Nech žijú udavači!
11 | 09 | 2022 I Milan Laca

Švajčiarom hrozí  väzenie za príliš teplé domy v zime.

Obyvateľom Švajčiarska, ktorí túto zimu porušia  nariadenia vlády pre nedostatok plynu v krajine, hrozia pokuty a väzenie až na tri roky. Túto informáciu denníka  Blick potvrdil tlačový tajomník ministerstva hospodárstva Markus Spurndli.
 
Bojte sa

Trest čaká tých obyvateľov, v ktorých domoch bude v prípade úmyselného porušenia, teplota vzduchu nad 19 stupňov. „Porušenia zákona o zásobovaní sú vždy priestupky, alebo dokonca zločiny a mali by byť štandardne stíhané,“ vysvetlil Spurndli.

Šetríme

V záujme šetrenia elektrickej energie v krajine zakázali používanie infražiaričov. Sauny a bazény by mali zostať studené. Po páchateľoch sa chystajú selektívne pátrať. Úrady však sľúbili, že nebudú organizovať „široký lov na energetických hriešnikov“.

Zelenskyj: Odstávka plynu v zime bude najrozhodujúcejším obdobím v histórii EÚ
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že vydržať 90 dní energetickej patovej situácie s Ruskom počas tohtoročnej zimy sa ukáže byť „dôležitejšie“ než čokoľvek, čomu Európska únia čelila v celej svojej histórii. Zároveň trvá na tom, že... Čítať ďalej
11 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Udávajte, dostanete odmenu

Obyvateľov Švajčiarska vyzvali, aby sa sťažovali na susedov, u ktorých teplota v dome presiahne viac ako 19 stupňov Celzia. Zodpovedajúce oznámenie verejnej služby rozšírili na sociálnych sieťach. Za anonymné správy zaplatí „Švajčiarska občianska spoločnosť“ občanom 200 frankov. „Je u vášho suseda teplejšie ako 19 stupňov? Prosím, informujte nás. Anonymne. Odmena 200 frankov,“ píše sa v oznámení organizácie. Nemalo by však dochádzať k plošnému lovu energetických hriešnikov. „Nie sme policajný štát,“ vyhlásil minister hospodárstva  Guy Parmelin. "Polícia nechodí ku každému - ale môžu byť náhodné kontroly," povedal Parmelin.

Galskí kohúti nezaostávajú

Mnohí obyvatelia Francúzska, ktorí čelia rastúcim cenám plynu a elektriny, sa v nadchádzajúcej zime rozhodli vykurovať svoje domy drevom. Podniky na výrobu palivového dreva fungujú na plný výkon. Objednávky sa nezastavujú a predaj kachlí na drevo vzrástol v priebehu roka jeden a pol násobne. Zvýšené požiadavky zákazníkov sú spojené s obavami z možného nedostatku, ako aj s túžbou neplatiť viac v blížiacej sa zime.

Scholz zavádza, že Nemecko je pripravené na zastavenie ruského plynu, odborníci sa mu smejú
Nemecko a Európa sú pripravení na to, ako čeliť výpadkom v prípade, ak Rusko úplne zastaví dodávky plynu, uviedol nemecký kancelár Olaf Scholz. Nemecké združenie miest a obcí (DStGB), rovnako ako inštitút pre výskum ekonomiky DIW to spochybnili.... Čítať ďalej
11 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik