Aktuálne dianie na Slovensku spôsobuje nárast ľudí s duševnými problémami
12 | 09 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Systém starostlivosti o duševné zdravie na Slovensku treba zefektívniť. Uviedla to hlavná odborníčka rezortu zdravotníctva pre odbor psychiatria Ľubomíra Izáková s tým, že to podčiarkuje aj aktuálne dianie.

"Môžeme očakávať, že ľudí s duševnými problémami bude stále pribúdať, no my bojujeme s nedostatkom kapacít, financií i so stále prítomnou spoločenskou stigmou, pre ktorú sa množstvo ľudí stále bojí vyhľadať pomoc," skonštatovala na tlačovej konferencii k štúdii Depression Scorecard.

Izáková pozitívne vníma, že štúdia predstavila odporúčania, ako starostlivosť zlepšiť. "Vieme, čo treba spraviť, aby bola potrebná starostlivosť pre všetkých dostupnejšia a kvalitnejšia. Potrebujeme len dostatočnú podporu," doplnila.

Pacientske organizácie napríklad volajú po väčšej spolupráci s pacientami. Systém musí podľa riaditeľa Ligy za duševné zdravie Andreja Vršanského zohľadniť odporúčania ľudí so zažitou skúsenosťou. "Sú schopní poskytovať široké spektrum činností, a tým zvýšiť celkovú kapacitu systému, ktorý trpí nedostatkom odborníkov," vysvetlil.

Pre rezort zdravotníctva je téma duševného zdravia podľa jeho štátneho tajomníka Róberta Babeľu jednou z hlavných priorít. "Do budúcna je preto veľmi dôležité pokračovať v úzkej spolupráci s odborníkmi, ktorí prichádzajú s inováciami a vylepšeniami, no veľkou a pretrvávajúcou výzvou zostáva zlepšovanie dostupnosti a práce s dátami," zdôraznil.

Štúdiu Depression Scorecard vytvorili v desiatich krajinách strednej, východnej Európy a Pobaltia. Výstupom výskumu na Slovensku je 13 konkrétnych odporúčaní na zlepšenie komplexnej starostlivosti o pacientov s depresiou, ako napríklad rozvoj komunitnej starostlivosti, aj lepšie využitie dát.

Prezidentka Čaputová: Referendum bude ale kedy?
V pondelo, 12. septembra o 16:30 prezidentka SR Zuzana Čaputová občanom oznámila, že referendum vyhlási. Zatiaľ však nevie počet otázok. 381960 platných podpisov Prezidentka SR vyhlásila, že predpoklad na vyhlásenie referenda bol splnený. Nič... Čítať ďalej
12 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik