Zelenskyj: Odstávka plynu v zime bude najrozhodujúcejším obdobím v histórii EÚ
11 | 09 | 2022 I Diana Zaťková

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že vydržať 90 dní energetickej patovej situácie s Ruskom počas tohtoročnej zimy sa ukáže byť „dôležitejšie“ než čokoľvek, čomu Európska únia čelila v celej svojej histórii. Zároveň trvá na tom, že EÚ by mala začať rozhovory o členstve s Kyjevom na jar, informuje Politico.

„Je pred nami 90 dní, ktoré budú dôležitejšie ako 30 rokov nezávislosti Ukrajiny; 90 dní, ktoré budú dôležitejšie ako všetky roky existencie Európskej únie. Zima určí našu budúcnosť a riziká,“ povedal v prejave na stretnutí o európskej stratégii v Jalte v sobotu neskoro večer.

Nemôžeme si dovoliť prestať

Zelenskyj predpovedal, že Rusko úplne preruší dodávky plynu, ale povedal Európanom, aby neprepadli ruskej „ilúzii“, že môžu urobiť kompromis vo svojich hodnotách, aby si zabezpečili lacnejšiu energiu.

S odvolaním sa na neočakávane rýchly postup Ukrajiny okolo Charkova sľúbil, že bude bojovať o víťazstvo a neuzavrie kompromisnú dohodu s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, hoci obvinil niektorých neidentifikovaných svetových lídrov, že mu povedali, aby urobil presne to.

"Nemôžeme si dovoliť zastaviť. Toto je môj hlavný odkaz pre každého, kto o niečom premýšľa," povedal. "Dokonca aj pre niektorých lídrov, ktorí nás niekam tlačia do nevhodného objatia. Nie, nemôžeme si dovoliť prestať."

Postup Ukrajincov na východe krajiny sprevádza rozsiahla kampaň teroru
Dňa 10. septembra pokračovali kyjevské sily vo veľkom útoku na ruské pozície na východnej Ukrajine, píše portál southfront.org. Najintenzívnejšie boje prebiehajú v sektore Izum a Liman (južne od Charkovskej oblasti a severne od Donbasu) po ústupe... Čítať ďalej
11 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Západ musí Ukrajine naďalej dodávať zbrane a financie

Zelenskyj označil súboj s Putinom za definujúci konflikt na ochranu „slobody a základných hodnôt pre každého človeka na svete“, povedal, že Západ musí Ukrajine naďalej dodávať zbrane a financie. Špeciálne vyzval na systémy protivzdušnej obrany a predpovedal ruský raketový útok na kľúčové priemyselné a energetické závody túto zimu.  

Vyzval tiež na zabavenie ruského majetku v zahraničí, vyhostenie ruských propagandistov z demokratických krajín a „maximálny“ zákaz víz pre ruských návštevníkov, ktorí by mohli šíriť propagandu.

Po prežití zimy však Zelenskyj dáva najavo, že pre niekoľko popredných západoeurópskych krajín, ktoré sa vysmievajú ukrajinskému právu na miesto pri stole EÚ, dokáže poriadne zabolieť.

Pre Zelenského bol morálny argument nevyvrátiteľný. „Dokončenie zjednotenia Európy je nemožné bez Ukrajiny,“ povedal.  

V poľsko-nemeckých vzťahoch prihára
Poľský premiér Morawiecki kritizoval Nemecko za nerozhodnosť v ukrajinskom konflikte. Nemecko preukázalo prílišnú nerozhodnosť v rusko-ukrajinskom konflikte, povedal poľský premiér Mateusz Morawiecki v rozhovore pre magazín Def... Čítať ďalej
11 | 09 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik