Gréci sú opatrní
12 | 09 | 2022 I Milan Laca

Grécko nedodá  Ukrajine systémy S-300.

Podľa premiéra Kyriakosa Mitsotakisa ich nedodajú preto,  že sú potrebné na obranu samotného Grécka. Jeho vyjadrenia odvysiela grécka televízna stanica ERT-1 .

Sú zdržanliví

Premiér dostal na tlačovej konferencii otázku, či má vláda v úmysle poslať na Ukrajinu obrnené vozidlá typu BMP-1, spolu s gréckymi špecialistami na výcvik ukrajinských vojakov, ako aj systémy S-300. Podľa Mitsotakisa v súvislosti s odoslaním S-300 na Ukrajinu "takáto otázka nestojí za reč." "Veľakrát sme povedali, že podpora, ktorú poskytujeme Ukrajine, nemôže byť na úkor obrany našej krajiny," povedal.

Zbrane pre Kyjev bez konca
USA dodajú Kyjevu ďalšie zbrane. Náklady na zbrane zahrnuté do nového balíka vojenskej pomoci Ukrajine od Pentagonu budú 675 miliónov dolárov, uvádza The Washington Post s odvolaním sa na amerického predstaviteľa. Nekončia Nový balík... Čítať ďalej
09 | 09 | 2022 | Milan Laca

Ak dajú, tak starinu

"Dohodli sme sa, že pošleme niekoľko starých gréckych bojových vozidiel pechoty pod podmienkou, že budú okamžite nahradené modernejšími nemeckými obrnenými vozidlami," pokračoval Mitsotakis. "Rokovania o tomto našom rozhodnutí prebiehajú. Nemôžem k tomu nič dodať."

Sú aj  opatrní

Náčelník gréckeho generálneho štábu národnej obrany generál Konstantinos Floros v marci povedal, že Grécko neuvažuje o presune systému S-300 ruskej výroby na Ukrajinu, pretože "to by oslabilo obranyschopnosť krajiny". Kanál Skai TV  si potom všimol, že v ostrovnej časti Grécka je umiestnený S-300, ktorý vlastnia. Vo Washingtone však začali uvažovať o jeho presune na Ukrajinu, vzhľadom na požiadavky Turecka na „demilitarizáciu gréckych ostrovov“, ktoré Atény odmietajú.

Výmena bojových vozidiel pechoty

Grécke ministerstvo obrany v máji potvrdilo, že pošle BMP-1 vyrobené v bývalej NDR na Ukrajinu, výmenou za obrnené vozidlá Marder z NSR.  Podľa rôznych mediálnych zdrojov dostalo Grécko v 90. rokoch od Nemecka za zvýhodnenú cenu asi 500 BMP-1, ktoré NSR zdedila po armáde NDR. Neskôr boli tieto sovietske BMP-1 modernizované a prispôsobené štandardom NATO. 

Bude dlhá vojna s Ruskom?
Generálny tajomník NATO Ješns Stoltenberg vyzval, aby sa pripravili na dlhú konfrontáciu s Ruskom. Podľa neho NATO rozmiestňuje nové sily na východných hraniciach. Záznam z tlačovej konferenciie po stretnutí s americkým ministrom zahraničných... Čítať ďalej
09 | 09 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik