Prečo by slovenskí hokejisti nemohli hrať v ruskej KHL? A čo sa do toho montujú milionári zo súkromnej firmy Orange? Už im kompletne preskočilo? Kladie otázky na sociálnej sieti Telegram opozičný poslanec Ľuboš Blaha. Reagoval tak na vyjadrenia... Čítať ďalej
13 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

11:30 Rusko v utorok oznámilo, že dojednalo prímerie medzi Arménskom a Azerbajdžanom, ktoré malo vstúpiť do platnosti o 8.00 SELČ. Avšak podľa agentúry Reuters, odvolávajúcej sa na azerbajdžanské médiá, sa prímerie začalo porušovať už v priebehu štvrťhodiny, píše TASR.

11:15 Ruské úrady zadržali popredného manažéra tamojšej továrne na výrobu lietadiel pre podozrenie, že Ukrajinu zásoboval tajnými vojenskými informáciami. Informovali o tom v utorok ruské tlačové agentúry odvolávajúce sa na vyjadrenie ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB), píše agentúra Reuters.

11:02 Nemecký súd vymeral v utorok doživotný väzenský trest mužovi, ktorý zastrelil zamestnanca čerpacej stanice pre spor okolo nosenia rúšok.

Muža, ktorý vraždil pre rúško, odsúdili na doživotie
Nemecký súd vymeral v utorok doživotný väzenský trest mužovi, ktorý zastrelil zamestnanca čerpacej stanice pre spor okolo nosenia rúšok. Informovala o tom agentúra DPA. Päťdesiatročného nemeckého občana Maria N. uznal súd za vinného z vraždy a z... Čítať ďalej
13 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

11:01 Samospráva Prievidze má záujem zabezpečiť rekonštrukciu ďalších vybraných ciest a chodníkov na území mesta. Náklady na práce odhadla na viac ako 326.000 eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH), vybraný dodávateľ by ich mal zrealizovať v tomto a budúcom roku.

10:53 Krajský súd v Bratislave oslobodil Mariana Kočnera v kauze motákov. Súd v utorok nevyhovel odvolaniu prokurátora proti prvostupňovému rozsudku, ktorým bol Kočner oslobodený spod obžaloby.

Kajský súd oslobodil M. Kočnera v kauze motákov
Krajský súd v Bratislave oslobodil Mariana Kočnera v kauze motákov. Súd v utorok nevyhovel odvolaniu prokurátora proti prvostupňovému rozsudku, ktorým bol Kočner oslobodený spod obžaloby. "Podľa odvolacieho súdu skutok nie je trestným činom, lebo... Čítať ďalej
13 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

10:50 Celá Charkovská oblasť na východe Ukrajiny sa v utorok ráno opäť ocitla bez dodávok elektriny v dôsledku ruského ostreľovania ešte z pondelka, oznámil zástupca vedúceho prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko. Informuje o tom TASR s odvolaním sa na americkú televíziu CNN.

10:45 Monika Kozelová je spokojná s menami nových ministrov. Čo ju potešilo?

Hlavne, že Monika Kozelová je spokojná
Monika Kozelová je spokojná s menami nových ministrov. Čo ju potešilo? "S menami nových ministrov som fakt spokojná. Najmä ma potešil nový budúci minister zahraničných vecí Rastislav Káčer. Ale super je aj Karol Hirman (a vôbec mi nevadí, že je... Čítať ďalej
13 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

10:33 Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) vyzývajú vládu, aby v súvislosti s energetickou krízou čo najskôr predstavila krízový plán riešení. Upozornili, že dôsledky masívneho zdražovania energií pociťujú všetky sektory, bez okamžitého prijatia systémových opatrení budú nasledujúce mesiace fatálne. Obmedzenie produkcie, pozastavenie výroby, uzatvorenie prevádzok a hromadné prepúšťanie sa podľa nich môže na Slovensku čoskoro stať realitou.

10:27 V izraelskom Tel Avive sa koná 72. zasadnutie Regionálneho výboru WHO pre Európu. Slovensko na rokovaní zastupuje minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, ktorý na rokovaní ocenil, že problematika HIV, AIDS, tuberkulózy a zdravotných postihnutí sú súčasťou programu tohtoročného regionálneho výboru, nakoľko ide z pohľadu Slovenska o dôležité témy, aj vzhľadom na príchod vojnových utečencov z Ukrajiny, ktorí boli nútení opustiť svoju krajinu.

10:25 Vláda nesúhlasí s odvolaním ministra vnútra R. Mikulca. Uviedli aj dôvod

Vláda nesúhlasí s odvolaním ministra vnútra R. Mikulca. Uviedli aj dôvod
Vláda nesúhlasí s návrhom skupiny poslancov Národnej rady SR na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽANO). Kabinet o tom rozhodol na utorkovom on-line rokovaní. Vláda to považuje za politicky motivovaný útok, ktorý je... Čítať ďalej
13 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

10:14 Kengura na západe Austrálie zaútočila na svojho majiteľa a spôsobila mu zranenia, ktorým nakoniec podľahol. V Austrálii ide o prvý smrteľný útok kengury na človeka od roku 1936. V utorok to oznámila tamojšia polícia. TASR správu prevzala z agentúry AP.

10:10 Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR hľadá riaditeľa Záchrannej zdravotnej služba (ZZS) Bratislava. Záujemcovia sa do výberového konania môžu prihlásiť do 11. októbra. Rezort o tom informoval na webe. Bratislavská štátna záchranka je od augusta v čiastočnej platobnej neschopnosti, dočasne preto pristúpila k neuhradeniu záväzku voči Sociálnej poisťovni. V súčasnosti ju vedie Imrich Andrási.

09:59 V Galante otvorili v priestoroch neogotického kaštieľa nové Turistické informačné centrum (TIC), ktoré bude slúžiť návštevníkom celého regiónu.

10:00 Antický ideál vojny ako spôsobu hrdinstva, zatracovaný celými dejinami humanizmu, prežíva svoju renesanciu. Známy pesničkár Ivan Hoffman si všimol, že mier sa stal „sprostým slovom“, že hrdinská smrť má väčšiu cenu ako obyčajný ľudský život. To musí skončiť! S touto realitou sa odmietam zmieriť, skonštatoval historik a politický analytik Eduard Chmelár v reakcii na meniaci sa svet okolo nás.

Eduard Chmelár: Svet súrne potrebuje mierotvorcov
Antický ideál vojny ako spôsobu hrdinstva, zatracovaný celými dejinami humanizmu, prežíva svoju renesanciu. Známy pesničkár Ivan Hoffman si všimol, že mier sa stal „sprostým slovom“, že hrdinská smrť má väčšiu cenu ako obyčajný ľudský život. To... Čítať ďalej
13 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

09:45 Podobizeň zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. aktuálne vyobrazená na austrálskych päťdolárových bankovkách nebude automaticky nahradená novým britským kráľom Karolom III. Informovala o tom v utorok austrálska vláda, ktorá uvažuje aj o tom, že Alžbetu na bankovkách nahradí miestnymi osobnosťami, uvádza agentúra Reuters.

09:41 Predstavitelia Papuy-Novej Guiney usporiadali v utorok slávnostnú ceremóniu na počesť zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. a vyhlásili nového kráľa Karola III. za novú hlavu svojho štátu. TASR správu prevzala z agentúry AP.

09:37 Online rokovanie vlády SR sa uskutoční dnes, t. j. v utorok 13. septembra o 10.00 h, na ktorom ministri zaujmú stanovisko k návrhu na odvolanie ministra vnútra SR Romana Mikulca z funkcie. Vzhľadom na online formu sa rokovanie uskutoční bez účasti médií. TASR o tom dnes informovali z tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR.

09:32 Ukrajina sa v čase vojny rozpútanej Ruskom stala efektívnym testovacím miestom pre celý rad moderných technológií - od mobilných aplikácií až po satelitné komunikačné systémy. Uviedol to bývalý generálny riaditeľ Google Eric Schmidt, informovala v utorok britská stanica BBC.

09:30 Na bratislavskom krajskom súde sa v utorok začal odvolací proces v kauze motákov Mariana K. Okresný súd Bratislava I ho pôvodne oslobodil spod obžaloby. Prokurátor sa proti tomuto rozhodnutiu odvolal. Marian K. je na verejnom zasadnutí osobne prítomný.

09:28 Nominálne mesačné mzdy v júli 2022 medziročne rástli vo všetkých desiatich sledovaných odvetviach, no v dôsledku inflácie prišlo reálne k ich poklesu. Zamestnanosť vo väčšine odvetví rástla, ale v najväčšom sektore z hľadiska počtu zamestnancov, v priemysle, klesol počet zamestnancov už piaty mesiac za sebou, informoval v utorok Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Pokles reálnej mzdy už zasiahol všetky odvetvia
Nominálne mesačné mzdy v júli 2022 medziročne rástli vo všetkých desiatich sledovaných odvetviach, no v dôsledku inflácie prišlo reálne k ich poklesu. Zamestnanosť vo väčšine odvetví rástla, ale v najväčšom sektore z hľadiska počtu zamestnancov, v... Čítať ďalej
13 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

09:08 Arménsky premiér Nikol Pašinjan telefonoval v utorok so svetovými lídrami vrátane amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena a požiadal o "adekvátnu reakciu" po tom, čo sa azerbajdžanské jednotky v noci na utorok podľa Jerevanu pokúsili vniknúť na arménske územie. Podľa agentúry AFP to oznámil Pašinjanov úrad.

Vzniká ďalší konflikt! Arménsky premiér žiada Macrona, Blinkena a Putina o reakciu
Arménsky premiér Nikol Pašinjan telefonoval v utorok so svetovými lídrami vrátane amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena a požiadal o "adekvátnu reakciu" po tom, čo sa azerbajdžanské jednotky v noci na utorok podľa Jerevanu... Čítať ďalej
13 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

09:00 Poslanec NR SR Patrick Linhart (Sme rodina) je zatiaľ rozhodnutý. Či v rozhodnutí vypovedať koaličnú zmluvu zotrvá sa ukáže 13. septembra.

Prekvapujúce rozhodnutie koaličného poslanca Patricka Linharta zo Sme rodina!
Poslanec NR SR Patrick Linhart (Sme rodina) je zatiaľ rozhodnutý. Či v rozhodnutí vypovedať koaličnú zmluvu zotrvá sa ukáže 13. septembra. Mikulca by odvolal "V prípade odvolávania ministra vnútra, Romana Mikulca, budem hlasovať za jeho... Čítať ďalej
13 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

09:00 Nová aplikácia VRP 2 k 17. októbru tohto roka definitívne nahradí doterajšiu aplikáciu Pokladnica. V Google play nebude pre nových používateľov dostupná od 1. októbra tohto roka. Informovala o tom hovorkyňa Finančnej správy (FS) SR Martina Rybanská.

08:36 Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) oznámila úspešné zapojenie ďalšieho elektrického vedenia Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES), ktoré teraz umožní bezpečné chladenie reaktorov v elektrárni. Podľa utorkovej správy agentúry DPA sa to uvádza v oficiálnom vyhlásení MAAE, ktoré bolo distribuované ešte v pondelok.

08:30 Biden vedie USA do energetickej nočnej mory, podobne ako v Európe. Politika amerického prezidenta Joea Bidena ohrozuje krajinu rovnakými problémami, aké zažíva Európa, píše New York Post .

Aj v Amerike bude zle?
Biden vedie USA do energetickej nočnej mory, podobne ako v Európe. Politika amerického prezidenta Joea Bidena ohrozuje krajinu rovnakými problémami, aké zažíva Európa, píše New York Post . Znižujú ťažbu Americký prezident prakticky prestal... Čítať ďalej
13 | 09 | 2022 | Milan Laca

08:25 Predseda vlády SR Eduard Heger predstaví nových ministrov - dnes

08:23 Ceny ropy v utorok ráno mierne klesli. Dôvodom sú obavy zo zníženia dopytu v Číne, ktorá je najväčším svetovým dovozcom ropy, rovnako ako i z ďalšieho zvyšovania úrokových sadzieb v USA a Európe. Tieto faktory prevážili nad strachom z nedostatku ponuky pred zimou, ktorý podporuje ceny čierneho zlata.

08:06 Doprava v Bratislave a okolí sa v utorok ráno mierne komplikuje, na cestách sa tvoria kolóny. Informuje o tom Zelená vlna RTVS. Vodiči sa asi 30 minút zdržia na Račianskej ulici v smere do centra. Kolóna sa tvorí aj na Prístavnom moste v smere do Petržalky, treba počítať s približne desaťminútovým zdržaním. Pre nehodu na diaľnici D2 pri Stupave smerom do Bratislavy je blokovaný ľavý jazdný pruh. Vodiči sa tam zdržia približne 15 minút.

08:02 Eduard Heger (OĽaNO), premiér Slovenska, reaguje na rozhodnutie Zuzany Čaputovej vyhlásiť referendum. Rozhodnutie prezidentky akceptuje a vyveštil, čo podľa neho urobí Robert Fico, predseda opozičnej strany SMER - SD.

Eduard Heger: Nenecháme sa rušiť pri práci...a "lebo" Fico!
Eduard Heger (OĽaNO), premiér Slovenska, reaguje na rozhodnutie Zuzany Čaputovej vyhlásiť referendum. Rozhodnutie prezidentky akceptuje a vyveštil, čo podľa neho urobí Robert Fico, predseda opozičnej strany SMER - SD. V pondelok, 12. septembra o... Čítať ďalej
13 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

08:00 Za prechovávanie nepatrného množstva marihuany nemá po novom hroziť väzenie. Týkalo by sa to ľudí, ktorí by nemali pri sebe viac ako gram marihuany, respektíve 100 miligramov účinnej látky. Zmenu navrhuje Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR v novele Trestného zákona.   

07:55 Obhajcovia občianskych slobôd vyjadrili v pondelok znepokojenie z reakcií britskej polície a z dodatočných právomocí, ktorými disponuje, čo sa týka zásahov voči osobám protestujúcim proti monarchii. Reagovali tak na viacero incidentov narúšajúcich priebeh smútočnej procesie na počesť zosnulej panovníčky Spojeného kráľovstva Alžbety II.

07:52 Vo viacerých okresoch v Trenčianskom, Prešovskom a Žilinskom kraji sa v utorok ráno očakáva výskyt hmiel. Meteorológovia v tejto súvislosti vydali výstrahu prvého stupňa. Tá platí do 8.35 h. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojej webovej stránke.

07:46 V pravoslávnej "cerkvi" v obci Osadné v okrese Snina sa naposledy slúžili bohoslužby v deň oslavy chrámového sviatku 5. júna, ďalšia bohoslužba sa v nej konala až o tri mesiace. Dôvodom bola rozsiahla rekonštrukcia interiéru tejto národnej kultúrnej pamiatky. Po obnove ju nedávno aj slávnostne posvätili. Informoval o tom duchovný správca pravoslávnej cirkvi v Osadnom Peter Soroka s tým, že obnovu realizovali so súhlasom a podľa vopred určeného postupu pamiatkového úradu v Prešove.

07:39 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) očakáva, že súčasná vlna koronavírusu na Ukrajine dosiahne svoj vrchol v októbri, keď zrejme najviac zaťaží tamojší zdravotnícky systém. Uviedol to v pondelok šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, píše agentúra Reuters.

07:19 Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR neplánuje meniť fungovanie zdravotníkov v táboroch. Po zmene volá Rada mládeže Slovenska (RmS), ktorá poukazuje na nedostatok zdravotníkov. Úrad pre TASR potvrdil, že s ňou komunikuje, nie je však podľa neho možné určiť, kedy ide len o takzvané banálne poranenia.

07:19 Komunálni poslanci z 18 mestských častí Moskvy a Petrohradu podpísali verejné vyhlásenie, v ktorom vyzývajú ruského prezidenta Vladimira Putina, aby odstúpil zo svojej funkcie. TASR informuje na základe pondelkovej správy denníka The Guardian.

Viacerí poslanci v Moskve a Petrohrade vyzvali na Putinovu rezignáciu
Komunálni poslanci z 18 mestských častí Moskvy a Petrohradu podpísali verejné vyhlásenie, v ktorom vyzývajú ruského prezidenta Vladimira Putina, aby odstúpil zo svojej funkcie. TASR informuje na základe pondelkovej správy denníka The... Čítať ďalej
13 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik