Putinovo ultimátum zabralo
10 | 09 | 2022 I Milan Laca

Putinovo ultimátum zabralo! Varovanie ruského prezidenta Vladimira Putina prinútilo Európsku úniu opustiť myšlienku zavedenia cenového stropu plynu, píše Tom Rees pre The Telegraph.

Kríza

Podľa Reesa na poslednom stretnutí ministri požiadali Európsku komisiu, aby vypracovala podrobný plán na zmiernenie napätia na energetických trhoch. Autor dodáva, že Európa momentálne prežíva akútnu krízu spôsobenú prudkým rastom cien energií a ich nedostatkom.

Hľadajú možosti

Šéfovia rezortov energetiky EÚ na mimoriadnom zasadnutí diskutovali o dodatočných opatreniach, ktoré by mohli byť v EÚ zavedené z pre  vysoké ceny energií, vrátane možnosti zastropovania cien ruského plynu. Preskúmali tiež možnosť zaviazať spotrebiteľov, aby znížili spotrebu elektrickej energie počas špičiek, a zaviesť stropy dodávok pre spoločnosti, ktoré vyrábajú elektrinu pri nízkych nákladoch a dosahujú neočakávané zisky z vysokých cien.

Antony Blinken obviňuje Moskvu z vydierania
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v piatok povedal, že vojna na Ukrajine poskytuje Európe príležitosť zbaviť sa závislosti od dodávok energie z Ruska. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Blinken to povedal na neočakávanej... Čítať ďalej
09 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

Bez šancí

Európska komisia  na mimoriadnom zasadnutí ministrov predstavila zoznam piatich bodov na prekonanie energetickej krízy. Medzi týmito opatreniami bolo aj stanovenie stropných cien ruského plynovodu. Maďarský minister zahraničných vecí Peter Szijartó, ktorý sa zúčastnil na stretnutí v Bruseli, povedal, že ministri členských krajín EÚ nemôžu dospieť k žiadnemu rozhodnutiu o zavedení stropu na ceny plynu z Ruska.

Varoval ich

Ruský prezident Vladimir Putin  v komentári k nápadom obmedziť ceny ruských energetických zdrojov povedal, že Západ nie je v pozícii, aby mohol diktovať svoje podmienky Moskve. Euroatlantických lídrov vyzval, aby sa spamätali.

Obnova Ukrajiny bude stáť stovky miliárd, odhadujú experti
Invázia Ruska spôsobila na Ukrajine do 1. júna priame škody prevyšujúce 97 miliárd eur. Obnova krajiny by si však mohla vyžiadať náklady takmer 350 miliárd eur, vyplýva zo správy, ktorú v piatok zverejnili Svetová banka, ukrajinská vláda a Európska... Čítať ďalej
10 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik