Hlas vyčíta Čaputovej: Prezidentka pokračuje vo svojej nedobrej tradícii
12 | 09 | 2022 I Diana Zaťková

Najrýchlejšou cestou k voľbám je zmena ústavy v parlamente. Skonštatovali to predstavitelia opozičnej strany Hlas-SD v reakcii na posledné vyhlásenie prezidentky Čaputovej.

Otázka ide na Ústavný súd SR

Čaputová občanom v pondelok popoludní oznámila, že referendum vyhlási. Zatiaľ však nevie počet otázok. Vyhlásila, že predpoklad na vyhlásenie referenda bol splnený. Nič jej teda nebráni vyhlásiť referendum.

K prvej otázke ("Súhlasíte s tým, že vláda SR má bezodkladne podať demisiu?")  sa však musí vyjadriť Ústavný súd. Skôr, ako začiatkom budúceho roka sa však referendum neuskutoční. Pochybností je niekoľko, hlavnou je, že referendom, ani iným spôsobom, ktorý nie je v Ústave nie je možné ukončiť funkčné obdobie orgánov verejnej moci, teda ani vlády.

"Skrátiť funkčné obdobie bude možné len vtedy, ak bude táto možnosť v Ústave," povedala Čaputová.

Prezidentka Čaputová: Referendum bude ale kedy?
V pondelo, 12. septembra o 16:30 prezidentka SR Zuzana Čaputová občanom oznámila, že referendum vyhlási. Zatiaľ však nevie počet otázok. 381960 platných podpisov Prezidentka SR vyhlásila, že predpoklad na vyhlásenie referenda bol splnený. Nič... Čítať ďalej
12 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Reakcia Hlasu

"Pani prezidentka pokračuje vo svojej nedobrej tradícii, kedy sa obracia na Ústavný súd s uplatnením základného demokratického práva občanov v referende, zatiaľ čo iné kľúčové národnoštátne záujmy s Ústavným súdom nerieši," napísali členovia Hlasu vo svojom vyhlásení.

"Potvrdzuje sa postoj HLASu, že najrýchlejšou cestou k predčasným parlamentným voľbám je čo najrýchlejšia zmena ústavy, ktorá ich umožní či už prostredníctvom referenda, alebo rozhodnutím parlamentu.

Ak parlament zmenu ústavy schváli z vlastnej vôle, bude toto rozhodnutie možno rýchlejšie ako konanie referenda. Preto HLAS opäť vyzýva parlamentné strany, aby zmenu ústavy schválili už na najbližšej parlamentnej schôdzi.

Po schválení zmeny ústavy je nevyhnutná široká politická dohoda parlamentných strán na termíne volieb. Slovensko čím skôr potrebuje novú zodpovednú vládu, ktorá vyvedie krajinu z krízy so silným mandátom od ľudí," znelo celé stanovisko.

R. Fico: Prezidentka zmarením druhého referenda dala opäť prednosť Matovičovi pred Slovenskom!
Prezidentka Z. Čaputová môže hľadať akékoľvek slová, môže hľadať právnické kľučky a vyhovárať sa ako malé dieťa, pravdu neprekryje. Prezidentka mohla vyhlásiť referendum vedúce k predčasným voľbám 29. októbra, v deň kedy sú komunálne a regionálne... Čítať ďalej
12 | 09 | 2022 | Ivan Mihale