Kedy si tento rok zakúrime? Odborníci už hlásia prvé predpovede na zimu
12 | 09 | 2022 I Diana Zaťková

Aká bude zima? A kedy začneme kúriť? To sú najčastejšie otázky Slovákov hneď po cenách energií, potravín a benzínu. Prvé predpovede na tohtoročnú zimu sú už na svete.

Mnohým robí zima vrásky na čele. Z každej strany počúvame, že musíme šetriť. Obyvateľom Švajčiarska, ktorí túto zimu porušia nariadenia vlády a teplota vzduchu v domoch bude nad 19 stupňov, hrozia dokonca pokuty a väzenie až na tri roky. 

Aká bude teda tohtoročná zima? Minulý rok sa radiátory zapínali ako prvé v severnejších mestách. V Žiline 17. septembra. V Košiciach o pár dní neskôr. A v Bratislave 22. septembra, informoval portál tvnoviny.sk.

V bytoch sa začne kúriť v momente, keď teplota vonku klesne dva dni po sebe pod 13 stupňov. 

Nech žijú udavači!
Švajčiarom hrozí väzenie za príliš teplé domy v zime. Obyvateľom Švajčiarska, ktorí túto zimu porušia nariadenia vlády pre nedostatok plynu v krajine, hrozia pokuty a väzenie až na tri roky. Túto informáciu denníka Blick potvrdil tlačový... Čítať ďalej
11 | 09 | 2022 | Milan Laca

Udrie v novembri

Zahraniční meteorológovia sú v predpovediach odvážny. Podľa nich zima udrie v novembri a bude studenšia ako tie minulé. Usudzujú tak podľa fenoménu La Niňa. Tento oceánsky jav prináša chlad na severnú pologuľu. No podľa slovenských odborníkov na našu zimu vplývať nebude.

„Skôr je pravdepodobné, že sa u nás vyskytne zima, ktorá bude takým mixom prevažne nadnormálne teplých období a v nich môžu byť vklinené kratšie obdobia s mrazmi, ktoré môžu byť miestami silnejšie,“ myslí si klimatológ Pavol Faško.

Terajšie zatiaľ len odhady sú také, že nás čaká podobná zima ako vlani.

„Možno bude treba v niektorých obdobiach tejto zimy počítať s väčšou spotrebou, ale zas naopak sa budú vyskytovať obdobia, kedy spotreba nebude taká veľká. Lebo môže byť nadnormálne teplo,“ dodáva klimatológ.

Ako ušetriť: Rady odborníka sú fajn. Ale čo ak ich aplikujete už roky?
Exminister hospodárstva Richard Sulík (SaS) podľa všetkého vymyslel "pascu na chudobných". V posledných dňoch vo funkcii oznámil, že tí, čo ušetria 15 percent spotreby, zvýšenie cien takmer nepocítia. Aj rád už ponúkol neúrekom, akurát takých,... Čítať ďalej
11 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik