Prezidentka Čaputová: Referendum bude ale kedy?
12 | 09 | 2022 I Eka Balaskova

V pondelo, 12. septembra o 16:30 prezidentka SR Zuzana Čaputová občanom oznámila, že referendum vyhlási. Zatiaľ však nevie počet otázok. 

381960 platných podpisov

Prezidentka SR vyhlásila, že predpoklad na vyhlásenie referenda bol splnený. Nič jej teda nebráni vyhlásiť referendum.

Problémom je jedna otázka

K prvej otázke ("Súhlasíte s tým, že vláda SR má bezodkladne podať demisiu?")  sa však musí vyjadriť Ústavný súd. Skôr, ako začiatkom budúceho roka sa však referendum neuskutoční. Pochybností je niekoľko, hlavnou je, že referendom, ani iným spôsobom, ktorý nie je v Ústave nie je možné ukončiť funkčné obdobie orgánov verejnej moci, teda ani vlády.

"Skrátiť funkčné obdobie bude možné len vtedy, ak bude táto možnosť v Ústave," povedala prezidentka Čaputová. 

Slovenský hokej pod tlakom: Hráš v Rusku? Podporuješ teror na Ukrajine!
Politika do športu nepatrí, myslí si väčšina športových fanúšikov. Tých väčšinou zaujímajú výkony športovcov. Nie vlajka štátu, ktorý reprezentujú. Nemyslí si to však každý. Hriešnici Húska, Rybár, Čajkovský, Jaroš, Buček, Liška a Krištof - to sú... Čítať ďalej
12 | 09 | 2022 | Eka Balašková

Ona to hovorila

Prezidentka vo svojom prejave pripomenula, že hoci nemusela, hneď na začiatku upozorňovala na problematickosť prvej otázky. Organizátori napriek tomu otázky nezmenili. Pripomenula, že referendum automaticky neznamená predčasné voľby. Môže však znamenať zmenu vlády.

Ak referendum, tak v budúcom roku

Keďže petícia bola podaná neskoro, nebude možné referendum spojiť s komunálnymi voľbami, pretože nutné úkony trvajú minimálne 120 dní od doručenia podpisov. Ak bude mať referendum len jednu otázku, skôr, ako začiatkom budúceho roka sa neuskutoční.

Autori petície sú diletanti

"Viem, že môžete byť na vládu veľmi nahnevaní a v mnohom s vami súhlasím. Nech je váš hnev akýkoľvek, nemôže nás viesť k tomu, aby sme konali mimo nášho základného zákona - Ústavy," obhajuje sa prezidentka s tým, že ak vypíše referendum len s jednou otázkou, bude to diletantizmus autorov petície. 

Becík: Prečo končí obilie pre Afriku v slovenských mlynoch?
Informácie o hladomore v Afrike nie sú ľahostajné nikomu z nás. Branislav Becík, starosta Dvorov nad Žitavou, sa v auguste preto potešil, že lode s ukrajinskou pšenicou práve pre Afriku mohli vyplávať. Jeho radosť však netrvala dlho. Presmerované... Čítať ďalej
12 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Vždy sa zaujíma o názory občanov

screenshot z diskusie pod nejedným príspevkom na FB nástenke prezidentky

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik