Pod hlavičkou „boja proti terorizmu“ USA vyvážajú nestabilitu a drancujú cudzie zdroje už 21 rokov
12 | 09 | 2022 I Diana Zaťková
V nedeľu sme si pripomenuli 21. výročie útokov z 11. septembra. Uprostred smútku za obeťami je zrejmé, že veľkú časť sveta za posledné dve desaťročia zasiahli odvetné vojny americkej vlády proti terorizmu. No globálna situácia sa stala len komplikovanejšou a chaotickejšou, píše reportér Lu Xue v svojom komentári pre Global Times. 
Ako zásterka - boj proti terorizmu

Za posledných 21 rokov USA viedli  v zámorí pod vlajkou „boja proti terorizmu“ mnohé vojny a spôsobili obrovské utrpenie ľuďom z iných krajín. USA však nielenže nedokázali exportovať svoj „demokratický systém“ do krajín Blízkeho východu alebo vykoreniť terorizmus, ale doma začali čeliť rastúcemu extrémizmu v politickej a sociálnej oblasti. Je to ironické vzhľadom na tendenciu USA bezhlavo sa zapájať do vojenskej agresie a presadzovať hegemóniu.

Útoky z 11. septembra zhodili masku americkej takzvanej „globálnej protiteroristickej vojny“. V mene toho, aby sa stal bezpečnejším, Washington spálil územia iných krajín ako Irak a Afganistan.

Prostredníctvom „boja proti terorizmu“ v zámorí vláda USA tiež energicky presadzovala demokraciu amerického typu, čo v týchto krajinách spôsobilo len väčšie nepokoje a krízu ľudských práv.
 
Na druhej strane, kamkoľvek ide americká armáda, hľadá príležitosti na získanie materiálnych výhod, ako je kontrola miestnych zdrojov. USA nedávno zintenzívnili úsilie o krádež ropy zo Sýrie a v priebehu rokov Washington zvrhol v regióne niekoľko vlád, ktoré sa bránili jeho hegemónii.
 
Európa čelí „vlne nespokojnosti“ a USA zatiaľ profitujú z energetickej krízy
Európska únia sa kolektívne zaviazala k dlhému zástupnému konfliktu proti Rusku na Ukrajine napriek tomu, že je kriticky energeticky závislá od dovozu ropy a plynu z Ruska. Ak by ste však počúvali slová európskych najvyšších byrokratov, ako je... Čítať ďalej
07 | 09 | 2022 | Diana Zaťková
Destabilizácia sveta

Vojna USA proti terorizmu bola úplným zlyhaním – nedokázala zabezpečiť, aby sa americký ľud cítil bezpečnejšie. Spoločný spravodajský bulletin USA varoval, že zahraničné militantné skupiny by mohli využiť 21. výročie 11. septembra, rok po stiahnutí americkej armády z Afganistanu, na inšpiráciu domácich násilných extrémistov, uvádza Newsweek.

Správa zverejnená v roku 2021 odhalila, že 20 rokov vojen po 11. septembri stálo USA odhadom 8 biliónov dolárov. Namiesto vynaloženia sumy na zlepšenie infraštruktúry a živobytia ľudí, riešenia domácich problémov a dosiahnutia sociálnej solidarity sa také veľké sumy peňazí použili na destabilizáciu sveta. To narušilo dôveru mnohých Američanov voči ich krajine a prispelo to k sociálnemu rozdeleniu a politickej polarizácii v USA v posledných rokoch.

V tomto kontexte sa do popredia dostali otázky ako etnické konflikty a násilie so zbraňami. Čo je horšie, postupne získali vplyv niektoré domáce extrémistické sily. Zoberme si útoky na Kapitol 6. januára 2021: extrémne straníctvo rozbíja USA a poškodzuje americké obyvateľstvo.

Západ závislý od vojny musí prestať snívať o globálnej nadvláde silou
Zatiaľ čo rozvojové krajiny sú už dlho slobodné, niektoré západné krajiny stále snívajú o obnovení „zlatého veku“ imperializmu a kolonializmu, v ktorom môžu dosiahnuť globálnu nadvládu silou, píše Global Times. Je Európa závislá na vojne? Bývalý... Čítať ďalej
07 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Snaha o udržanie hegemónie

Keď USA spustili takzvanú vojnu proti terorizmu na Blízkom východe, zapojili sa aj do strategickej geopolitickej súťaže s ostatnými mocnosťami v regióne. Vojna USA proti terorizmu v skutočnosti nie je zameraná na boj proti terorizmu, ale na udržanie hegemónie USA na Blízkom východe a vo zvyšku sveta. 

Namiesto toho, aby sa zamysleli nad hlavnou príčinou teroristických útokov, v ktorých zohralo hlavnú úlohu úsilie USA o hegemóniu, americkí politici zintenzívnili svoje hegemonické praktiky, čo malo za následok negatívne nálady v celosvetovom meradle voči USA, najmä na Strednom Východe.

Zelenskyj: Odstávka plynu v zime bude najrozhodujúcejším obdobím v histórii EÚ
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že vydržať 90 dní energetickej patovej situácie s Ruskom počas tohtoročnej zimy sa ukáže byť „dôležitejšie“ než čokoľvek, čomu Európska únia čelila v celej svojej histórii. Zároveň trvá na tom, že... Čítať ďalej
11 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Drancovanie zdrojov po celom svete

Krádež ropy zo Sýrie zo strany USA slúži ako ďalší príklad toho, ako sa USA uchyľujú k akýmkoľvek prostriedkom, ktoré by im pomohli pri operáciách na Blízkom východe. V skutočnosti je drancovanie energie iných krajín skutočným cieľom USA. Krádež ropy zo Sýrie zo strany USA jasne odhalila skutočný účel zahraničnej vojenskej intervencie USA – v záujme ekonomického zisku. 

USA sa prezentujú ako akási „svetová polícia“ a sú zdrojom veľkej časti svetového nepokoja a utrpenia. Kvôli angažovanosti USA v rôznych častiach sveta sa v rôznych regiónoch vyskytli humanitárne katastrofy a mnohí utečenci stále hľadajú domov. 

Možno konštatovať, že americké politické elity sa nezaujímajú o blaho amerického ľudu ani ľudí iných krajín a rozhodne nemajú záujem o presadzovanie skutočnej demokracie na odstránenie koreňa terorizmu. To, na čom im skutočne záleží, je drancovanie zdrojov po celom svete pod akýmkoľvek názvom, ktorý si zvolia, či už je to „demokracia“, „sloboda“ alebo „boj proti terorizmu“. 

Európa čelí totálnemu finančnému kolapsu! Máte maximálne pár mesiacov na TOTO, varujú odborníci
Odborníci a analytici naliehavo bijú na poplach - Západná Európa čelí totálnemu finančnému kolapsu! V svojom komentári pre Natural News na to upozorňuje glosátor a blogger Mike Adams. "Západná Európa čelí „totálnemu kolapsu“ v dôsledku... Čítať ďalej
11 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik