Aj v Amerike bude zle?
13 | 09 | 2022 I Milan Laca

Biden vedie USA do energetickej nočnej mory, podobne ako v Európe.

Politika amerického prezidenta Joea Bidena ohrozuje krajinu rovnakými problémami, aké zažíva Európa, píše New York Post .

Znižujú ťažbu

Americký prezident prakticky prestal prenajímať pozemky na ťažbu ropy a zemného plynu. Jeden z jeho prvých dekrétov v úrade zakázal uzatvárať nové zmluvy v tomto odvetví, upozornili autori. Plocha území, ktoré súčasná správa Bieleho domu poskytla investorom na ťažbu, je 35-krát menšia ako za vlády Richarda Nixona a 378-krát menšia ako za Ronalda Reagana. „Biden sa snaží splniť svoj predvolebný sľub – ukončiť používanie fosílnych palív, s cieľom spomaliť proces otepľovania klímy,“ pripomenuli autori.

Príkladom je Európa
New York Post zdôraznil, že podobné rozhodnutia v Európe už viedli k vážnej energetickej a hospodárskej kríze: EÚ zakázala výrobu plynu hydraulickým štiepením a začala zatvárať jadrové a uhoľné elektrárne, pričom nemala inú alternatívu. A teraz na to dopláca Európa. Od augusta 2019 do júla tohto roku ceny zemného plynu v regióne vzrástli o 1 500 percent. Teraz lídri EÚ prijímajú drastické opatrenia na odvrátenie katastrofy, ale únia už čelí ekonomickému chaosu. Akciové trhy padajú, euro je najnižšie za posledných 20 rokov a podniky sa hromadne zatvárajú.
 
Ceny dole! Rakúsko sa chystá na prvý obrovský protest proti inflácii
V letnom rozhovore pre televíznu stanicu ORF síce naznačil rakúsky kancelár, že treba očakávať „stratu prosperity“, no neočakával vlnu hnevu pred zimou. Presne to by teraz mohlo začať, píše rakúsky portál heute.at. Inflačná a cenová kríza v... Čítať ďalej
12 | 09 | 2022 | Diana Zaťková
Čo dosiahli?
„Situácia je dosť tragická. Odmietnutie fosílnych palív by globálne otepľovanie výrazne neovplyvnilo, aj keby Európania znížili svoju spotrebu,“ uvádza sa v novinách. Autori tvrdia, že zatiaľ čo emisie skleníkových plynov v Európe klesajú, v rozvojových krajinách sa len zvyšujú. Navyše, otepľovanie klímy nie je katastrofou, ktorá môže viesť ku koncu sveta. Napriek tomu Biden opakuje chyby Európanov, dodal New York Post.
Na dôvažok sankcie
Západné krajiny čelia rastúcim cenám energií a prudkému nárastu inflácie v dôsledku uvalenia sankcií proti Moskve a politiky vzdania sa ruského paliva. V dôsledku zdražovania pohonných látok, ale predovšetkým plynu, priemysel na Západe do značnej miery stratil svoje konkurenčné výhody, čo zasiahlo aj ďalšie odvetvia hospodárstva. Spojené štáty a európske krajiny čelia rekordnej inflácii za posledné desaťročia.
 
Nech žijú udavači!
Švajčiarom hrozí väzenie za príliš teplé domy v zime. Obyvateľom Švajčiarska, ktorí túto zimu porušia nariadenia vlády pre nedostatok plynu v krajine, hrozia pokuty a väzenie až na tri roky. Túto informáciu denníka Blick potvrdil tlačový... Čítať ďalej
11 | 09 | 2022 | Milan Laca
 
Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik