Nový minister zahraničia Káčer: "Komunizmus bola odporná diktatúra"
12 | 09 | 2022 I Alica Kočišová

Novým šéfom diplomacie bude Rastislav Káčer. Jeho vymenovanie do funkcie ministra zahraničných vecí navrhol prezidentke Zuzane Čaputovej premiér Eduard Heger. Kto Rastislav Káčer je?

S rôznymi prestávkami pôsobí už dlhé roky v diplomatickej službe a v súčasnosti je veľvyslancom v susednom Česku. Denník Pravda zozbieral dostupné informácie, z názorov a postojov, ktoré Rastislav Káčer pravidelne na sociálnej sieti zverejňuje, a priniesol ich na svojej stránke.

Postoje k historickým udalostiam

Káčer sa s obľubou vyjadruje k najdôležitejším historickým udalostiam. „Hanebná farská republika, ktorá kolaborujúc s fašizmom pod heslom Za Boha a za národ vyvraždila desaťtisíce svojich občanov. Väčšinu kvôli ich inakosti, niektorých kvôli tomu, že sa postavili totalite. A mnohých pre to, lebo sa zachovali ako skutoční kresťania a skrývali a chránili prenasledovaných. Štát vedený katolíckym kňazom, vraždil pre inakosť a vraždil pre lásku a zľutovanie sa nad svojimi blížnymi. Aké ohavné," vyjadril svoj postoj aj k temnejším udalostiam a k samotnej existencii vojnového slovenského štátu.

Svoj odsudzujúci postoj vyjadril aj k ďalšiemu totalitnému režimu: „Komunizmus bola odporná diktatúra. Zničila našu krajinu, spôsobila jej obrovské sociálne, technické a intelektuálne zaostávanie. V justičných vraždách, deportáciách do gulagov, nútených prácach a politických väzbách sme si zničili elity štátu. Všetko sa dialo pod dohľadom sovietskych poradcov a siete ich spravodajských spolupracovníkov a kolaborantov. Posledných 20 rokov si poistili aj okupačnými silami. Až ich odchod otvoril dvere k slobode a nezávislosti." 

Zničia Rusi a Číňania americké letectvo?
Rusko a Čína sa môžu „strašným spôsobom“ zapojiť do zničenia amerických lietadiel. Ruské a čínske bojové systémy A2AD, navrhnuté tak, aby odvrátili útok, vystrašili Pentagon. Čína aj Rusko sú vyzbrojené raketami vzduch-vzduch, ktoré si dokážu... Čítať ďalej
11 | 09 | 2022 | Milan Laca

Dúha ako symbol tolerancie a akceptácie inakosti

Svoj postoj dáva jasne najavo aj vo veci neheterosexuálov: „Iná farba pleti a priznaná homosexuálna orientácia dokážu robiť peklo v živote. Vyspelosť spoločnosti sa okrem iného hodnotí aj akceptáciou a rešpektom inakosti. Garantovanie rovnakých občianskych práv a služieb štátu občanovi by malo byť minimum. Podpora tých, ktorých ich inakosť nejako hendikepuje by mala byť samozrejmosť. Dôležitá je celková atmosféra spoločnosti. Keď netoleranciu a nenávisť k inakosti živia ľudia, čo by mali byť vzorom cností a ťahať spoločnosť k vyšším štandardom humanity – je to odporné a nízke. Pre mňa dúhová vlajka nie je symbol propagovania inej sexuálnej orientácie. Však je to nezmysel ako hrom. Kto je hetero, bude hetero, aj keby mu obývačku oblepili dúhou. Je to pre mňa symbol tolerancie a akceptácie inakosti." 

Ján Richter: Chaos pokračuje
Ján Richter, opozičný poslanec NR SR za stranu Smer-SD dnes uverejnil prípsevok na sociálnej sieti k téme príspevku pre rodičov prvákov pri nástupe do školy. Kritizuje stranu Sme rodina, ktorú obviňuje z populizmu, bez reálneho záujmu pomôcť... Čítať ďalej
11 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

Ponaučenie z minulosti

V ďalších príspevkoch prízvukuje, aké je ponaučenie z minulosti dôležité, keď prirovnal objatie slovanského brata ku objímaniu sa s ľadovým medveďom, ktoré nás už niekoľkokrát takmer udusilo. Poukazuje tým na morálne a materiálne spustošenie, ktoré nám tu po desaťročia zostalo po roku 1948 a po Brežnevovej invázii do Československa v roku 1968 a s ktorým sa nevieme podľa jeho slov plne vysporiadať ešte ani dnes.

Svoj názor vyjadril aj o ľuďoch, ktorí považujú NATO za ohrozenie bezpečnosti Slovenska: „Je to ako nejaký zvláštny vírus Zika z východu. Explózia mozgožrúta červeného, ktorý u nás úspešne mutuje na poddruh mozgožrút hnedý, je katastrofálna. Dnes tu máme novú armádu slovanských trolov, vlastne bratov. Presviedčajú nás, že klamstvo je alternatívna nezávislá informácia, že tuposť, tliachanie a hrubosť sú prejav odvahy a odmietanie politickej korektnosti. Hovoria nám že EÚ, NATO a USA sú chorobou sveta."

Kam smerujeme

Káčer považuje euroatlantickú integráciu Slovenska za kľúčovú pre normálny vývoj štátu a zamyslel sa nad našou trajektóriou, ktorá by bola podľa neho o dosť iná, ak by sme ešte v našich súčasných hraniciach vôbec existovali. "V lepšom ako Bosna, v horšom ako Luhansk. Nielen s ohľadom na vojenský útok Ruska na Ukrajinu – lebo tento príbeh má ešte ďaleko od konca – som veľmi rád, že sa nám to podarilo" - tvrdí. 

V inom príspevku sa zdôveril, že mu chýba vidiecky život, no počas vidieckeho života mu chýbal ten diplomatický. V Štiavnických vrchoch rád navštevuje svoju chalupu, kde nachádza relax aj počas potulkov okolitou malebnou prírodou. Z jeho príspevkov sa dozvedáme aj to, že vo svojej kariére už po extrémnych postupoch netúži, avšak ešte by si rád užil čas v úlohe "šťastného muža v domácnosti."

Juraj Draxler: Nepriatelia Ukrajiny, ktorých treba zlikvidovať
Z posledného prípsevku Juraja Draxlera na sociálnej sieti mrazí. Politológ prináša informácie o zozname "nepriateľov Ukrajiny", ktorých treba zlikvidovať. Figurovala na ňom aj prednedávnom "zlikvidovaná" Daria Duginová. Autor príspevku uvádza, že... Čítať ďalej
11 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik