Ako ušetriť: Rady odborníka sú fajn. Ale čo ak ich aplikujete už roky?
11 | 09 | 2022 I Eka Balaskova

Exminister hospodárstva Richard Sulík (SaS) podľa všetkého vymyslel "pascu na chudobných". V posledných dňoch vo funkcii oznámil, že tí, čo ušetria 15 percent spotreby, zvýšenie cien takmer nepocítia. Aj rád už ponúkol neúrekom, akurát takých, ktoré mnohí ľudia využívajú už roky.

Roztrhlo sa vrece s radami

Aj na základe tohto Sulíkovho "prísľubu" internet zavalilo množstvo rád, ako ušetriť na elektrine tých "magických" 15 percent spotreby. Svoje tipy denníku Pravda poskytol aj vedúci oddelenia poradenstva Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry Michalom Ilovičom. 

Poznajte svoju spotrebu

„Keď sa bavíme s ľuďmi, ktorí nás kontaktujú, často nemajú prehľad o tom, kde majú najväčšiu spotrebu a koľko spotrebúvajú za deň, týždeň či za mesiac. Nemajú jednoducho prehľad, kto je tým žrútom energie, ktorý spotrebuje najviac,“ hovorí Ilovič. Mali by sme preto mať prehľad o vlastnej spotrebe a na jeho základe identifikovať to, kde sa najviac oplatí šetriť.

Roman Michelko: Nominácie na ministrov sú úplný bizár
Michelko sa v tradičnej týždňovej glose venuje dvom témam - jednak faktom, ktoré vyplývajú z rozhovoru s Jánom Kaľavským a nomináciám na ministerské posty po odídenej SaS. Nie jeden mŕtvy a na Slovensku ticho „Nezačali na Slovensku zomierať... Čítať ďalej
11 | 09 | 2022 | Eka Balašková

Eco-mód

Ilovič má všeobecnú radu - neprevádzkovať spotrebiče s neprimeranou spotrebou, čo sú 15-20 ročné chladničky. Otázkou je, ktorá domácnosť napríklad dvoch sedemdesiatnikov-osemdesiatnikov bude investovať do novej chladničky alebo práčky. Tá síce je úspornejšia, no pri ich príjmoch mnohokrát nedostupná.

„Taktiež je vhodné práčku púšťať až vtedy, keď je plná,“ nadväzuje na tému práčok a úspornosti. 

„Dôležité je tiež odstraňovať námrazu zo starších mrazničiek, ktoré sa nevedia odmraziť samé. Zamrznutá mraznička ide v podstate nepretržite. Taktiež nie je dobrý nápad si chladničku umiestniť vedľa sporáka, pretože trpí,“ vyjadril sa Ilovič, ktorý tiež radí neotvárať chladničku každú chvíľu.

Využívajme denné svetlo

To je, čo sa týka osvetlenia, zadarmo a preto by sme ho mali využívať čo najviac. Ilovič radí umiestniť stoly do blízkosti okien a celé to "podporiť" svetlými farbami v interiéri. 

Peter Pčolinský pozná vinníka krízy
Podpredseda koaličného hnutia Sme rodina v rozhovore označil vinníka koaličnej krízy, ale prezradil aj, že volebné prieskumy pre neho nie sú dôveryhodné. Navyše nie je isté, či sa Sme rodina do parlamentu vôbec dostane. Prízvukuje... Čítať ďalej
10 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Využívajme tiež pokrievku - tá zabezpečí, že spotrebujeme štvrtinu energie na dosiahnutie tej istej teploty, ktorú by sme spotrebovali bez pokrievky.

Ilovič tiež radí pred zimnou sezónou skontrolovať a odvzdušniť radiátory, čo tiež prinesie nemalú úsporu, utesniť okná a dvere a v prípade prízemných bytov skontrolovať, či sú okná na pivnici dobre uzavreté. 

Sprcha namiesto kúpeľa

Zastavenie vody počas mydlenia, či šampónovania sa. Výmena žiaroviek za úsporné a s menším výkonom... toto všetko už mnohé domácnosti praktizujú roky. Otázkou preto ostáva, kde môžu ušetriť títo ľudia. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik