Klub-500: Kto bude ďalšou obeťou v priemysle?
12 | 09 | 2022 I Diana Zaťková

Mali by ste zabudnúť na daň z ruskej ropy! Svorne to tvrdia priemyselníci združení v Klube 500.  Ad hoc zdaňovanie podľa nich narúša ich podnikanie, ničí ho nepredvídateľnosťou. Varujú, že tým zdražejú pohonné hmoty a Slovensko bude patriť s konečnými cenami palív k drahším krajinám v Európe. 

Zdaňovať chcú, ale kompenzácie nikde

Podnikatelia v priemysle už majú dosť. Pýtajú sa, kto bude ďalšou prípadnou obeťou politických rozhodnutí? Poslanci NR SR budú totiž na septembrovej schôdzi parlamentu riešiť zdaňovanie ruskej ropy. V NR SR sa ocitli dva návrhy: vládny, ktorý počíta so zdanením 30% a poslanecký návrh so 100% sadzbou, píše Plus7Dní.

„Ak poslanci prijmú predložený návrh, spôsobí to ďalší rast nákladov a cien palív pre firmy a občanov na Slovensku, čo už pri súčasnom enormnom zaťažení vysokými cenami plynu a elektriny spôsobuje zásadné zhoršenie konkurencieschopnosti Slovenska. Je pritom zarážajúce, že Slovensko ako jedna z mála členských krajín Európskej únie doposiaľ neprijala žiadne kompenzačné schémy na rastúce ceny energií pre podnikateľov. Slovensko si týmto opatrením neponechá jednu z mála výhod vo forme nižších cien palív,“ uviedol výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor.

Uhrík zalamuje rukami: Že sa premiér Heger nehanbí!
Že sa premiér Heger nehanbí...Ráno ide do kostola, a na obed už predstavuje nového ministra zahraničia - veľvyslanca, ktorý vešal na slovenskej ambasáde dúhovú vlajku, skonštatoval na sociálnej sieti europoslanec Milan Uhrík. Minister financií a... Čítať ďalej
12 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Zdaňovanie úspešných?

Sotákovci tiež poukazujú na samotné kalkulácie návrhu, ktorý vznikol za inej situácie, ktorá sa na medzinárodnom trhu ovplyvnenom sankčnými tendenciami za posledné obdobie radikálne zmenila a rozdiel medzi kótovanými cenami ropy Brent a Ural sa z pôvodných 30 až 35 USD na barel znížil na aktuálnych 15 až 20 USD za barel. Preto projektované príjmy zo zdanenia daného rozdielu, ktoré obsahuje vládny návrh už nie sú aktuálne.

Podnikateľov zároveň znepokojuje, že štát sleduje, ktorým firmám sa darí a má snahu ich dodatočne zdaňovať, hoci v stratovom období im ´pomocnú ruku´ vo forme kompenzácií nepodal.

Becík: Prečo končí obilie pre Afriku v slovenských mlynoch?
Informácie o hladomore v Afrike nie sú ľahostajné nikomu z nás. Branislav Becík, starosta Dvorov nad Žitavou, sa v auguste preto potešil, že lode s ukrajinskou pšenicou práve pre Afriku mohli vyplávať. Jeho radosť však netrvala dlho. Presmerované... Čítať ďalej
12 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik